Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Mitä kaikkea nimen vaihtamisessa tulee ottaa huomioon? Muista nämä 9 kohtaa

Avioliitto tai ero ovat tyypillisiä elämänmuutoksia, joissa nimi menee uusiksi. Joillain tahoilla nimen muuttaminen maksaa, toisissa taas selviää ilmaiseksi. Tieto siirtyy nykyään moneen paikkaan myös automaattisesti.

Avioliitto on tyypillinen syy nimenmuutokselle. Häähumun keskellä kannattaa muistaa myös ilmoitusten tulva. Kuva: Katja Luoma

Nimi voi muuttua eri syistä: esimerkiksi avioliiton myötä, omasta halusta muuttaa nimi joksikin toiseksi, tai avioeron tai sukupuolen muuttamisen jälkeen. Nimenmuutos tuo mukanaan työlistan, kun monet asiakirjat - kuten passi, ajokortti ja henkilökortti - menevät uusiksi.

Ihan kaikkea ei tarvitse itse muistaa, sillä tieto siirtyy moneen paikkaan automaattisesti: seurakuntaan, ajoneuvo- ja ajokorttirekisteriin, Kelaan, verottajalle, aluehallintovirastoihin, puolustusvoimille ja monille järjestöille - mutta myös esimerkiksi lukuisille yrityksille pankit ja kaupparyhmät mukaan lukien. Jos henkilöllä on osoitteenluovutuskielto väestötietojärjestelmässä, tiedot eivät siirry.

1. Maistraatti

Naimisiin mentäessä nimenmuutosta käsitellään ennen vihkimistä, ja olipa vihkijänä pappi tai maistraatin edustaja, tämä vie tiedon muuttuneesta nimestä maistraatille.

Jos nimi vaihtuu muusta syystä, maistraatin sivuilla on ilmoitus- ja hakulomakkeet, joista valitaan omaa tapausta vastaava lomake.

Eron tullessa entisen nimensä voi ottaa käyttöön ilmoitusteitse kun ero on lainvoimainen. Muuten tyttönimeään joutuu hakemaan hakumenettelyn kautta.

Tästä poikkeuksena ovat henkilöt, jotka astelivat vihille ennen päivämäärää 1.1.1986. Tässä tapauksessa entisen nimensä saa ottaa takaisin avioliiton aikanakin ilmoitusmenettelyn kautta.

Maistraatti ilmoittaa nimenmuutokset väestötietojärjestelmään.

2. Passi tai henkilöllisyystodistus

Uutta passia tai henkilökorttia voi hakea sitten, kun tieto uudesta nimestä on kirjautunut väestötietojärjestelmään.

Henkilöllisyystodistusta tarvitaan monesti kuitenkin jo häämatkalla, jos sinne lähdetään heti vihkimisen jälkeen. Tällöin on matkustettava vanhalla nimellä ja sillä hetkellä voimassa olevalla passilla, mutta tärkeintä on, että matka varataan samalla nimellä, joka passissakin on matkustaessa.

Euroopan unionin kansalaisten ei tarvitse esittää passia matkustaessaan Schengen-alueella EU:n jäsenmaasta toiseen, mutta henkilöllisyys pitää pystyä osoittamaan lentokoneeseen noustessa tai vaikkapa rajalla, jos poliisi pyytää henkilöllisyyden todistamista.

Myös maan kansalliset säännöt saattavat edellyttää, että oleskelijalla on oltava henkilöllisyystodistus mukanaan.

3. Ajokortti

Uutta ajokorttia pitää hakea Trafilta kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun nimi on muuttunut.

Uusi kortti postitetaan kotiin, ja vanha pitää lähettää takaisin. Järjestelmään jää merkintä, jos kortti on lähettämättä, ja asia voi tulla ilmi esimerkiksi ratsian yhteydessä. Samoin poliisi näkee, jos uutta ajokorttia ei ole määräajassa haettu.

Jos uusii sekä passinsa että ajokorttinsa, passi kannattaa uusia ensimmäisenä. Ajokortin uusiminen on sen jälkeen nopeaa, koska poliisin lupahallinnon ja Trafin järjestelmät keskustelevat keskenään. Hakemuksen voi tehdä sähköisesti, ja järjestelmä poimii uuteen ajokorttiin kuvan ja allekirjoituksen passin tiedoista.

Muutoin henkilön on käytävä Ajovarman palvelupisteessä. Sähköinen hakeminen ei onnistu ilman passihakemusta, koska nimenmuutoksen jälkeen hakijan pitää antaa uusi allekirjoitus.

4. Kela

Kansaneläkelaitos (Kela) lähettää automaattisesti uuden Kela-kortin, kun se saa väestötietojärjestelmän kautta tiedon uudesta nimestä. Uuden kortin saapuminen kestää noin kaksi viikkoa.

5. Taloyhtiö

Kerros- tai rivitalossa uusi nimi pitää olla tiedossa vuokranantajalla tai isännöitsijällä, mutta myös huoltoyhtiöllä, joka vaihtaa nimet esimerkiksi oviin, postilaatikoihin ja nimitauluun.

6. Työpaikka

Ilmoita nimenmuutoksesta työpaikan tietohallintoon, jotta sähköposti ja esimerkiksi kirjautumistunnukset tietokoneelle vaihtuvat uudelle nimelle. Tietotyöläinen voi joutua käyttämään monia eri ohjelmia, joiden kirjautumisessa käytetään sähköpostia. Huolehdi, että sähköposti päivitetään ajan tasalle myös näissä. Ilmoita uusi nimi myös esimerkiksi puhelinvaihteeseen ja palkanlaskentaan.

7. Uusi pankkikortti

Pankki saa järjestelmäänsä tiedon nimenmuutoksesta automaattisesti väestötietojärjestelmästä. Ennen uuden kortin hakemista kannattaa odotella pari viikkoa, niin tieto on päivittynyt. Jos haluaa hakea korttia nopeammin, eikä henkilöllisyystodistusta ole, tarvitaan virkatodistus.

8. Virka- tai vihkitodistus

On tilanteita, joissa saatetaan tarvita näyttöä siitä, että nimi on muuttunut. Esimerkiksi jos pankista haluaa tilata uuden pankkikortin jo ennen kuin tieto nimenmuutoksesta on sinne siirtynyt, tarvitaan virkatodistusta.

Myös esimerkiksi asuintaloa hallinnoiva taho voi edellyttää, että nimi osoitetaan vihki- tai virkatodistuksella, jos henkilöllisyystodistusta ei ole.

9. Kauppojen etukortit

Useat etukortit uusiutuvat automaattisesti maksutta nimenmuutoksen jälkeen, ja uusi kortti tulee postissa. Poikkeuksia on: Esimerkiksi K-Plussa-kortti tulee automaattisesti, jos sukunimi muuttuu, mutta etunimen muutos on ilmoitettava itse.

Myös S-ryhmälle tiedot päivittyvät väestötietojärjestelmästä, mutta kortti on tilattava silti erikseen. Käteiskortti on maksuton, maksukortti kustantaa kymmenen euroa.

Kortin voi uusia soittamalla asiakaspalveluun tai asioimalla paikan päällä tai S-pankin tunnuksilla verkkopankissa.

Yksi varma tapa on tarkastaa ja päivittää tietojaan, kun asioi liikkeessä. Esimerkiksi KappAhlista ei enää lähetetä uusia muovikortteja, vaan asiakas tunnistautuu jatkossa puhelinnumerolla tai käyttämällä mobiilisovellusta.

Näihin paikkoihin tiedot päivittyvät väestötietojärjestelmästä: https://eevertti.vrk.fi/osoitetietoja-vaestotietojarjestelmasta-paivittavat-asiakkaat

Lähteet: Ylitarkastaja Mika Hansson poliisihallituksesta, viestintäpäällikkö Pauliina Kajunen Tui Finland Oy:ltä, osastopäällikkö Kimmo Pylväs Trafista, Europa.eu -sivusto: Euroopan kansalaisten matkustusasiakirjat, maistraatti, rajavartiolaitos, hallintovastaava Vuokko Ritari Ulkoasianministeriön maahantulo- ja passiasioiden yksiköstä, S-ryhmän asiakaspalvelu, K-Plussan asiakaspalvelu, KappAhlin asiakaspalvelu.

Muutos

Osa maksaa, osa ei

Kun nimi vaihtuu vihkimisen myötä, muutos on maksuton. Sen sijaan eron myötä nimensä tyttönimeen vaihtava joutuu maksamaan 25 euroa. Nimen muuttaminen maksaa korkeimmillaan 179 euroa.

Uusi passi maksaa 52 euroa ja henkilökortti 58 euroa, paitsi passin uusimisen yhteydessä otettu kortti, joka maksaa 52 euroa. Lisäksi kuluja tulee mahdollisesta passikuvassa käymisestä. Yleisesti kuvauksen hinta on 15 eurosta ylöspäin.

Ajokortin kaksoiskappale maksaa 30 euroa.

Kortin uusimisen hinta vaihtelee eri pankeissa. Yleisesti hinnat ovat 10 eurosta ylöspäin.

Maistraatista pyydetty virkatodistus maksaa 9 euroa.

Kela-kortti on maksuton.

Soili Porokka

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X