Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Hyvä koulureppu on sopivan kokoinen, pysyy napakasti selässä eikä hiosta – katso kuusi vinkkiä valintaan

Hyvä reppu on sopivan kokoinen kantajalleen. Huonosti istuva reppu hankaloittaa kulkemista ja tuntuu epämukavalta. Kuva: Aku Isotalo

Pienelle koululaiselle reppu on tärkeä koulun aloituksen merkki. Repun tulee olla lapselle mieleinen ja malliltaan sellainen, että se kulkee vaivatta mukana.

Selkäliiton toiminnanjohtaja, fysioterapeutti Kirsi Töyrylä-Aapio toteaa, että epäsopiva reppu ei uusimman tutkimustiedon mukaan vaikuta selän terveyteen. Huonosti istuva reppu kylläkin hankaloittaa kulkemista ja on epämukava.

– Liian painava tai vääränkokoinen reppu voi aiheuttaa hankaumia tai hiertymiä lapselle. Lisäksi väärin säädetyt remmit tai liika paino voivat lisätä niska-hartiaseudun jännitystä.

Hyvä reppu myötäilee selkää

Vanhempien tehtävänä on tarkistaa aika ajoin, että esimerkiksi repun olkahihnat ovat samanmittaiset. Joskus hihnat saattavat liukua lukoistaan.

Repusta ei tule pitää kiinni, vaan kädet liikkuvat ja kävely on vapaata. Erityisesti pyöräillessä tulee katsoa, että rintaremmi on kiinni, jotta reppu ei heilu holtittomasti selässä.

– Joskus lapselle ostetaan myös kokoonsa nähden liian iso reppu, Töyrylä-Aapio toteaa.

Hyvin istuva reppu myötäilee selän linjaa. Repun ja selän väliin on hyvä jäädä ilmaa, jotta reppu ei hiosta selkää.

Ekaluokkalaisen repussa ei tarvitse olla määrättömästi lokeroita ja pieniä sivutaskuja.

– Lapsi voi hukata tavaroitaan, jos taskuja on liikaa. Koulun aloittaminen on muutenkin jännittävää, eikä lapsi osaa välttämättä järjestelmällisyyttä, Töyrylä-Aapio sanoo.

Sen sijaan heijastimet ja vedenpitävät materiaalit ovat tärkeitä ominaisuuksia.

Heijastinkangasreput syksyn uutuus

Pohjakovikereput sopivat isommille koululaisille ja teini-ikäisille, joilla on paljon kirjoja kannettavanaan. Kirsi Töyrylä-Aapion mukaan reppu on ryhdin ja selän kannalta parempi vaihtoehto kuin olkalaukku.

Mini-Laukun laukkukauppias Pauliina Kolarin mukaan uutuutena ovat nyt kauttaaltaan heijastinkankaasta valmistetut reput, ja värejäkin on useita.

– Nykyään jo lähes kaikki reput ovat materiaaleiltaan ja muotoilultaan niin hyviä, että vanhempien on helppo antaa lapsen itse valita merkiltään, väriltään ja kuvioiltaan mieleisin koulureppu, Kolari sanoo.

Kuva: Suvi Lantta

Rinkan pakkaamisessa paino oikeaan paikkaan

Patikointiin ja painavien kantamusten kuljetukseen kehitetyt rinkat pakataan niin, että kuorman painopiste on yläselässä, noin lapaluiden kohdalla

– Liian alhaalla lantiolla oleva paino vetää kantajan asentoa takakenoon, ja niskan yläpuolella oleva painopiste tekee kävelystä huteran, selvittää myymäläpäällikkö Petri Ihanus Jyväskylän Partioaitasta.

Painavimmat tavarat sijoitetaan lähimmäksi yläselkää. Rinkan remmit säädetään siten, että paino jakautuu tasaisesti yläselän ja lantion kesken.

Säätövaraa hartialeveydessä

Ostotilanteessa rinkkaa sovitetaan painojen kanssa ja kullekin kantajalle etsitään paras rinkkamalli. Esimerkiksi olkaremmien pitää olla leveydeltään sopivat. Olkaremmit säädetään siten, ettei olkaremmien ja hartioiden väliin jää ilmaa.

Rintaremmin tehtävänä on estää olkaremmejä hankaamasta kainaloita ja valumasta hartioilta.

Ihanuksen mukaan rinkoissa on myös hartialeveyden sekä selän leveyden ja pituuden huomioonottavia säätömahdollisuuksia.

– Selkää vasten olevassa sivustassa on erimittaisia ja -paksuisia palkeita ja täytteitä, joiden ansiosta kantamus ei ole aivan selässä kiinni, vaan ilma pääsee kiertämään selän ja rinkan välissä.

Rinkka sovitetaan ostotilanteessa painojen kanssa itselle sopivaksi. Partioaitan myymäläpäällikkö Petri Ihanus näyttää. Kuva: Petri Huhtinen

Painoa voi säätää kävellessä

Olkaremmeistä lähtevät ohuet tasapainoremmit. Ne kulkevat 45 asteen kulmassa olkaremmeistä rinkan pussiosaan.

Tasapainoremmeillä voi kävelyn aikana säätää painon kohdistumista.

– Ylämäessä remmejä kiristetään ja alamäessä löysätään, sanoo Ihanus.

Leveä lantiovyö ohjaa painoa alaselälle. Lantiovyön tulee kulkea suoliluun kohdalta.

Ihanus suosittelee välillä löysäämään olkaremmit ja vapauttamaan rinkan painon lantiovyölle, jotta veri pääsee vapaasti kiertämään ylävartalon alueella ja hartiat saavat välillä lepoa.

Naisille ja miehille on omat rinkkamallit. Naisten malleissa olkaremmit menevät kainalon alle ylempää kuin miesten malleissa. Myös lantiovyöt ovat erilaiset.

Lähteenä myös: Selkäliitto.

Anne Repo
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi