Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Lahden talot vähensi puolessa vuodessa CO2-päästöjään 77 tonnia - ympäristösäästöt vähentävät osaltaan vuokrankorotuspaineita

Isännöintipäällikkö muistuttaa, että ympäristöä säästävistä toimista seuraa myös taloudellisia vaikutuksia, kun vuokrankorotuspaineet vähenevät.

Lahden Talot kiinnittää paljon huomiota energiansäästöön sekä uudisrakentamisessa että peruskorjauksissa. Kuva: Pirjo Kamppila

Lahden Talojen asukkaat ovat osallistuneet jo usean vuoden ajan ympäristötalkoisiin. Myös uusi MiniMoi!-kilpailu on tuonut rohkaisevia tuloksia: ensimmäisen puolen aikana Lahden Talojen hiilidioksidipäästöt alenivat 96 kiinteistössä yhteensä 77 tonnia.

Luvut lasketaan lämmityksen, lämpimän käyttöveden ja sähkön tuottamiseen tarvittavan energian ja jätehuollon tuottamista hiilidioksidipäästöistä.

- Suurin osa hiilidioksidipäästöistä tulee asuntojen lämmityksestä. Mahdollista ylilämpöä kannattaakin leikata säätämällä lämpöpattereiden termostaattiasetuksia pienemmälle, ei tuulettamalla. Toinen keino on kiinnittää huomiota veden tarkempaan käyttöön, jolloin huomaamattaan tulee vähentäneeksi myös lämmintä käyttövettä, kertoo isännöintipäällikkö Matti Koskinen säästökeinoista.

Lahjakortteja palkinnoksi

Lahden Talojen järjestämä kilpailu kestää 12 kuukautta. Menestyneiden kiinteistöjen asukkaille on luvassa aiempien kilpailujen tavoin muun muassa lahjakortteja.

Koskinen muistuttaa, että ympäristöä säästävistä toimista seuraa myös taloudellisia vaikutuksia, kun vuokrankorotuspaineet vähenevät.

MiniMoi!-kilpailu jatkaa Lahden Talojen järjestelmällistä ympäristötyötä asukkaiden kanssa. Kolmevuotinen Luukuta oikein -lajittelukilpailu päättyi toukokuussa. Kilpailun tuloksena sekajätteen määrä pieneni 30 litrasta 23,6 litraan asukasta kohti viikossa.

- Olemme keskittyneet eri hankkeissa niihin asioihin, joihin asukas voi itse vaikuttaa. Tavoitteena on saada pysyvä muutos asukkaiden kulutus- ja käyttötottumuksiin.

Lisäksi Lahden Asuntojen uudiskohteet Sorvarinkatu 8 ja 10 sekä Vanhatie 53 olivat ensimmäiset asuinrakennuskohteet, jotka rahoitettiin Kuntarahoituksen vihreällä rahoituksella. Kerrostalot ovat lähes nollaenergiataloja. Niiden energialuokka (B) on kerrostaloille harvinainen toiseksi paras luokka. Rakennuksissa on useita energiatehokkuutta tukevia yksityiskohtia.

Lue myös: Lahtelaiset ostivat ahkerasti parasta ennen -päiväyksen ylittänyttä ruokaa verkkokaupasta - yli 1 500 kilon säästöt hiilidioksidipäästöissä
 
Marja-Liisa Aidantausta
marja-liisa.aidantausta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi