Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Nyt on hyvä aika sulattaa pakastin - paksu huurrekerros lyhyentää laitteen ikää

Pakastin kannattaa sulattaa kerran vuodessa tai silloin, kun huurrekerros on yli puoli senttiä paksu. Kuva: Mervi Weckman mwec

Kevättalvi on parasta aikaa keittiön kylmälaitteiden kotihuollolle.

Osa edelliskesänä pakastetuista marjoista ja sienistä on syöty, mutta seuraavaan satokauteen on vielä aikaa. Pakkastakin on vielä sen verran, että pakasteet pärjäävät sulatuksen ajan hyvin ulkona.

Sulata kerran vuodessa tai kun huurretta on yli puoli senttiä

Hyvä nyrkkisääntö on, että pakastin sulatetaan kerran vuodessa tai silloin, kun huurrekerroksen paksuus on enemmän kuin puoli senttiä.

Sulatus kannattaa tehdä varmuuden vuoksi kerran vuodessa.

Asiantuntija Sami Seuna Motivasta suosittelee sulattamaan käsityönä myös automaattisulatuksella varustetut laitteet.

- Jäätä voi olla piilossa, vaikka näkyvä höyrystinputki ei olisikaan jään peitossa. Sulatus kannattaa tehdä varmuuden vuoksi kerran vuodessa.

Jääkaappiinkin voi kertyä jäähilettä, erityisesti takaseinään. Se voi kieliä ylitäytöstä, jolloin laitteen jäähdytys pyörii jatkuvasti oikean lämpötilan saavuttaakseen.

Automaattisen sulatuksen aikana jääkaapin sisällä olevan jäähdytyslevyn pinnalla oleva huurre sulaa. Huurretta tulee sitä enemmän, mitä runsaammin jääkaapin sisällä on kosteutta. Ruokatarvikkeista tulevaa kosteutta voi vähentää peittämällä ruoat kannella tai foliolla.

Alatasolle kertyvä vesi on yleinen ongelma. Laitteen poistovesiaukko on hyvä puhdistaa huollon yhteydessä, sillä aukko voi olla tukossa. Aukon kautta poistovesi kulkeutuu tyypillisesti laitteen takana alhaalla olevaan astiaan, josta se haihtuu edelleen huoneilmaan.

Perusteellisemman puhdistuksen yhteydessä on hyvä pestä kaappien tiivisteet. Ruokaroiskeet ja muut tahrat heikentävät tiivisteiden kuntoa, eikä ovi mene lopulta enää kunnolla kiinni.

Muista myös ruokien inventaario

Puhdistusta seuraa toinen tärkeä vaihe, ruokien inventaario.

Moni säilöö pakastimessaan leipiä ja leivonnaisia, joiden vuosipäivät on vietetty aikaa sitten. Karsimalla saa lisää tilaa ja paremmin esille ne ruoat, jotka todella aikoo vielä syödä.

Pakastimen sisältö kannattaa ryhmitellä ja opettaa järjestys koko perheelle. Arkkupakastimeen voi hankkia lisää koreja ja latoa ruoat niihin.

- Pakasterasioiden päällä olevat laput helpottavat etsimistä, neuvonnan johtaja Teija Jerkku Marttaliitosta lisää.

Jääkaapissa tuoreruokien inventaariota on tehtävä viikoittain. Perusteellisen puhdistuksen yhteydessä on hyvä katsoa läpi kaikkien pullojen, purkkien ja tuubien päiväykset.

Kylmälaitteen kulutus vaihtelee riippuen koneen iästä, hoidosta ja sijoituspaikasta muutamasta sadasta kilowattitunnista vajaaseen tuhanteen kilowattituntiin vuodessa, arvioi Sami Seuna.

Huurrekerros laittaa kompressorin koville

Hoidon laiminlyöminen tuntuu sähkölaskussa.

Paksu huurrekerros estää jäätymistä ja panee laitteiston koville. Se lisää energiankulutusta ja lyhentää koneen käyttöikää.

- Kompressori joutuu toimimaan raskaammissa olosuhteissa, ja siltä vaaditaan huomattavasti normaalia enemmän käyttötunteja.

Kylmälaitteen taakse lauhdutusputkistoon ja laitteen alle kertyy ajan myötä pölyä. Paksu pölykerros vaikuttaa energiatehokkuuteen, mutta on ajan myötä myös turvallisuusriski, jos laitteen takana oleva kompressori saa kuuman ulkopintansa päälle paksun pölypeitteen.

Jääkaapin ja pakastimen paikka vaikuttaa merkittävästi sähkönkulutukseen. Usein niille on keittiön kaapistossa erillinen syvennys, mikä on huono vaihtoehto.

- Ilman liikkuminen taakse on heikkoa, ja laite on kovilla. Ideaali ratkaisu on sijoittaa laite väljästi seinän viereen niin, että ympärillä on vapaata ilmatilaa.

Taru Väänänen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X