Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

"Nautin tällä hetkellä suunnattomasti elämästäni ja työstäni" – asikkalalainen alanvaihtaja Kaisa Saksinen työskentelee nyt lentoemäntänä

Lentoemännillä on LookBook, jossa annetaan neuvoja muun muassa meikkiin, hiuksiin ja pukeutumiseen. "Se on hyvä, koska en ole itse mikään meikkaaja", lentoemännän työt noin vuosi sitten aloittanut Kaisa Saksinen sanoo. Kuva: Milja Kungas

Eräänä perjantaina asikkalalainen lentoemäntä Kaisa Saksinen, 36, oli päivystysvuorossa ja lähdössä työmatkalle Delhiin, Intiaan. Sitten tuli puhelu työnantaja Finnairilta, joka kertoi, että kohde onkin Thaimaan Bangkok, jolloin työreissu pitenisi kolmesta päivästä neljään.

Lentoemännän työssä on totuttava nopeastikin muuttuviin tilanteisiin. Se tekee työstä myös kiinnostavaa, reilun vuoden lentoemännän töitä tehnyt Saksinen sanoo.

Useampikin erilainen työpaikka

Kaisa Saksisella on työmatkan kohteesta ja pituudesta riippuen mukanaan 1–3 laukkua. Kuva: Milja Kungas

Aiemmin hän työskenteli kokonaan toisenlaisilla aloilla. Valmistuttuaan vuonna 2008 sairaanhoitajaksi Kaisa Saksinen työskenteli monessa paikassa: Jyväskylässä vanhainkodissa, Lahden kaupunginsairaalan päivystyksessä ja Hennalan varuskunnan kenttäsairaalassa sekä koulutuskeskus Salpauksen Opinpaja-projektissa nuorten syrjäytymistä ehkäisevässä projektissa.

– Kun lopetin lukion, en tiennyt, mitä haluaisin tehdä ja päätin opiskella sairaanhoitajaksi. Jossain vaiheessa ajattelin, että ehkä tämä työ ei enää olekaan minua varten. Mieheni Esa on töissä kiinteistöpuolella, ja se ala kiinnosti. Jätin avoimia hakemuksia lahtelaisiin isännöintitoimistoihin ja kerroin, että ala kiinnostaa, vaikka minulla ei ole siitä kokemusta, Kaisa Saksinen kertoo.

Yhdestä isännöintitoimistosta otettiin Saksiseen yhteyttä. Hän sai työpaikan ja sai kouluttautua työn ohessa. Mielessä pyöri kuitenkin vielä yksi unelma-ammatti.

– Olin joskus hakenut Finnairille töihin, mutta silloin en vielä päässyt. Päätin hakea uudestaan, kun sinne tuli avoimia paikkoja, ja tällä kertaa pääsin.

Kaisa Saksinen kouluttautui lentoemännäksi Finnair Flight Academyn kaksi kuukautta kestävällä tiiviillä kurssilla.

– Työssä kiinnostavat monipuolisuus ja ihmisten kohtaaminen, asiakaskontakteja on paljon.

Kotipäivytyksestä on ehdittävä kentälle tunnissa

Kaisa Saksinen valmistumispäivänään Finnair Flight Academyssa. Kuva: Kaisa Saksisen kotialbumi

Sairaanhoitajan ja lentoemännän työssä Saksinen näkee paljon samaa:

– Kummassakin on tiettyjä rutiineja, mutta myös nopeasti vaihtuvia tilanteita, ja vaihtelevuuteen pitää sopeutua. Lentoemännän työssä yhdistyvät turva-, hoito- ja tarjoilutyö. Sairaanhoitajan työ oli raskaampaa henkisesti, lentoemännän fyysisesti. Tässä työssä korostuu omasta itsestä huolehtiminen.

Finnairilla on erilaisia työmuotoja, joten omaan työnkuvaansa ja työaikoihinkin pystyy vaikuttamaan jonkin verran. Kaisa Saksinen on mukana erilaisilla lennoilla kotimaanlennoista kaukolentoihin.

Lentoemännän työhön kuuluvat myös kenttäpäivystys- ja kotipäivystysvuorot. Kenttäpäivystyksissä henkilökunta on virkapuvussaan kentällä lähtövalmiina, kotipäivystyksessä on oltava tunnin sisällä hälytyksestä valmiina kentällä. Saksisen koti on Asikkalan Vesivehmaalla.

– Koska asun näin kaukana, en ehtisi tunnissa kentälle. Kotipäivystyksiä ei ole paljon, mutta olen joskus päivystänyt Mäntsälän huoltoasemalla seitsemän tuntia, lukenut kirjaa ja juonut kahvia, Kaisa Saksinen naurahtaa.

Päivystysvuoroissa laukun on oltava valmiiksi pakattu. Kuva: Milja Kungas

– Saan tarvittaessa myös odottaa kummityttöni perheen luona Töölössä, kiitos heidän.

Lentoemännän työ sisältää paljon asiakkaalle näkymätöntä työtä, kuten turva-asioiden valmistelun erikseen jokaista lentoa varten.

– Turva-asiat ja asiakkaista huolehtiminen on tärkeintä. Nykyään on paljon iäkkäitä matkustajia. Joskus lennoilla voi sattua sairauskohtauksia, mutta sellaista ei vielä itselleni ole tullut vastaan.

Alanvaihto vaatii rohkeutta

Aviomies ja omat vanhemmat ovat suureksi avuksi siinä, että lentoemännän työ ja useamman päivän työmatkat onnistuvat perheelliseltä Kaisa Saksiselta.

– Mieheni on paljon Leo-poikamme kanssa, mutta mieskin opiskelee tällä hetkellä työn ohella iltaisin Lahdessa, joten vanhempani auttavat meitä paljon. Leo esimerkiksi pääsee koulun jälkeen tarvittaessa isovanhempiensa luokse.

Kaisa Saksinen viihtyy lentoemäntänä hyvin. Kuva: Kaisa Saksisen kotialbumi

Ammatin- ja alanvaihto vaatii rohkeutta. Kaisa Saksinen kokee, että hänellä on ollut sitä riittävästi.

– En pelkää työtä, voisin tehdä melkein millaista työtä vain, mutta tällä hetkellä nautin suunnattomasti elämästäni ja tykkään hirveästi työstäni. Työkaverit vaihtuvat joka lennolla, mutta porukka on samanhenkistä, avointa. Yhteishenki on hyvä ja sosiaaliset suhteet syntyvät nopeasti.

Kaisan vinkit

Haluaisitko vaihtaa ammattia?

1. Mieti omia vahvuuksiasi.

2. Keskustele ihmisten kanssa, jotka tukevat ammatinvaihtoajatustasi tai jotka ovat ehkä itse vaihtaneet ammattia.

3. Käy ammatinvalintapsykologin luona esimerkiksi työvoimatoimistossa. Siellä voi selvittää, millaisiin erilaisiin töihin omat ominaisuudet sopisivat parhaiten.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi