Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Vältä 5 pahinta virhettä nurmikon syyshuollossa

Nurmikon leikkaaminen tässä vaiheessa syksyä voi kyllästyttää ja siksi leikkuuväli saattaa pidentyä tai leikkaaminen unohtua kokonaan. Silti oikea leikkauskorkeus on syksyllä paljon oleellisempi seikka kuin kesäleikkauksissa.

Syksyllä nurmikko kerää vararavintoa juuristoonsa ja siksi leikkauskorkeus on syytä nostaa 5 senttiin. Näin yhteyttävää lehtipinta-alaa on enemmän.

− Vararavinnon keruun kannalta turmiollisin tilanne syntyy, jos nurmikon annetaan kasvaa syksyllä vapaasti ja sitten kerralla nurmikko leikataan lyhyeksi. Tällöin nurmikon kasvuun käyttämää energiaa häviää leikkuujätteeseen ja nurmikko joutuu käyttämään uusien lehtien kasvattamiseen talven varalle keräämiään ravintovarastoja. Tällainen nurmikko ei ehkä viherry ensi keväänä, varoittaa puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

 

Syksyllä nurmikonleikkaus on senttipeliä. Kuva: Armi Salonen

Oikea leikkauskorkeus ratkaisee missä kunnossa nurmikko paljastuu keväällä lumen alta. Kun nurmikkoa leikataan syksylläkin edelleen säännöllisesti, kerralla tarvitsee leikata korkeintaan 1‒2 senttiä yksittäisen nurmiheinän pituudesta. Tällöin leikkuujäte voidaan jättää nurmikolle lierojen ravinnoksi.

Pituuskasvu pysähtyy, mutta yhteyttäminen jatkuu

Kesällä hyväkuntoinen nurmikko voidaan leikata hyvinkin lyhyeksi. Kun päivälämpötila laskee alle 5 asteen, nurmikko lopettaa pituuskasvunsa. Silti nurmikko jatkaa yhteyttämistä, kun valoa on riittävästi. Tässä vaiheessa nurmikon korkeuden tulisi olla 5 senttiä.

− Myös liian pitkäksi jätetty nurmikko on altis erilaisille talvituhoille. Erilaiset homeet ja haitalliset sienet muhivat liiskaantuneessa ja tiiviissä nurmikerroksessa. Etenkin lumihome vaivaa pitkäksi jääneitä nurmikkoja sellaisina talvina, jolloin lumi sataa ennen kuin maa on jäätynyt, kertoo Kerttula.

Lue myös: Näin valmistat puutarhasi talvea varten - kahdeksan vinkkiä
 

Haravaraivo pois

Nurmikon syyshuoltoon kuuluu myös maltillinen haravointi. Yksittäiset pudonneet lehdet voi jättää nurmikolle, sillä ne maatuvat talven aikana ja ravitsevat nurmikkoa. Kovat ja hitaasti hajoavat lehdet, kuten vaahtera ja tammi, kannattaa ajaa silpuksi ruohonleikkurilla. Näin pieneliöiden on helpompi hajottaa niitä.

Vaahteran lehdet kannattaa ajaa silpuksi ruohonleikkurilla. Kuva: Mirja Hussain

Nurmikolle jätettävien lehtien määrässä pitää kuitenkin säilyttää maltti. Jos nurmen peittää paksu yhtenäinen lehtipatja, se lisää erilaisten kasvitautien vaaraa ja lumen alta saattaakin paljastua pahoin kärsinyt nurmikko.

− Jos nurmikolla näkyy syksyllä pelkkiä lehtiä eikä lainkaan nurmikkoa, on aika ottaa harava käteen ja rapsutella nurmikkoa esiin. Puiden alla olevaa paksua lehtikerrosta voi levittää laajemmalle alueelle sen sijaan, että haravoisi kaikki pois, opastaa Kerttula.

Viimeiset lehdet putoavat yleensä vasta pakkasöiden puraisemana. Jäätynyt nurmikko rapsahtelee poikki kengän alla, joten nurmella liikkuminen kannattaa ajoittaa pakkasettomaan hetkeen.

Lähde: puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, Biolan.

Vältä virheet nurmikon syyshuollossa

1. Älä leikkaa syyskesällä nurmikkoa liian lyhyeksi − tavoiteltava korkeus on 5 cm.

2. Älä leikkaa kerralla enempää kuin 1‒2 cm nurmiheinän pituudesta.

3. Älä jätä nurmikkoa leikkaamatta − mieluummin usein ja vähän kerrallaan.

4. Älä jätä nurmikolle paksua lehtipatjaa − haravoi osa pois.

5. Älä kävele jäätyneellä nurmikolla.

Lähde: puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, Biolan.
Minna Krupka
minna.krupka@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi