Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Näin kannattaa tinkiä hinnoista – lue asiantuntijoiden vinkit siitä, miten säästät satasia

Auto- ja asuntokaupat ovat tuttuja tinkimisen paikkoja, nettikirpputorit uusia. Lukijat ja asiantuntijat kertovat, miten ja milloin tinkiminen kannattaa.

Tinkiminen ei ole kaikkien mieleen, mutta onnisteluista hintaneuvotteluista voi tulla hyvä mieli niin myyjälle kuin ostajalle. Kuva: Jani Keronen

Tinkiminen – tai hinnasta neuvottelu – on taitolaji. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen dosentti Petteri Repo sanoo, että Suomessa puhutaan tinkimisen sijaan ehkä mieluummin hyvien kauppojen tai hyvän ostoksen tekemisestä.

– Se on meillä jotenkin säädyllisempää kuin tinkiminen, jossa on negatiivinen kaiku, Repo tuumii.

Isojen ketjujen valmiiksi hinnoitelluissa tuotteissa tinkimismahdollisuudet ovat olemattomat. Monissa paketeissakin on jo valmiiksi määritelty, mitä tarjoushintaan kuuluu.

– Alennusmyynnit ovat ehkä korvanneet tinkimisen, Repo sanoo.

Alennusmyynneillä ja tarjouksilla kaupankäyntiin saadaan dynamiikkaa, eivätkä tuotteet jää rasittamaan liikkeiden varastoja.

Lue myös: Mobiililipun hinta alenee jopa euron maaliskuun lopussa Lahden seudulla - ollut tähän mennessä kallein maksutapa
 

Hintaneuvottelut hyvässä hengessä

Paljon käytettyjä tinkimispaikkoja ovat muun muassa auto- ja asuntokaupat, joissa voi säästää neuvottelemalla suuriakin summia.

Jos puhutaan ostoksista, joihin liittyy esimerkiksi asennustyötä, hinnasta voi usein neuvotella. Jos ottaa esimerkiksi kodinkoneliikkeestä myös asennuksen, kannattaa kysyä, voisiko työn osuuden saada ilmaiseksi tai ainakin alennettuun hintaan.

– Suomessa tykätään käyttää sanaa kilpailuttaminen tai hintojen vertailu. Hintavertailu on helppoa, ja meille ehkä vähän viihdettäkin, Petteri Repo sanoo.

Kivijalkakaupoissa hinnoista voi yrittää neuvotella, mutta toisaalta pienyrittäjien hintamarginaali on niin pieni, että tinkimisen vara on aika pieni.

– Jos pikkuputiikissa ostaa vähän enemmän, ostosten määrä voi olla syy tinkiä, sanoo markkinoinnin yliopistonlehtori Johanna Gummerus Hankenilta.

Tinkimisessä on kyse kommunikaatiosta. Gummerus kehottaa syyttelyn sijaan neuvottelemaan positiivisessa hengessä.

– Tinkimiskulttuurissa on kaksi suuntaa: molempia tyydyttävä ratkaisu tai sellainen, jossa vain toinen yrittää maksimoida oman onnistumisensa. Yleensä jos ostaja tietää mitä on valmis maksamaan, ja myyjä tietää minkä hinnan alle ei halua mennä, ja molemmat kunnioittavat näitä rajoja, on ostotilanne miellyttävä.

Torilla tinkiminen on vastavuoroisuutta

Torilla ja markkinoilla tinkiminen kuuluu – tai ainakin kuului ennen – asiaan.

– Torilla myyjä kenties tinkaa puolestasi. Ostin vastikään syntymäpäiville karamellia niin paljon, että myyjä laittoi mukaan vielä vähän lisää. Tämä on markkinointikeino. Kun asiakas lähtee myyjän luota tyytyväisenä, hän voi palata ostoksille samaan paikkaan uudestaankin, Petteri Repo sanoo.

Samaa mieltä on Johanna Gummerus.

– Torilla vakioasiakkaiden ja myyjän kesken ilmenee ihmisten tarve vastavuoroisuuteen. Myyjä tinkii ostosten lomassa itse ja saattaa vaikkapa sanoa, että ei sinun tarvitse tuota porkkananippua enää maksaa.

Vaikkei kotimaassa tinkisikään, hintaneuvottelut voivat olla tuttua puuhaa lomamatkoilta ja ulkomaisilta toreilta. Repo sanoo, että markkinapaikoilla tuotevalikoima on toisenlainen, ja hinta muodostuu tilanteen mukaan. Jos ostaa torimyyjältä korun, hintaan vaikuttavat muun muassa paikka ja se, kenelle myy.

Joskus tinkiminen voi onnistua yksinkertaisesti siksi, että käteistä on mukana liian vähän. Gummerus muistuttaa, että tässä kohtaa on se vaara, että ostaja käyttää keinoa epärehellisesti eli väittää joka kerta rahaa olevan liian vähän, vaikka se ei olisi tottakaan.

Verkkokirppikset uuden ajan tinkimistä

Vertaisverkkokaupat ovat nykyaikaisia tinkimisen paikkoja. Facebook-kirpputorilla myydään nallea kolmella eurolla, mutta haluaisit maksaa siitä vain kaksi ja puoli.

– Facebook- ja nettikirpputorit ovat antaneet tinkimiselle uuden muodon. Pienistä summista tinkiminen voi kyllä ärsyttääkin ihmisiä. Tinkiminen onnistuu paremmin suurempien ostosten kanssa, Johanna Gummerus sanoo.

Myös erilaiset tv-ohjelmat, kuten Huutokauppakeisari, ovat tuoneet tinkimistä esiin.

Gummerus toteaa, että parhaimmillaan tinkiminen voi olla hirvittävän hauskaa.

– Paras tapa on, jos myyjällekin annetaan aikaa hengittää ja miettiä, mikä olisi hyvä hinta.

Lukijoiden kokemuksia tinkimisestä

Koskispullon verran alennusta

Timo: "Kävin joskus menneinä vuosina Lahdessa hammaslääkärissä. Lääkärin nimi oli Koskenkorva. Lasku oli aika suuri. Sanoin lääkärille, että eiköhän tästä laskusta saisi Koskenkorva-pullon hinnan verran alennusta. Hän kysyi paljonko pullo maksaa ja antoi koskispullon hinnan verran alennusta."

Juicen levyt

Markku: "Olin 1970-luvulla Oulun KuusRockissa. Silloin Juicelta oli ilmestynyt kaksi pitkäsoitto LP:a ja hän oli melko alkutekijä rock-maailmassa. Juice oli itse myymässä noita paria levyään myyntiteltalla. Minulla oli kymppi kädessä. Kysyin Juicelta: ”Kummanko levyn ostaisin”? Juice antoi minulle toisen kympin ja tuumi: ”Osta molemmat”."

Kannatti ostaa oranssi auto

Teija: "Kymmenkunta vuotta sitten olimme ostamassa minulle autoa. Annoin auton etsimisen mieheni tehtäväksi. Kriteerit olivat: käytetty, mutta vähän ajettu (mittarissa alle 50 000 km), pienehkö, mutta ei aivan kauppakassi, minkä värinen tahansa, kunhan ei musta eikä valkoinen.

Sopivalta vaikuttanut kulkupeli löytyi eräästä autoliikkeestä. Huoneistokeskuksen vanha auto oli väriltään oranssi – joka sattuu olemaan yksi lempiväreistäni.

Mieheni kävi koeajamassa auton ja totesi sen hyväksi. Myyjälle hän kuitenkin pähkäili, että ”hyvän tuntuinen auto, mutta tuo väri... En tiedä, mitä vaimo siitä sanoo” jne. Myyjä astui miinaan ja kertoi vuolain sanoin, kuinka vaikeita myytäviä Huoneistokeskuksen vanhat autot värinsä takia olivat, vaikka säännöllisesti huollettuja ja hyvin pidettyjä olivatkin. Myyjän herkkyystilaa hyödyntämällä mieheni sai tingityksi auton hinnasta melkein 20 prosenttia pois.

Tinkiä voi periaatteessa melkein missä tahansa paitsi ruokamarketin kassalla. Viimeksi taisin tinkiä, kun ostin radio-cd-soittimen. Hinnasta lähti pois ehkä yhdeksän euroa. Se ei sinällään ei ole paljon, mutta jos saat vuoden mittaan kymmenenkin kertaa yhdeksän euron alennuksen, olet säästänyt jo melkein satasen.

Yhden lajin tinkimistä harjoitin viime vuoden lopulla talomme viemäreiden totaalisesti mönkään menneen sukituksen hinnasta. Se tinkiminen tuotti reippaasti yli kymppitonnin hyödyn. Kyse ei tietenkään ollut perinteiseen kaupankäyntiin liittyvää tinkimistä, vaan hyvityksestä sopimista. Mutta pitihän sitäkin vaatia ja tingata, ei viemärifirma sitä oma-aloitteisesti ja vapaaehtoisesti tarjonnut."

Jääräpäisyys kannattaa

Leena: "Vaihtaessani auton uudempaan toimin aina niin, että tutkin etukäteen minkä verran voin saada vaihtoautostani ja lähden sitten autokauppoihin.

Kerran olin taas neuvottelemassa. Olin valinnut uuden auton. Myyjän kanssa oli enää erimielisyyttä välirahan suuruudesta. Ero oli 1000 euroa. Väittelimme ja pysyin kannassani. Minullahan oli se valttikortti hihassa, että koska olin vaihtamassa täysin uuteen autoon, voin aina mennä naapurikaupungin liikkeeseen. Myyjä sanoi käyvänsä juttelemassa myyntijohtajan kanssa. Hän tuli takaisin ja kertoi, että voivat lähestyä 500 euroa.

En suostunut – keskustelumme jatkui. Pysyin edelleen kannassani myyjän argumentoinnista huolimatta. Hän sanoi, että käy soittamassa aluejohtajalle. Tullessaan takaisin hän kertoi, että he voivat suostua ehdottamaani välirahaan. Teimme paperit.

Aikuiset lapseni olivat odottaneet minua autoliikkeessä ja kuluttaneet aikaa katselemalla autoja. Kerroin heille tinkimisestä ja sen onnistumisesta. He olivat nähneet myyjän aina kun hän oli käynyt ”neuvottelemassa”. Myyjä ei ollut tavannut ketään eikä käyttänyt puhelinta vaan käynyt kahdesti tupakalla oven pielessä ulkona. Olin erittäin tyytyväinen jääräpäisyyteeni."

Turha toimitusmaksu pois

Mirja: "Ostin autoliikkeestä 8 000 euroa maksaneen auton kuusi vuotta sitten.

Kun menin papereita tekemään ja maksamaan autoa, sen hinta olikin 8100 euroa, koska siihen oli lisätty sadan euron toimitusmaksu. Sanoin etten maksa sitä. Myyjä sanoi, että jokaisen on se maksettava.

Suomessa tykätään käyttää sanaa kilpailuttaminen tai hintojen vertailu. Kuluttajatutkimuskeskuksen dosentti Petteri Repo

Sanoin, että maksan pyydetyn 8000 euroa. Ei autoa minulle tarvitse mitenkään toimittaa, ajan sen kaupasta itse ulos, enkä minäkään veloita siitä mitään. Hän voi muuttaa auton hinnan 7900 euroksi ja lisätä siihen sata euroa, eli toimitusmaksun. Muuten ei tule kauppoja.

Hyvän auton sain. Ystävätär meni autokauppaan kuukauden päästä, neuvoin häntä toimimaan toimitusmaksun kanssa samoin. Hänenkään ei tarvinnut sitä maksaa."

Tilannetaju tinkimisessä

Timo: "Olen ostanut monta autoa ja lähes joka kerta tinkinyt hinnasta. Samoin olen ostanut useamman uuden traktorin ja saanut tingittyä hinnasta. Ostin vähän aikaa sitten sijoitusasunnon, sain tingittyä melkoisesti hinnasta asuntoa myyvältä perikunnalta.

Ostajan on vain ymmärrettävä, missä tilanteessa kannattaa tinkiä hinnasta. Jos myydään jo muutenkin Suomen halvinta, silloin ei tietenkään kannata alkaa tinkimisellä pilata hyvää kauppaa, vaan ostaa heti! Jos saat todellisen ostajan maineen, myyjä tinkii hyvin helposti, turhan tinkaajille harvoin myyjä tinkii hinnasta. Ruokakaupassa harvemmin tingin, mutta torilla joskus.

Itse en juuri harrasta tinkimistä ulkomailla (olen ostanut kyllä huonekaluja ja taidetta ulkomailta), koska suuremman hyödyn saan tinkimisestä täällä Suomessa. Jo yhdessä auto-, asunto- tai kiinteistökaupassa saa tingittyä useamman ulkomaanmatkan hinnan!"

Ystävällistä tinkimistä

Luomupekka: "Myyjä Espanjassa ilmoittaa tuotteen hinnaksi 40 euroa. Tarjoat 20 euroa, myyjä pyörittää päätään. Kun lähdet kävelemään ovesta ulos, myyjä huutaa perään ok, ja kauppa syntyy.

Suomessa samanlainen tinkiminen ei toimi. Asun Lahdessa ja käyn viikottain Heinolassa, kerron kukkakauppiaalle että tulin Sinua katsomaan, vaikka keli tiellä oli tosi huono. Kassamyyjä pyöristää ostoni kahdella eurolla alaspäin.

Kehuin paikkakunnan puutarhurin torilla myytyjä tulppaaneja: ”Ne kestävät maljakossa kaksi viikkoa kun marketin tulppaanit kestävät viikon”. Maksaessa kauppias antaa kaksi euroa alennusta: ”Siinä on kahviraha”.

Suomessa tinkijän pitää osoittaa myyjälle, mitä hyötyä hänelle on suostua tinkimään hinnasta, esimerkiksi tulin ostoksille naapurikaupungista, saat kaupan syntymään, asiakasystävällinen maine leviää.

Tinkimisen huippu on, kun herra meni ostamaan itselleen pukua ja oli kova tinkimään. Kauppias kyllästyi ja sanoi: ”Saat puvun ilmaiseksi”. Herra vastasi: ”Jos saa kaksilla housuilla niin otan.

Keittiöremontista hyvä alennus

Ulriikka: "Tinkiminen ei valitettavasti ole luontaista minulle, mutta hintaneuvotteluun olen pakon edessä pystynyt. Aviomieskään ei ole tinkimisessä kunnostautunut ja tästä olin tainnut hänelle mainitakin. Yhdeksän vuotta sitten ryhdyimme omakotitalomme keittiöremonttiin. Mies oli piirtänyt suunnitelmat itse, ja tiesimme mitä halusimme. Marssimme keittiökalusteita myyvään yritykseen.

Pian olikin myyjällä tietokoneella ylhäällä kaikki tarvittava, kuten myös minulla omissa muistiinpanoissani. Oli aika siirtyä keskustelemaan hinnasta. Aviomies oli tähän asti ollut kaupanteossa aktiivisempi osapuoli, mutta nyt hän astui kirjaimellisesti askelen takavasemmalle todeten myyjälle: ”Hinnasta sun pitääkin neuvotella hallituksen kanssa!” Samalla mieheni vilkaisi minuun. Minusta tuntui, että miesmyyjä, vaikka olikin minua ainakin parikymmentä vuotta vanhempi, meni hieman hämilleen tilanteesta. Minulla oli ruutuvihossa ylhäällä, mitä kalusteet ohjehintojen mukaan olisivat yhteensä maksaneet, tiputin siitä muutaman satasen pois ja vielä pikkuisen päälle. Myyjä esitti hintapyynnöksi enemmän, johon tulin puoleenväliin vastaan sanoen, että voimme maksaa kalusteet samalla kertaa. Näin saimme hinnan sovittua. Mies asensi kalusteet itse ja säästimme siinä. Kun minä kehuin vieraillemme mieheni kätevyyttä, muisti hän puolestaan mainita minun tuloksekkaasta hintaneuvottelustani!

Vieläkään emme koe tinkimistä korrektina. Ainakaan täällä kotimaassa, missään lähikaupassa tai torimyyjältä tai pienyrittäjältä ei missään tapauksessa.

Tällaisissa suurimmissa hankinnoissa, kuten asunto- ja autokaupat, kodinkoneet, keittiö- ja kylpyhuonekalusteet, hintaneuvotteluihin kannattaa ryhtyä, vaikka joudunkin siinä pois omalta mukavuusalueelta."

Karjalainen isä osasi tinkiä

Kirsi: "Isäni, nyt jo edesmennyt karjalaismies, osasi tinkimisen taidon. Isäni sanoikin, että Alko ja apteekki ovat ainoita, joissa ei tingitä. Ja niissä liikkeissä hän poikkesi harvoin. Lapsena joskus hävettikin isäni tinkiminen, oltiin sitten ostamassa kenkiä kaupasta tai vihanneksia torilta. Kerran isäni kysyi eräältä myyjältä, että saako tinkiä? Myyjä vastasi, että ei. Kaupanteko jäi siltä erää siihen. Hänen mielestään tärkeintä oli tinkaaminen, ei välttämättä aina kuitenkaan se, että hinta putosi. Hyvin olen kuitenkin perinyt tuon tinkimisen taidon: varsinkin nettikirpputoreilla harvoin maksan pyydettyä hintaa, tai ainakin yritän hinnasta tinkiä. Tinkimällä hinta on tullut alaspäin asuntokaupoissa, autokaupoissa, pyöräliikkeessä: vain joitain mainitakseni. Aina isompia ostoksia tehdessä yritän tingata tai ainakin kysyä, että oliko nämä tuotteet alennuksessa."

Hintavertailu kannattaa

Pauli: "Yritän aina saada kaikki tuotteet edullisesti. Tapana on käydä vähintään kolmessa paikassa. Viimeisen autonikin hankin tällä tavoin.

Olen aina ostanut uuden auton, käytetyissä tätä systeemiä on vaikeampi toteuttaa täydellisesti, kun käytettyjä ei voi niin hyvin vertailla keskenään.

Laitoin aluksi sähköpostikyselyn kolmeen firmaan, kyse oli samasta merkistä ja mallista. Kävin tosin jo aikaisemmin paikallisessa liikkeessä koeajamassa lähes vastaavaa ja sain tarjouksenkin, pyysin vielä heiltä valmiiksi tingityn hinnan.

Tässä tapauksessa ei enää tarvinnut edes tinkiä, kun hintaero oli tuhannen euroa, joten menin paikanpäälle vaan sopimaan kaupoista, olin saanut hyvän s-postitarjouksen.

Aikaisemminkin, jos liike ei antanut mieleistä hinta-arviota vaihdokista, menin toiseen kaupunkiin, jossa tein hyvät kaupat.

Kannattaa aina kysellä useammasta paikasta, sillä usein tinkiminen ei enää edes auta."

Sadatteleva kukkakauppias

Kari: "Sankarille kukkia Karilta ja Sepolta… ja eikun kukkakauppaan ja komeaa kimppua…myyjätär ilmoitti hinnaksi 5 markkaa ja viisikymmentä penniä, johon minä että saiskos 5:llä markalla? Siitä seurasi vuolas ja katkera sadatus liikehuoneiston vuokrasta, sähkölaskusta, autokuluista, kukkien hoidosta, yrittämisestä. Hiljaisina poikina oltiin, Seppo laittoi 6 markkaa tiskiin ja lähdettiin kukitettuina ovea kohti jättäen vaihtorahat tiskille. Siitä seurasi vielä suurempi sadattelu: Tänne tullaan kiusaamaan ja leuhkimaan rahoilla!"

Kysely

Alennuskuponkien tarjoaja Picodin tänä vuonna julkaiseman kyselyn mukaan kolumbialaiset, chileläiset ja kreikkalaiset nauttivat tinkimisestä eniten. Noin kolmannes suomalaisista vastaajista sanoi nauttivansa tinkimisestä.

Kaikista vastaajista miehet nauttivat tinkimisestä enemmän kuin naiset, jotka kuitenkin menestyvät vastaajien mielestä tinkimisessä paremmin kuin miehet.

Esimerkiksi Kanadassa ja Yhdysvalloissa uskottiin, että viehättävyys on tärkein tekijä, jolla on vaikutusta onnistumiseen hintaneuvotteluissa. Tutkimukseen vastanneista suomalaisista 30 prosenttia uskoi, että henkilön ulkonäöllä on vaikutusta tinkimisellä saavutettuun tulokseen.

Suomalaiset vastasivat tinkivänsä esimerkiksi taksimatkoista, autohuollosta sekä kodin korjaustöistä.

Parhaaseen lopputulokseen eli suurimpaan prosentuaaliseen alennukseen päästään hintaneuvottelussa todennäköisimmin Yhdistyneissä arabiemiraateissa, Chilessä ja Kreikassa. Aasiassa hintaneuvotteluilla rakennetaan usein luottamusta neuvottelijoiden välillä.

Tutkimukseen osallistui yli 3100 vastaajaa 44 eri maasta. Vain ne maat, joista saatiin yli 20 vastausta, huomioitiin tuloksissa.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi