Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Suomessa koiralla on takki päällä sään takia, ei huvin vuoksi

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös lemmikin takki- ja tossutarpeisiin. Kesällä viilennystä, talvella suojaa kylmältä ja viimalta.

Upeana ja lämpimänä syysmetsässä. Valitse koiralle sopiva ja kiristämätön vaate, joka sallii reippaankin liikunnan. Kuva: Katja Luoma

Ennätyksellisen kuuma kesä on vihdoin viilentynyt syksyksi ja on aika laittaa jotain lämmintä päälle. Tämä pätee paitsi ihmisiin, myös useimpiin koiriin. Suomen talvessa yhä useampi koira puetaan lenkille hyvästä syystä.

– Ulkoiluvaate suojaa koiraa sateelta, kylmältä ja viimalta. Kaikki koirarodut eivät tietenkään tarvitse vaatteita, osa nukkuu mielellään ulkona 20 asteen pakkasessa, mutta jokin toinen rotu saattaa tarvita suojaa jo alle kymmenen asteen lämpötilassa, kuvailee Mustin ja Mirrin tuoteryhmäpäällikkö Tea Kainu.

Koiralle on vaikea selittää, että tämä toppatakki on sinun omaksi parhaaksesi. Jos koira poistuu paikalta takin nähdessään, vika saattaa olla vaatteen istuvuudessa. Moni koira yrittää myös päästä vaatteesta eroon.

– Ihminen voi kuvitella itse miltä tuntuu liikkua vaatteessa, joka kiristää ja hiertää, Tea Kainu vinkkaa.

Feel active -sadetakin pituutta voi säätää, joten koko koira pysyy kuivana, mutta häntäkin mahtuu heiluttamaan. Kuva: Katja Luoma

Jotta vaate olisi sopiva, kannattaa ottaa koira mukaan takkikauppaan.

Koiran vaatteen tarve on kiinni säästä ja koiran omasta kylmänsiedosta. Se on usein rotukohtainen mutta myös yksilöllinen.

– Itselläni on esimerkiksi villakoira, joka pärjää kyllä kylmässä, mutta koska villakoirilta puuttuu pohjavilla, se ei pärjää viimassa.

Paleleva koira ei halua liikkua, vastustelee lenkille lähtöä ja sille voi koitua jopa fyysistä vahinkoa.

– Kylmyys jäykistää lihaksia ja ne voivat kovassa liikkeessä revähtää. Koira voi myös vilustua aivan kuten ihminen.

Sadetakki suojaa veden lisäksi viimalta. Kuva: Katja Luoma

Vaatteet pitää valita sään mukaan. Neule ei auta tuulta ja sadetta vastaan, mutta lämmittää muuten. Sadesäähän ja tuuleen puetaankin eri vaate kuin kylmään.

Myös kesäkuuma voi vaatia vaatetusta, kuten koettu kesä todisti. Moni koira kärsi lämpöhalvauksesta, ja kuuma asvaltti poltti polkuanturoita.

– Ilmastonmuutoksen myötä koirille tarvitaan yhä enemmän myös viilennystä.

Kokonaan heijastava sadetakki on myös turvallisuustekijä, ei vain koiralle mutta myös taluttajalle. Ja pimeässäkin metsässä kirmailevat koirat erottuvat helposti esimerkiksi puhelimen taskulampun valossa. Kuva: Katja Luoma

Myös pimeys on syy pukea koira. Yhä useammassa lemmikin vaatteessa on heijastavia osia tai ne ovat kokonaan heijastavia. Koira liikkuu matalalla ja taluttimen päästä sitä voi olla vaikeaa nähdä esimerkiksi ohiajavasta autosta.

– Esimerkiksi meidän liikkeissämme kaikissa myytävissä taluttimissa on heijastimia, samoin suurin osa pannoista on heijastavia. Koiran näkyvyys on turvallisuusasia myös omistajalle.

Maailmalla koiria puetaan huvin vuoksi eli niitä inhimillistetään, mutta Suomessa se on vain marginaalinen ilmiö. Tea Kainun kokemuksen mukaan koiran vaate on yleensä funktionaalinen.

– Toki esimerkiksi neuleet ja colleget voivat näyttää hauskoilta, mutta ne puetaan kyllä lämmittämään koiraa. Täällä harvemmin on tarjolla mitään hassun hauskaa.

College-paita on tuulisella säällä lämpimämpi vaihtoehto kuin neule. Kuva: Katja Luoma

Koira ei siis tarvitse turkisreunustettua hupputakkia. Toppatakki ja erillinen myssy on eri asia: putkineule tai esimerkiksi korvia lämmittävä hattu voi kovilla pakkasilla olla tarpeen.

Tossujen pukeminen koiralle on aluksi hassua, sillä koirat eivät pidä tassuja suojaavista tossuista.

– Ne ovat tottuneet tuntemaan tassuillaan ja tossut jalassa tuntemus muuttuu. Jos tossut ovat sopivat, aivan kuten ihmisilläkin, koira tottuu niihin muutaman lenkin jälkeen.

Kuvien vaatteet: Musti ja Mirri

Mallit: Roosa ja Tikru

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi