Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Pyhäkahviastiastot päätyvät kirpputoreille ja kahvia juodaan mukista arvokkaissakin tilaisuuksissa – miten tässä näin kävi?

Valtaosa Etelä-Suomen Sanomien ja kumppanilehtien kyselyyn vastanneista juo kahvinsa mukista.

Silmäys lukijoiden lempikahvikuppeihin. Muki on syrjäyttämässä kupin.

Kahvinjuonnin arkipäiväistyminen ei ole pelkästään iloinen asia, arvioi kahvitutkija Tuija Saarinen-Härkönen. Kun juomaan ei enää liity erityistä arvokkuutta, kahvittelukin muuttuu hätäiseksi: toimistossa muki viedään omalle työpisteelle, aamukahvi kulkee mukana pahvimukissa.

– Kaikki, mikä vähentää yhteisöllisyyttä, on surullista. Työpaikkojen yhteiset kahvihetket pitäisi julistaa suojelukohteeksi, hän sanoo.

Filosofian tohtori Saarinen-Härkönen on kirjoittanut kirjan suomalaisesta kahvihistoriasta. Myös hänen oma historiansa kahvin kanssa on pitkä: hän aloitti kahvinjuonnin jo kaksivuotiaana.

Suomen kahvitarinassa on tutkijan mukaan kolme aaltoa. Ensimmäinen alkaa kahvin yleistymisestä, jolloin kupit olivat lähes statussymbolin asemassa. Monet oli koristeltu kukkasin, jotta ilme erottuisi arjen harmaudesta. Kertakäyttöastioista ei ollut puhettakaan.

– Kahviastiastoa varjeltiin ja säästeltiin. Jos kupista irtosi korva, se korjattiin liimalla.

Seuraavaksi ilmestyivät kukkakuvioita pelkistetymmät, selkeälinjaiset kupit, ja mukien käytöstä tuli tavallista. Saarinen-Härkönen kuvailee astiatyyliä klassiseksi ja pohjoismaalaiseksi, eikä se ole edelleenkään kadonnut suomalaisten suosikeista.

Kolmas aalto on mukien valtakausi. Tutkija on seurannut muutosta hämmentyneenä.

– Jos 20 vuotta sitten olisi tarjonnut vähänkään arvokkaammassa tilaisuudessa kahvia mukista, se olisi ollut erikoista. Nyt ollaan selvästi siirtymässä rennompaan suuntaan.

Muki on monikäyttöinen

Arabian, Iiittalan ja Rörstrandin designpäällikkö Irina Viippola Fiskarsilta on samaa mieltä Saarinen-Härkösen kanssa. Kun kahvi ei ole enää arvotavaraa, myös muki kelpaa.

– Tavat alkoivat muuttua 1970-luvulla. Kun kahvia juodaan enemmän, astialta halutaan käytännöllisyyttä.

Viippola huomauttaa, että viime vuosina kuumien juomien valikoima on kasvanut huomattavasti. Suomeen tulee jatkuvasti uutuuksia, ja jotkin niistä halutaan nauttia juuri tietynlaisesta astiasta.

– Kahviloissa juomien ja astioiden valinnanvara on hurja, ja erilaiset take away -astiat ovat yleistyneet. Kotona monet suosivat kuitenkin mukeja, joita voi käyttää monenlaisiin juomiin.

Viippolan mukaan muotoilijat seuraavat uusia tuotteita luodessaan sekä Suomen että maailman markkinoita. Kovin pikaisesti trendeihin ei yleensä ehditä vastata, sillä kupin tai mukin matka ideasta kaupan hyllylle voi kestää vuosia.

Lahjamuki voi olla rakas esine

Kyselyyn vastanneen arvostavat kokoa.

Saarinen-Härkönen arvioi mukien vallankaappauksen syyksi esimerkiksi yhdysvaltalaisia televisiosarjoja, joista mukit tulivat tutuiksi. Muki on usein kuppia persoonallisempi, joten tutkija näkee myös yleisellä individualismin nousulla olevan osuutta asiaan.

Lisäksi kupit tuntuvat vanhanaikaisilta.

– Kirpputoreilla näkee paljon kahvikuppeja lautasineen päivineen, kun niitä siivotaan vaikkapa kuolinpesistä. Kahviastiasto ei enää ole jokaiselle yhteen muuttavalle nuorelleparille pakkohankinta.

Lue myös: Lahtelainen Birgit Rautio jonotti muumimukia eilisestä lähtien Renkomäen ABC:llä – Muumin päivä -muki aiheutti yleisöryntäyksen liikenneasemalla
 

Myös Viippolan mielestä muki on kuppia henkilökohtaisempi. Esimerkiksi äiti- tai isä-tekstillä kirjattu lahjamuki voi olla kantajalleen rakas esine, ei pelkkä käyttötavara.

Valmistajat saavat kuluttajilta paljon toiveita ja vinkkejä siihen, millaisia mukeja valikoimiin toivotaan. Jotkut ehdotukset ovat käyttökelpoisia, toiset eivät.

– Saimme eräältä pelle pelottomalta idean, jossa sokeri sekoitettiin kahviin ilman avulla putkea pitkin. Sitä hän ei ollut miettinyt, miten putki pidettäisiin puhtaana.

”Muumimuki tietysti!”

Muki on kuppia suositumpi.

Kahvikuppimieltymyksistä tehdyn verkkokyselyn perusteella muki on syrjäyttämässä kuppiparin suosiossa. 84 prosenttia kyselyyn vastanneista juo kahvinsa tai teensä mukista. Verkkokysely toteutettiin 30.7.–7.8.2018 yhdeksän sanomalehden verkkosivuilla. Kyselyyn vastasi 1 640 lukijaa. Näin he kommentoivat:

”Rukalta ostettu Lappi-aiheinen muki. Sopivan kokoinen ja herättää mukavia muistoja aina kahvia juodessa.”

”Omistan yli 20 muumimukia, ja jokaiselle aamulle löytyy sopiva. Joskus käytän samaa viikon putkeen, ja joskus vaihtelen joka päivä.”

”Pojan eskarissa piirtämä muki. Persoonallinen ja riittävän iso hyvällä lasitteella.”

”Mukini on venäläinen Lomonosov-tehtaan ohut posliinimuki. Niitä on onneksi monta, mieheni on kova rikkomaan astioita, mutta ehjä löytyy aina tilalle.”

”Vaaleanpunainen kissamuki. Lempiväri ja rakastan kissoja.”

”Kuumille juomille suunniteltu lasi, jossa on pidike, ettei kättä polta. Ohutreunainen juoma-astia on miellyttävämpi.”

”Ystävältä saatu Kiroileva Siili -muki, sillä on tunnearvoa ja on hyvä kädessä sekä sopivan kokoinen.”

”Kotoamme ei löydy tarpeeksi suurta mukia mieheni aamukahville, joten hän hörppii kahvinsa metallisesta litran leivontamitasta.”

”No muumimuki tietysti. Miksikö? Ei kaikkea tarvitse kliinisesti analysoida. Kahvi ja muumimuki kuuluvat yhteen, sillä siisti!”

”Äiti on vähän väsynyt -muki. Se on sopivan kokoinen ja sopii tekstin perusteella useimpiin aamuihini.”

”Lempikuppini on siro pieni lautasellinen kauniisti kuvioitu kahvikuppi, koska vain siitä siemailemalla pääsee oikeaan kahvinautinnon fiilikseen. Huippua on tietysti espresso ja pieni siivu hienoa konjakkia. Avot!”

Anne Salomäki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi