Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Muisti ei voi täyttyä

Mitä tällainenkin sana oikein tarkoittaa? Kaikenlaisia uusia nimityksiä sitä pitääkin keksiä. Eikö voisi vain pärjätä vanhoilla hyvillä sanoilla?

Ei voi. Ihmisen sanavarasto ei koskaan ole valmis, vaan uusia sanoja opitaan läpi elämän.

– Kun maailma muuttuu, tulee koko ajan uusia käsitteitä, joille ei aiemmin ole ollut sanaa. Niitä sitten joudutaan opettelemaan, aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta toteaa.

Uusia sanoja opitaan ylivoimaisesti eniten varhaislapsuudessa. Pienen lapsen maailma on täynnä uusia asioita, joille kaikille pitää oppia nimitykset, joten lapsi saattaa päivässä omaksua jopa kymmeniä uusia sanoja.

Sanavaraston laajeneminen jatkuu muutaman sanan päivätahdilla koulussa, jossa jatkuvasti opitaan uutta.

Suuri merkitys on erilaisten tekstien lukemisella. Paljon lukevalla teini-ikäisellä voi tutkimusten mukaan olla vähemmän lukevaan ikätoveriinsa nähden nelin–viisinkertainen sanavarasto.

Aikuisena uusien sanojen oppiminen yleensä hidastuu, mutta kokonaan se ei lakkaa.

– Jos seuraa säännöllisesti vaikkapa uutisia, niin helposti tulee viikoittain vastaan muutama uusi sana tai ennestään tutun sanan uusi käyttötarkoitus, Huotilainen arvioi.

Paljon opitaan hänen mukaansa myös täysin huomaamatta. Jos ryhdytään käyttämään uudenlaista sanomisen tapaa, jossa tuttuja sanoja käytetään aivan eri merkityksessä kuin ennen, sitä ei välttämättä edes mielletä sanojen oppimiseksi.

Uusi sana voi jäädä mieleen kertakuulemaltakin, mutta toistot tehostavat oppimista.

– Aina kun sama käsite tulee uudelleen esiin, sitä kertailee mielessään, vaikkei sitä sanoisi edes ääneen. Asioihin palaaminen omassa mielessä on myös hyvä oppimisstrategia.

Kun ihminen oppii jatkuvasti uusia sanoja, niin täyttyykö muisti jossain vaiheessa? Hidastuuko oppiminen, tai alkavatko aiemmin opitut sanat unohtua?

Päinvastoin, aivotutkija Huotilainen painottaa.

Uudet sanat eivät synny tyhjästä, vaan liittyvät aina johonkin jo olemassa olevaan, joten aiemmin opittu sanasto edistää myös uusien sanojen omaksumista.

– Uusien sanojen oppimisen taito kehittyy läpi elämän. Mitä enemmän on ikää, sitä enemmän sanavarastoa on olemassa, ja sitä helpommin oppii myös uutta, Huotilainen kiteyttää.

Anna Dannenberg
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi