Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Ota hyöty irti pakkasesta - sulata pakastin

Pakastin kannattaa sulattaa noin kerran vuodessa. Kuva: Mervi Weckman mwec

Talvi ja pakastimen sulatus ovat toimiva pari, koska ruoat saa kätevästi ulos kylmään projektin ajaksi.

Pakastimen sulattaminen kannattaa myös taloudellisesti. Paksu huurrekerros estää jäätymistä ja panee pakastimen laitteiston koville, mikä lisää energiankulutusta ja lyhentää koneen käyttöikää.

1. Pakastin kannattaa sulattaa säännöllisesti.

Sopiva tahti on noin kerran vuodessa tai silloin, kun huurrekerroksen paksuus on enemmän kuin puoli senttiä.

2. Säädä pakastin pakastuskytkennälle muutama tunti ennen sulattamista.

Näin pakasteet kestävät lämpimän hetken paremmin.

3. Aloita sulatus sammuttamalla virta pakastimesta.

Vie pakasteet ulos tai parvekkeelle kylmään. Ellei pakkasta ole tarpeeksi, voit kääriä pakasteet huopiin tai sanomalehtiin. Hyödynnä kodin kylmälaukut.

4. Jätä pakastimen kansi tai ovi auki.

Kerää sulavat jäät pois ja nopeuta imeyttämällä sulavaa jäätä pyyhkeeseen. Tarkista, että vesi ohjautuu aukon tai kourun kautta erilliseen astiaan. Vahdi astian täyttymistä. Muista suojata lattia.

5. Sulamista voi nopeuttaa laittamalla lämminvesiastian pakastimen sisään.

Lämminvesiastiaa kannattaa käyttää vasta, kun pakastimen lämpötila on selvästi laskemassa, ei heti virran katkaisun jälkeen. Kuuma vesi kannattaa vaihtaa uuteen tasaisin väliajoin. Vaihtoehtoisesti sulatusapuna voi käyttää kuumaan veteen kasteltua ja kuivaksi kierrettyä pyyhettä, joka asetetaan suoraan sulatettavan kohdan päälle. Pehmenneitä jäitä voi irrotella puu- tai muovilastalla.

6. Pyyhi pakastin mietoon astianpesuaineliuokseen kostutetulla liinalla.

Pese irto-osat. Kuivaa huolellisesti myös niistä kohdista, joista vesi ei näytä poistuvan itsestään. Anna tuulettua. Pyyhi myös pakastimen ulkopuoli ja takaosa. Laitteen takana olevan kompressorin päälle kertyvä pölypeite on myös turvallisuusriski.

7. Kytke pakastuslämpötilalle.

Kun pakastimen sisälämpötila on -18, kytke päälle normaali säilytyslämpötila. Laita pakasteet takaisin pakastimeen parissa erässä. Se helpottaa pakastimen koneiston kuormittumista.

8. Tee samalla ruokien inventaario.

Lajittele pakasteet omiksi ryhmikseen ja hankkiudu eroon vanhentuneista. Karsimalla saa lisää tilaa ja paremmin esille ne ruoat, jotka todella aikoo vielä syödä. Pakastimen sisältö kannattaa ryhmitellä ja opettaa järjestys koko perheelle. Arkkupakastimeen voi hankkia lisää koreja ja latoa ruoat niihin. Pakasterasioiden päällä olevat laput helpottavat etsimistä.

+ Sulata marjat nopeasti.

Onko pakastimessa vielä paljon marjoja? Taistelussa talviflunssia vastaan kannattaa hyödyntää marjojen vitamiinit. Kun sulatat marjoja, muista, että nopeus on valttia. Nopeasti sulatettaessa marjojen C-vitamiinia tuhoutuu mahdollisimman vähän ja rakenne pysyy hyvänä. Sulatus huoneenlämmössä on suositeltavampaa kuin jääkaapissa sulatus. Sulamista voi nopeut­taa upottamalla pakastusrasian muovipussin suojaamana lämpimään veteen. 

Mikroaaltouuni on nopea apu pakastemarjojen sulatukses­sa. Yleensä paras tulos tulee sulatustehoa käyttäen.

Puuroihin, keittoihin ja kiisseleihin marjat voi lisätä sulattamatta. Kovakuoriset marjat voi lisätä ennen suurusta­mista, pehmeäkuoriset marjat jo suurustettuun liemeen.

Jälkiruoaksi sellaisenaan tarjottavat kokonaiset pakastemarjat voi sulattaa nopeasti kaatamalla kuumaa sokerivettä suoraan pakastimesta otettujen marjojen päälle. Puolelle litralle marjoja tarvitaan kaksi desiä vettä ja desilitra sokeria. Näin sulatetut marjat kannattaa syödä heti.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee ulkomaisia pakaste­marjoja käyttäviä kuumentamaan marjat aina ennen käyttöä. Ulkomaisia marjoja kannattaa kuumentaa 90 asteessa vähintään viisi minuuttia tai keittää kaksi minuuttia.

Lähteet: martat.fi; siivous.fi; motiva.fi; ESS arkisto

Säilytysajat

Ruoan säilyvyys pakastimessa:

Kalafileet 2-3 kk

Jauheliha 3-4 kk

Lampaan- ja naudanliha 8-12 kk

Sianliha, broileri 3-6 kk

Marjat ja kasvikset 8-12 kk

Leipä 3 kk

Valmiit ruoat 3-4 kk

Lähde: Evira
Leila Mehto
leila.mehto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi