Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Ei enää jonoja, ohareita ja sähläämistä - uudet käytetyn muodin verkkokaupat tekevät kaupanteosta helppoa ja hauskaa

Kuva: Laura Virtanen

Käytettyjen vaatteiden verkkokauppa on pitkään tarkoittanut sekalaisia nettitoreja ja -ryhmiä, joilla voi tehdä löytöjä, mikäli kärsivällisyyttä riittää. Monilla ei riitä.

Kierrätysmuodin ammattilainen Outi Pyy on kuvaillut Outi Les Pyy -blogissaan kokemusta, jonka moni tunnistaa: ”Meni hermot loputtoman seinän selaamiseen, jonottajiin, ohareitten tekijöihin, jahkailijoihin, tinkijöihin, sovittelijoihin ja yleiseen säätöön.”

Second hand -muodin verkkokauppa on nyt ottanut edistysaskelia, joiden myötä ostaminen on yhtä sujuvaa kuin mikä tahansa nettishoppailu. Uudet suomalaiset yritykset tähtäävät kaupanteon helppouteen, nopeuteen ja luotettavuuteen. Joukossa on suoranaisia innovaatioita kuten älypuhelimella toimiva Zadaa -sovellus, joka avaa käyttäjilleen pääsyn toistensa vaatekaapeille.

Kuva: Jani Keronen

Palveluita testannut Outi Pyy kertoo, että Suomi kulkee second hand -verkkokaupan etujoukoissa. Yritykset ovat onnistuneet ratkomaan nettikirppiksiä vaivanneita pulmia. Vaatteita kuvataan ammattimaisesti ja luokitellaan yhtenäisesti. Hakuja voi rajata vaikkapa koon, värin tai merkin mukaan. Maksu- ja toimitustavat ovat vaivattomia. Myös omien vaatteiden toimittaminen myyntiin on tehty mahdollisimman sujuvaksi.

Second hand on vastuullista, yllätyksellistä ja yksilöllistä

Aikanaan kirppiksiltä ostettiin vain taloudellisista syistä. Pyy kuvailee, että 1990-luvulla motiiviksi nousi myös yksilöllinen pukeutuminen. 2000-luku toi kuluttajalle ekologisen paineen.

Käytettyjen vaatteiden kauppa on tärkeässä osassa, kun yritetään etsiä ratkaisua valtaviin tekstiilijäteongelmiin sekä luonnonvaroja rasittavaan tuhoisaan kulutuskäyttäytymiseen. Moni uusista yrityksistä haluaa omalta osaltaan olla ratkaisemassa ympäristöongelmia tarjoamalla vaihtoehtoja uuden tavaran ostamiselle.

- Kulutustottumuksemme eivät voi jatkua näin. Kuluttajan on ymmärrettävä oma vastuunsa eikä syytettävä vain vaatetusteollisuutta, Pyy huomauttaa.

Kuluttaja ajattelee ensisijaisesti omia tarpeitaan. Hän haluaa pukeutua kivasti ja tehdä edullisia löytöjä. Pyy toteaa, että suuretkin joukot alkavat käyttäytyä ekologisesti, mikäli se on riittävän vaivatonta. Käytetyn muodin ostajalla vaihtelunhalu tulee tyydytetyksi vähemmällä luonnonvarojen haaskauksella.

Kuva: Jani Keronen

On muitakin myönteisiä puolia. Pyy ylistää Zadaata, jonka kautta on mahdollista tehdä täsmälöytöjä "kaksoselta", jolla on samanlaiset mitat ja tyyli.

- On hienoa, että on sovellus, joka kysyy kuka olen ja näyttää vaatteet, joihin voisin mahtua. Joku on jo hikoillut sovituskopissa puolestani, kuvailee Pyy.

- Ne ovat testattua kamaa. Jos vaate on kestänyt yhdellä ihmisellä, se kestää todennäköisesti minullakin.

Tuotteita on useimmiten vain yksi laatuaan, joten valikoima on väistämättä yllättävä. On mahdollista bongata vintageaarteita tai ulkomailta tuotuja löytöjä ja pukeutua aidon yksilöllisesti.

- Muotibrändithän pyytävät meitä olemaan yksilöllisiä tuotteessa, jota on tehty 2 000 kappaletta, Pyy sanoo.

Kuva: Jani Keronen

Käytetty muoti ja uusi muoti eivät ole toistensa uhka

Käytetyn muodin uskottavuudesta kertoo esimerkiksi se, että Stockmann aloitti helmikuussa yhteistyön Suomen suurimman käytettyjen merkkivaatteiden verkkokaupan Emmyn kanssa. Keräyspisteitä on kaikissa sen tavarataloissa.

- Se on Stockmannin kaltaiselta toimijalta vastuullisuuden kädenojennus, Outi Pyy kiittelee.

Pyyn mukaan second hand -muoti ja uusi muoti eivät ole toistensa uhka.

- Vaikka second handin myynti räjähtäisi kasvuun, se ei tule olemaan uusien vaatteiden bisnekselle niin suuri haitta kuin luonnonvarojen kallistuminen ja resurssien väheneminen.

Kuva: Jani Keronen
Kaisa Hako

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X