Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Englannissa sijaitseva Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Aurinkoisen päivän kävelyretkikohteeksi sopivat Doverin valkoiset liitukivikalliot ja niiden päällä risteilevät polut. Kuva: Niina Eloranta

Kaakkois-Englannissa sijaitseva Kentin kreivikunta on omatoimimatkailijalle oiva valinta. Alue hemmottelee niin luonnosta lumoutujaa, historiaa harrastavaa kuin perienglantilaisesta elämänmenosta kiinnostunutta matkailijaakin.

Kreivikunnan merenrantakaupunki Dover on laivaliikenteen vilkas solmukohta, jonka satama on maan vilkkaimpia.

Tämän huomaa alituisesti satamaan lipuvista laivoista, jotka suuntaavat sekä Englannin satamakaupunkeihin että kanaalin vastarannalla siintävään Ranskaan.

Doverin keskustan takana, mäen päällä, siintää jyhkeänä keskiajalla rakennettu Dover Castle -linna. Kuva: Niina Eloranta

Doverin keskustassa voi kuljeskella eteläenglantilaisen rantakaupungin tyyliin pienien putiikkien, kahviloiden ja pubien reunustamia katuja pitkin tai valita suunnaksi rantabulevardin ja sen edustan pikkukivirannan.

Rennon rantaloikoilun vastapainoksi kannattaa patikoida rannikolla valkoisena hohtavaa liitukivikalliorivistöä – White cliffs of Doveria – kohti. Kallioiden päällä risteilee polkuja, joilta aukeavat huikean kauniit maisemat turkoosina aaltoilevalle Doverinsalmelle ja kallioiden reunustamiin rantapoukamiin.

Polut johtavat vuonna 1843 rakennetulle South Foreland -majakalle, josta tuli myöhemmin maailman ensimmäinen sähköllä toimiva majakka. Sen historiaan voi uppoutua opastuskierroksilla, joissa valotetaan majakan vaiheita ja majakanvartijan tyypillistä elämää.

Doverin Liikennemuseossa pääsee ihastelemaan kulkuneuvoja henkilöautoista busseihin ja polku- ja moottoripyöristä asuntovaunuihin. Police Panda Car on yksi museon sympaattisimmista menopeleistä. Kuva: Niina Eloranta

Lopuksi kiivetään myös ylös tornin ulkotasanteelle, josta avautuvat maisemat kanaalille ja Doverin kaupungin ylle.

Taivaalla kaartelee toisessa maailmansodassa tunnetuksi tullut Spitfire-pienkone, jota paikalla olijat kiikaroivat kiinnostuneina. Doverin keskustan kupeessa, korkean rinteen päällä, seisoo jyhkeänä maamerkkinä Dover Castle, joka on Englannin suurin keskiajalla rakennettu kivilinna.

Sen rakennuttajan, kuningas Henrik toisen, entisöityjen huoneiden lisäksi alueella pääsee tutustumaan syvälle kallion uumeniin kaivettuihin salaisiin tunneleihin, joista johdettiin Dunkirkin sotilaiden pelastusoperaatio toisessa maailmansodassa.

South Foreland -majakan kierroksen asiantuntevasta ja iloisesta opastuksesta vastasi Derek Noden. Kuva: Niina Eloranta

Opastettu kierros alkaa pääministeri Churchillin pysäyttävällä radiopuheella ja päättyy Dunkirkin sotilaiden kotiinpaluuseen. Kylmyyttä hohkavissa tunneleissa kuullaan ja nähdään aitoja ääni- ja kuvatallenteita sodasta, mikä tekee kierroksesta mukaansatempaavan ja vaikuttavan.

Keskustan toriaukiolla sijaitseva Doverin museo on myös vierailun arvoinen paikka historiasta kiinnostuneille, sillä sen kätköissä on arkeologisia esineitä eri aikakausilta. Tärkeimpänä aarteena on Doverista löydetty, noin 3500 vuotta vanha pronssikautinen puuvene, joka on tiettävästi maailman vanhin merenkulkuun tarkoitettu vene.

South Foreland -majakan pihalla voi istuskella ja nauttia majakan teehuoneen antimista. Kuva: Niina Eloranta

Keskustan pohjoispuolen Liikennemuseossa on taas toisenlaisia ihastusta herättäviä menopelejä. Museon yli 100 kulkuvälineen kokoelma kattaa useita klassikkoautoja, kuten tv-sarjoista tutun vaaleansinivalkoisen Police Panda Carin.

Reilun puolen tunnin matkan päässä Doverista sijaitseva Canterbury hurmaa kävijänsä, sillä keskustaan Westgate Towers -portin alta kuljettuaan matkailija voi sulautua vanhojen englantilaistyylisten mukulakivikatujen ihmisvilinään tai hengähtää Westgate Gardens -puiston kukkaloistossa.

Kaupunkiin voi tutustua myös vesiteitse, sillä Stour-jokea pitkin tehdään jokiveneretkiä satulinnamaisen seesteisessä maisemassa.

Canterburyn keskustassa on idyllisiä mukulakivikatuja, joita reunustavat pikkuputiikit, ravintolat ja kahvilat. Taustalla siintää katedraali ja sen sisääntuloportti Christ Church Gate. Kuva: Niina Eloranta

Kaupungin ehdoton käyntikohde on korkeuksiin kohoava Canterburyn katedraali, jota koristavat häikäisevän upeat goottilaiset katot ja värikkäät lasimaalausikkunat.

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva katedraali on yksi Englannin vanhimmista kirkoista, ja sen kätköissä on myös kuuluisan arkkipiispan Thomas Becketin alttari, sillä hänet murhattiin katedraalissa vuonna 1170.

Toinen keskustan kiinnostavista vierailukohteista on Roomalainen museo, jossa pääsee aikamatkalle Rooman vallan aikaiseen Britanniaan.

Museossa havainnollistetaan roomalaisten nykyisen Canterburyn paikalle rakentamaa kaupunkia, ja sen kokoelmissa on tuolta ajalta muun muassa niin työkaluja, sotilaan kypärä kuin kylpylän lattiamosaiikkiakin.

Niina Eloranta, Timo Eloranta
Kent

Dover ja Canterbury

Dover sopii patikoinnista, historiallisista löydöksistä ja rakennuksista kiinnostuneille matkailijoille. Kaupungista on mahdollista matkustaa myös kanaalin yli Ranskaan.

Canterbury on yliopisto- ja kirkkokaupunki, joka sopii historiallisista rakennuksista, kaupunkikierroksista, taiteesta ja teatterista kiinnostuneille matkailijoille. Kaupungissa on myös hyvät ostosmahdollisuudet.

Paras matkustusaika on huhtikuusta lokakuuhun. Sää on rannikolla vaihteleva, ja kesälläkin voi olla sateista ja tuulista.

Kesäaikana lennot Helsingistä Lontooseen ovat edullisia, ja lento kestää alle kolme tuntia.

Lentokentältä Doveriin tai Canterburyyn on sujuvinta matkustaa autolla, sillä juna- tai bussimatka kestää huomattavasti kauemmin.

Autolla matka kestää molempiin kaupunkeihin alle kaksi tuntia, ja ennen auton vuokraamista kannattaa tutustua liikennesääntöihin, erityisesti useampikaistaisissa liikenneympyröissä ajamiseen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi