Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Miten pestään pesukone?

Tunkkainen haju voi olla likaisen koneen merkki. Kuuma pesu silloin tällöin pitää huolen myös pesukoneesta.

Joskus puhdas pyykki saattaa haiskahtaa ummehtuneelta. Syynä voi olla jatkuva pesu liian alhaisessa lämpötilassa tai sitten likainen pesukone. Kuva: Katja Luoma kluo

Sekä astianpesukoneeseen että pyykinpesukoneeseen laitetaan likaisia asioita. Ne tulevat ulos puhtaina, mutta pesijän kannattaa joskus vilkaista myös pesevän koneen kuntoa. Sekä pyykki että astiat jättävät koneisiin likaa, joka pitkään kertyessään on erittäin epämiellyttävää.

Kun astiat eivät puhdistu ja kun vastapestyt vaatteet haisevat tunkkaiselle, merkit viittaavat siihen, että pesukone on likainen.

Pyykinpesukoneelle riittää pesu kerran kaksi vuodessa. Sen voi tehdä joko apteekista saatavalla sitruunahapolla tai kaupasta saatavalla erityisellä pesukoneen pesuaineella.

Kone pestään tyhjänä 90 asteen pesuohjelmalla. Jos käytät sitruunahappoa, laita sitä koneen pesuainelokeroon 100 g. Voit pestä vielä toisen pesun, tällä kertaa 40-60 asteen ohjelmalla ja tavallisella pyykinpesuaiheella.

Jos käytät kaupasta saatavaa pyykinpesukoneen puhdistusainetta, tarkista, mikä sopii omaan koneeseesi. Koneen käyttöohjekirjasta - joka kannattaa aina pitää tallessa - voit tarkistaa onko valmistaja kirjannut sinne erityisiä toimenpiteitä pesukoneen käytöstä.

Jos pesukoneessa on nukkasihti, se kannattaa avata ja puhdistaa aika ajoin. Sinne kertyy yllättävä määrä vaatteista irronnutta nukkaa ja karvaa. Kaikissa koneissa ei ole nukkasihtiä.

Koneen täyttöaukon ympärillä olevan kumikauluksen voi pestä astianpesuharjalla ja miedolla puhdistusaineella. Kuivaa kaulus hyvin.

Jätä aina pyykinpesun loputtua koneen luukku ja pesuainelokero auki, jotta koneen sisäosat kuivuvat.

Joskus kannattaa vaikkapa lakanapesun ajaksi valita 60-90 asteen pesulämpötila, jos tekstiilit sen kestävät. Se auttaa pitämään pesukoneen puhtaana ja ehkäisee mahdollisten sakkautumien kertymistä koneeseen. Pidä puhtaana myös pesuaine- ja huuhteluainelokerot.

Vaihda välillä pesuainemerkkiä. Etenkin fosfaatittomat, zeoliittia sisältävät pesuaineet saattavat pitkään käytettyinä vaurioittaa pesukonetta. Uusikin kone saattaa kertyä muutamassa vuodessa niin täyteen sakkaa, että kone hajoaa.

Astianpesukone on monessa kodissa joka päivä käytössä ja sen vuoksi se myös likaantuu nopeasti. Etenkin kalkkisaostumat heikentävät pesutulosta ja lyhentävät jopa koneen käyttöikää.

Sitruunahappo toimii myös astianpesukoneessa. Kaupoista on saatavilla astianpesukoneille oma puhdistusaine. Yhdellä valmistajalla on pesuainesäiliö, joka laitetaan koneen ruokailuvälinekoriin, jonka jälkeen kone pestään tyhjänä. Pesuaineen jälkeen pestään vielä toinen pesu tyhjänä normaalilla astianpesuaineella.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi