Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Lahtelainen kenkäkauppias: "Asiakkaat haluavat nyt jotain todella näyttävää"

Sadesäälläkin uskalletaan näyttää upealta.

Tea Aaltonen on kenkäkauppa Monosen kauppias jo neljännessä sukupolvessa. Kuva: Mirja Hussain

Syksyn aurinko paistaa vielä ja ajoittain keli on upea. Aivan kohta pihatie ja puiston hiekkapolku ovat täynnä värikkäitä, kuivia lehtiä. Niitä on mukava kahisutella kävellessä – etenkin kun on uudet kengät jalassa. Ja kyllä niissä kelpaa kävely sateessakin. Syksy onkin kävelykenkien ja matalien nilkkureiden aikaa.

Tänä syksynä muodissa on pieni ylellisyys.

– Kiiltonahkaa on nyt tarjolla todella paljon, vahvistaa Tea Aaltonen, lahtelaisen kenkäkauppa Monosen yrittäjä jo neljännessä polvessa.

– Asiakkaat haluavat nyt jotain todella näyttävää ja lakeerikenkä on sellainen.

Kiiltonahkakenkää ostaessa kannattaa harkita, ostaako aitoa nahkaa vai keinonahkaa, ne kun käyttäytyvät eri tavoin. Vaikka kiiltonahkakenkä on aluksi jäykän tuntuinen, aidosta nahasta tehtynä se mukautuu käyttäjän jalan mukaan eli venyy hieman. Keinonahkainen ei veny eli sen pitää istua hyvin ensisovituksella.

Kuva: Jani Keronen

Aidosta nahasta tehdylle kiiltonahalle on olemassa oma hoitoöljy, keinonahkaiselle riittää pyyhkiminen.

Kiiltävää ja näyttävää pintaa on myös syksyn saapikkaissa. Niissä hohtaa nyt sametti, joka on muodissa paitsi vaatteissa myös huonekaluissa.

Muodissa ovat myös värit, kukkakuosit ja runsaat yksityiskohdat.

– Sininen, punainen ja vihreä, Tea Aaltonen luettelee syksyn kenkävärejä.

Paksut pohjat pitävät jalat kuivina, vaikka joutuisi kävelemään sateessa. Paksuja pohjia löytyy etenkin tennarityyppisissä kengissä.

Korkokenkien ystävälle tarjolla on tukevia tolppakorkoja. Koska kengissä on niin sanottu plattform-pohja, korkealtakaan näyttävä tolppakorko ei ole ihan niin korkea kuin miltä se näyttää. Jos kaipaa tukevaa korkoa, valittavana on myös maltillinen kiilamallinen korko.

Kuva: Jani Keronen

Osa asiakkaista saa olla tarkkana kenkäostoksilla: jos kengän koko on sarjan alku- tai loppupäästä, kohdalle osuvat itseä miellyttävät kengät kannattaa ostaa saman tien pois. Niitä kun ei välttämättä enää seuraavalla katselukerralla olekaan.

– Etenkin suuret valmistajat lähettävät kenkäkauppaan tietyn sarjan, jossa pieniä kokoja 36–37 on vain muutamat, sitten yleisintä kokoa 38–39 on paljon ja taas suuria kokoja 40–41 on vain muutamat, Tea Aaltonen kertoo.

– Osalta valmistajista on mahdollista saada lisäkokoja sesongin aikanakin. Suurin osa kengistä tilataan puoli vuotta aiemmin valmiina lajitelmina, silloin näitä pieniä ja suuria kokoja on vähemmän. Joidenkin tehtaiden tilauksiin voi me kauppiaat voimme tehdä myös omat lajitelmamme.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi