Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Lahdessa on käynnissä peräti kolme hotellihanketta - tuovat kaupunkiin skybaria, kattoravintolaa ja kaksikerroksisia luksushuoneita

Kinoksen, Luhdan ja Hämeenmaan edustajat ovat vakuuttuneita, että hotellilisäkapasiteetille on tarvetta. He myös uskovat saavansa etua toisistaan.

Luhta kiinteistöjen toimitusjohtaja Hannu Leminen, Kinos Property Investmentin toimitusjohtaja Arto Korhonen, Malskin tuottaja Tanja Keskitalo ja Hämeenmaan hotellinjohtaja Jani Aaltonen puhuivat Lahden hotelli- ja rakennushankkeista keskiviikkona Lahden Sibeliustalolla matkailuparlamentissa. Kuva: Katja Luoma

Pitkään hotellipulasta kärsineessä Lahdessa on käynnissä kolme hotellihanketta yhtä aikaa. Kaupunkiin on tulossa myös kattoravintola ja skybar. Kolme hotellihanketta luovat kaupunkiin noin 450 uutta hotellihuonetta ja 80 huoneistoa.

Ranta-Kartanon hyvinvointikeskukseksi kutsuttuun kokonaisuuteen tulee 150 hotellihuonetta ja 80 huoneistoa, Luhdan tornihotelliin Paavolaan arviolta 250 huonetta ja Lahden Seurahuoneen laajennus tarkoittaa käytännössä 50 uutta hotellihuonetta. Seurahuoneella on tällä hetkellä lähes 150 huonetta.

Skybarin aikoo rakentaa Ranta-Kartanoon nouseva Folks Hotel ja Luhdan tornihotelli kattoravintolan. Myös muotoilu- ja taidekeskus Malskille rakentuu lasikattoterassi tilauskäyttöön. Malski sijaitsee Päijänteenkadulla Lahden keskustassa.

Kaikki kolme hotellihanketta pyrkivät aloittamaan rakentamisen jo ensi vuonna tai vuonna 2021.

– LAD-museon ympärillähän on kohta hotelli joka ilmansuunnalla, paitsi pohjoisessa. Vaadin sinnekin suunnalle hotellia, veisteli museonjohtaja Timo Simanainen Päijät-Hämeen maakunnallisessa matkailuparlamentissa keskiviikkona Lahden Sibeliustalolla.

LAD eli Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo avataan Malskille 2021 kesäkuussa.

LAD-museonjohtaja Timo Simanainen puhumassa Päijät-Hämeen maakunnallisessa matkailuseminaarissa keskiviikkona Lahden Sibeliustalolla. Kuvassa etualalla Hämeenmaan hotellinjohtaja Jani Aaltonen ja vasemmalla penkkirivissä Folks Hotel -ketjun liiketoimintajohtaja Aki Keskitalo. Kuva: Katja Luoma

Lahden Seurahuoneelle Sokoksen puolelle tulevista uusista huoneista 15 on kaksikerroksisia luxury-huoneita – jos suunnitelmat toteutuvat niin kuin on ajateltu. Luxury-huoneet rakennetaan nykyisten liukuportaiden tilalle Sokoksen kolmanteen kerrokseen. Myös muut uudet huoneet ovat isompia kuin niin sanotut normihuoneet. Sokoksen puolelle tulee myös vihreä alue kokoontumiseen, työntekoon ja rentoutumiseen. Rakentamaan päästään 2021.

Hotellinjohtaja Jani Aaltonen Hämeenmaalta kertoo, että tilanne on Hämeenmaan kannalta optimaalinen. Sokos on Hämeenmaan oma kiinteistö, mikä tarkoittaa mahdollisuutta laajentua vielä lisää jos tarvetta on.

– Sijaintihan on loistava. Ajaa vain sisään tavarataloon, auto Sokoksen parkkiin, check-in kännykällä, ei tarvitse mennä edes ulos jos sataa. Voi käydä ostoksilla ja Alkokin löytyy talosta, on meinaan tunnetusti hyvä vetonaula, Aaltonen sanoo ja naurattaa 150-henkistä yleisöä Sibeliustalolla.

Aaltonen kertoo Hämeenmaan uskovan vahvasti lisäkapasiteetin tarpeeseen. Aaltonen johtaa Sokos Vaakuna -hotellia Hämeenlinnassa, mutta asuu Lahdessa ja tuli monille lahtelaisille tutuksi vetäessään ennen nykyistä pestiään Lahden Seurahuoneen ravintolamaailmaa.

– Olen äärimmäisen iloinen siitä, että näin makea juttu kuin Ranta-Kartanon hotellihanke on Lahdessa. Kun tähän yhdistetään Urheilustadion, satama, Sibeliustalo, Malski ja eläväinen keskusta ja osataan viedä markkinointi maaliin, mahdollistaa se jatkossa paljon, hän sanoo.

Hämeenmaa haluaisi rakentaa Sokoksen ja Seurahuoneen välille kävelysillan. Tämä alkuvuonna 2018 julkistettu ehdotus ei kuitenkaan kerännyt kannatusta kaupunkilaisten parissa, ja kävelysillasta on tulossa ideakilpailu. Kuva: A1-arkkitehdit

Tarkoitus olisi, että asiakkaat kulkisivat Sokoksesta Seurahuoneelle halutessaan Lahden Aleksanterinkadun ylittävää kävelysiltaa pitkin. Sillan suunnittelusta on tulossa ideakilpailu.

– Olemme toimittaneet ensimmäisen kilpailuohjelmaversion Lahden kaavoitukseen. He osaltaan kommentoivat suunnitelmaa, ja sen jälkeen asiassa päästään eteenpäin, kertoo Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto ESS:lle.

Ideakilpailuun valitaan tällä tietoa muutama ehdokas noin neljän ilmoittautuneen joukosta, ja heille maksetaan erillinen muutaman tuhannen euron korvaus suunnitelmista. Tämäkin asia tarkentuu kaavoituksen kommenttien jälkeen.

Vormisto sanoo, että valitettavasti kaupungin kaavoitus on kovin ruuhkautunut resurssipulan takia, ja näin ollen tarkkaa aikataulua etenemiselle ei toistaiseksi ole olemassa. Vormiston mukaan Hämeenmaan toive ja halu olisi luonnollisesti edetä asiassa mahdollisimman nopeasti.

– Olemme pohtineet hotellihuoneiden rakentamista myös ilman siltaa. Mahdollista on, että niitä aletaan rakentamaan ennen sillan kaavan mahdollista vahvistumista.

Omaa erillistä aamiaishuonetta ei Sokoksen puolen huoneille ole tulossa, vaan aamiainen tarjoillaan jatkossakin Seurahuoneen Hämesalissa.

Luhdan omistamassa korttelissa seisoo jo useamman vuoden suljettuna ollut Anttilan tavaratalo. Sen tilalle nousee 18-kerroksinen hotelli, jos suunnitelmat toteutuvat. Kuva: Sami Kuusivirta

Luhta omistaa Lahden Paavolassa korttelin, jolla nököttää esimerkiksi jo vuonna 2016 suljettu Anttila-tavaratalon kiinteistö. Anttilan tilalle on suunniteltu pitkään hotellia, ja nyt Luhdalla uskotaan, että hanke nytkähtää vihdoin eteenpäin ensi vuonna.

– Suunnitelmat hotellioperaattorin kanssa ovat jo pitkällä, mutta nimeä ei voi vielä julkistaa, kertoo Luhta kiinteistöjen toimitusjohtaja Hannu Leminen.

Hotellista tulee Lemisen mukaan "ehkä 18-kerroksinen" ja siinä on 11 000 käyttöneliötä. Hanketta kutsutaan nimellä Block 42, kortteli 42, ja kaikkiaan siihen kuuluu 50 000 käyttöneliötä. Korttelin alle tulee noin 400-paikkainen parkkihalli, korttelin reunoille asuntoja ja liiketiloja, ja kaikki tilat hotellia myöten ovat yhteydessä keskenään. Rakennusten yhteyteen tulee Lemisen mukaan "aktiviteetteja tarjoava piha-alue".

Leminen kertoo Luhdan tuovan kaupunkiin paljon asiakkaitaan, ja heidän majoittamisessaan on ollut ongelmia.

– Mietimme, mitä tontille voisi tehdä, ja ajateltiin hotellipuolta, että jos ei kukaan muu tee, tehdään itse. Hotellikapasiteetin määrässä on ollut Lahdessa selkeä puute, joten on hyvä kuulla muistakin uusista hotellihankkeista.

Luhta aikoo tarjota mahdollisuutta vuokrata uusista tiloista myös työskentelytiloja etätyöpisteeksi.

Ranta-Kartanon viihdekeskus rakennetaan Lahden Kisapuiston ja Pikku-Vesijärven puiston viereen. Kuva: Kinos Property Investment Oy

Ranta-Kartanon kokonaisuuden rakentaminen alkaa 2020 ja avajaisia päästään viettämään 2022, jos kaikki etenee suunnitellusti. Kinos Property Investmentin toimitusjohtaja Arto Korhonen kertoo, että rakennuttajien kilpailutus alkaa ensi vuonna, ja mukaan tarvitaan niin isoja kuin pieniä rakennusalan toimijoita.

Neuvotteluja on jo käyty eri rakennuttajien kanssa, mutta nimiä ei voi vielä julkistaa. Sama koskee muita toimijoita, joita kiinteistöön on tulossa. Esimerkiksi kauppojen ja ravintoloiden suhteen haetaan kuitenkin Korhosen mukaan toimijoita, joita ei vielä ole Lahdessa tai vähintään tuotteita, joita ei muualta kaupungista vielä saa.

Lue myös: Katso, miten monilla eri tavoilla Lahdesta tehdään parempaa paikkaa
 

– Varustelu tulee olemaan korkeatasoinen, ja uskon, että kotimaisten matkailijoiden määrä tulee yllättämään monet. Lahden Urheilukeskuksessa on jo nyt 1,5 miljoonaa kävijää vuodessa, Kisapuistossa 200 000 ja Messukeskuksessa 270 000. Potentiaalia on vaikka mihin, Pietarissa on 5 miljoonaa asukasta ja se on kolmen tunnin päässä Lahdesta, Korhonen sanoo.

Lahti Regionin mukaan Lahden kaupungin hotellien käyttöaste on pysynyt 57 prosentin tasossa. Tammi–elokuussa majoitusvuorokaudet Päijät-Hämeessä ovat kasvaneet 4 prosenttia, ja eniten kasvua on ollut ulkomaisten vieraiden majoitusvuorokausissa.

Matkailuparlamentissa Lahdessa ehdotettiin asiaankuuluvasti, että käy Lahdessa, Visit Lahti. Kuva: Katja Luoma
Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi