Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Näin valmistat puutarhasi talvea varten - kahdeksan vinkkiä

Puutarhassa riittää syksylläkin tekemistä. Kokosimme ammattilaisen ajankohtaisvinkit satokauden kunniaksi.

1 Perunat, porkkanat ja punajuuret nostetaan ennen pakkasia.

Perunan varret kannattaa leikata pois pari viikkoa ennen sadonkorjuuta. Sillä saadaan mukulaan kokoa ja kuorta paksummaksi, ja perunan säilyvyys varastossa paranee.

Myös porkkanan säilyvyys paranee kuoren vahvistuttua. Jos syksy on lämmin, sadonkorjuuta ei kannata kiirehtiä. Lanttu, nauris ja mukulaselleri eivät vioitu ensimmäisistä pakkasistakaan.

Palsternakan, maa-artisokan ja juuripersiljan voi jättää kasvupaikalleen talveksi ja sadon korjata keväällä.

Kuva: Viena Kytöjoki

2 Kolhiutuneet, halkeilleet ja katkenneet syödään ensimmäisinä.

Ennen varastointia perunan mukuloita pidetään alle 18 lämpöasteessa auringonvalolta suojassa pari viikkoa, jotta kuori paksuuntuu ja mukulan elintoiminnat hidastuvat. Vain hyväkuntoiset mukulat siirretään kylmävarastoon, jonka lämpötila on +4-5 astetta.

Kolhiutuneet juurekset syödään ensimmäisenä, ehjät varastoidaan. Juuresten paras varastointilämpötila on pari lämpöastetta.

Varasto pitää olla hyvin ilmastoitu, eikä liian kostea. Maakellarissa juureksia voi säilyttää turpeessa tai hiekassa. Parvekkeella säilytystä voi kokeilla styroxilla vuoratussa turvelaatikossa.

3 Lannoitus parantaa tulevaa satoa ja auttaa kasveja talvehtimaan.

Syyslannoitus tehdään sadonkorjuun jälkeen. Aikaa on niin kauan, kun kasveissa on vihreät lehdet. Kaupoissa myydään fosfori- ja kaliumpitoista syyslannoitetta, joka sopii yleisimmille kasveille.

Lannoite ja muut mahdolliset maanparannusaineet lisätään ennen maankääntöä. Maa käännetään lapionterän syvyydeltä. Savimaan voi jättää kokkareiseksi roudan murennettavaksi.

Kuva: Viena Kytöjoki

4 Syksyllä istutetaan monivuotisia kasveja.

Vielä syyskuussa voi istuttaa sipulikukkia, perennoja, pensaita ja puita, kunhan ne ehtivät juurtumaan ennen pakkasia. Kastelua ei tarvita niin paljon kuin keväällä tai kesällä, ja taimiakin voi saada edullisemmin.

Talvivalkosipulit istutetaan myöhään syksyllä.

5 Pensaita ja puita sopii siirrellä, leikkaamista ei suositella.

Pensaan ja puun siirto voidaan tehdä sen jälkeen, kun se on pudottanut lehtensä, mutta ajoissa niin, että sillä on riittävästi aikaa juurtua ennen talvea. Mukaan kannattaa ottaa mahdollisimman paljon juuripaakkua.

Mahlaa vuotavat puut, kuten kirsikka, koivu, luumu ja vaahtera, leikataan syksyllä, jos niitä on ensinkään syytä leikata. Muita pensaita ja puita ei yleensä suositella leikattavan syksyllä, etteivät ilmassa runsaina leijuvat homeitiöt iske arkoihin leikkuupintoihin.

6 Home saattaa ottaa vallan pitkästä nurmikosta.

Nurmikko leikataan viimeisen kerran hyvissä ajoin ennen pakkasia. Puiden lehdet voi jättää nurmikolta haravoimatta, mutta ne kannattaa ajaa ruohonleikkurilla silpuksi. Näin tuetaan toivottua pieneliötoimintaa. Tarvittaessa nurmikko lannoitetaan ja ilmastetaan.

7 Puutarhajäte käsitellään omalla tontilla, jos mahdollista.

Suurin osa kasvijätteestä kelpaa sellaisenaan puutarhajätekompostiin, mutta haitallisimpien kasvitautien ja tuhoeläinten vioittamia kasveja ei pidä kompostoida. Niiden loppusijoituspaikka on jäteasema. Metsään tai joutomaille puutarhajätettä ei saa viedä. Puutarhajätettä jäteasemalle kuskattaessa kuorma on peitettävä niin, etteivät taudinaiheuttajat tai mahdolliset vieraslajit karkaa luontoon.

8 Puutarhatyökalut kannattaa puhdistaa, teroittaa ja huoltaa syksyllä.

Keväällä, uuden kasvukauden kynnyksellä, puutarhurilla on yleensä niin kiire, ettei puutarhatyökalujen ja -koneiden huoltoon tahdo löytyä aikaa.

Mehustaja Anitta Helin ennustaa, että omenamehua tehdään tänä vuonna viimevuotista vähemmän. Kuva: Viena Kytöjoki

Lähteet: Marttojen puutarha-asiantuntija Heidi Ovaskan haastattelu ja martat.fi.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi