Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Kangasliina muuntuu moneksi ilman neulaa ja lankaa - kokeile japanilaista furoshiki-tekniikkaa

Kangasliina on kätevä kaveri kesäkulkijalle. Samasta liinasta saa rantakassin, pullonkantoliinan, lahjapakkauksen ja muutakin hyödyllistä.

Kankaisia furoshiki-liinoja voi käyttää aina uudelleen eri tarkoituksiin. Kuva: Leevi Vähälä

Muinaiset japanilaiset tiesivät, miten saada neliönmuotoisesta kangaspalasta kaikki hyöty ilman neulaa ja lankaa. Parilla solmulla, taitoksella tai kierteellä liina muuntuu aina vain uudelleen: pussiksi, kantovälineeksi, pakkaukseksi, suojukseksi tai asusteeksi.

Furoshiki-liina on kuin luotu kesälomareissaajan monikäyttöesineeksi. Kankaaseen voi pakata kätevästi ranta- tai saunatarvikkeet ja käyttää itse kangasta piknik-alustana tai pyyhkeenä. Siitä saa huivin paahteeseen tai rantahameen uimapuvun peitoksi. Sillä voi kuljettaa turvallisesti montakin juomapulloa, ja siihen voi kääräistä kesätuliaisen. Maailmalla furoshiki-taittelu on tullut tutuksi erityisesti kauniina tapana pakata lahja.

Furoshikin historia on yli tuhatvuotinen. Kangaspalaan pakattiin aikanaan vaatteet kylpylässä käynnin ajaksi, ja kylvyn jälkeen sitä käytettiin pyyhkeenä. Myöhemmin kangasliinoja alettiin käyttää monenlaisiin kuljetustarkoituksiin sekä paketointiin. Teollisella aikakaudella perinteinen furoshiki sai väistyä laukkujen, käärepaperin ja muovikassien tieltä, mutta nyt sen suosio on taas kasvussa etenkin, kun muovikassille etsitään ekologisia vaihtoehtoja. Japanissa nykyisinkin tavallinen tapa on pakata eväsrasia furoshikiin ja käyttää kangasta ruokaliinana.

Furoshiki-liinaan voi käyttää mitä tahansa ohuehkoa, napakkaa kangaspalaa tai huivia, joka on riittävän taipuisa solmittavaksi. Monikäyttöisimpiä ja ovat puuvilla ja pellava, jotka kestävät käyttöä ja pesuja pitkään. Monikäyttöliinan voi ommella myös kaksinkertaiseksi ja käyttää kääntöpuolella eriväristä kangasta. Värit vilkkuvat silloin solmukohdissa mukavasti toistensa lomasta. Myös erilaiset liuku- tai batiikkivärjätyt kankaat sopivat loistavasti furoshikiin.

Lahjan kääreeksi sopii kalliimpi ja hauraampikin materiaali kuten silkkihuivi, perintöpitsi tai kirjottu vintage-pyyheliina. Kaunis kangas on silloin lahjan tärkeä osa.

Furoshikin taitteluideoita ja -ohjeita löytyy satamäärin netin ideasivustoilta. Jopa Japanin ympäristöministeriöllä on niitä verkkosivuillaan kätevä valikoima.

Lähteet:

Japanin ympäristöministeriö

Furoshiki.com

1. Taita liina kaksinkerroin kolmion muotoon. Aseta kaksi pulloa liinan pohjukkaan pohjat vastakkain ja rullaa pullot kankaan sisään. Kuva: Leevi Vähälä
2. Taivuta rulla kahtia. Kuva: Leevi Vähälä
3. Solmi liinanpäät yhteen umpisolmulla tai merimiessolmulla. Kuva: Leevi Vähälä

_______________________________________________

1. Aseta esine vinottain keskelle kangasta. Kuva: Leevi Vähälä
2. Taita kulma kirjan alle. Kuva: Leevi Vähälä
3. Taita vastakkainen kulma niin, että kirja peittyy. Kuva: Leevi Vähälä
4. Tartu päätykulmiin ja solmi ne yhteen. Pujota liinanpäät piiloon solmun alle. Kuva: Leevi Vähälä

_________________________________________________

1. Tee solmut kahteen vastakkaiseen kulmaan. Kuva: Leevi Vähälä
2. Käännä solmut sisäpuolelle ja taita kangas kaksinkerroin. Kuva: Leevi Vähälä
3. Solmi avoimet kulmat keskenään. Kuva: Leevi Vähälä
4. Kieputa avoimet päät napakalle kierteelle (toinen itseesi päin ja toinen itsestä poispäin) ja solmi keskenään (merimies)solmulla, jotta muodostuu kahva. Kuva: Leevi Vähälä

Katso ohjeet videolta

Ohjeet

3 furoshiki-klassikkoa

1 Rantakassi: 1 x 1 metrin mittainen ohut pellavakangas sopii myös vesiroiskeiden kuivailuun. Sen voi myös kietaista vyötäisille uimapuvun päälle ja rantaretken päätteeksi solmia taas kassiksi.

2 Kantoliina kahdelle pullolle: 1 x 1 m mittainen jämäkkä pellavasekoitekangas riittää hyvin kahdelle puolentoista litran pullolle. Lasipullojen suojaamiseen kantoliina sopii erityisen hyvin. Kankaan voi levittää piknik-liinaksi tai käyttää keittiöpyyhkeenä.

3 Lahjakääre: 70 x 70 -senttinen ohut puuvillapainokangas riittää reilusti vähintään 20 x 20 sentin kokoisen lahjan pakkaamiseen. Lahjan saaja voi jatkokäyttää kankaan huivina, pussukkana tai uutena lahjakääreenä.

Pakkaa eväät - liinasta saat ruokailualustan.

Tee pyöräilykypärälle pussi.

Suojaa läppäri.

Solmi kauniisti laskeutuvasta kankaasta toppi. Kahdesta huivista saa boleron.

Solmi kankaasta koristeellinen tyynynpäällinen.

Solmi tarvikepussi lastenvaunuihin.

Ohjekuvia ja -videoita löytyy furoshiki-hakusanalla runsaasti esimerkiksi Youtubesta ja Pinterestistä.

Kaisa Hako

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X