Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Laura Sulkava matkaili 3,5 kuukautta yksin Balilla, Singaporessa ja Thaimaassa. Kuva on Balilta. Kuva: Laura Sulkavan kotialbumi

Kouvolalainen Elina Puolakka, 35, seikkailee tällä hetkellä jossain päin Uutta-Seelantia. Hän saattaa olla töissä pähkinäfarmilla tai viinitilalla. Yhtä hyvin hän voi olla ihastelemassa Uuden-Seelannin luontoa, kuten vesiputouksia tai kuumia lähteitä.

Puolakka oli kuunnellut matkapodcastia, jossa kerrottiin Uudesta-Seelannista. Seuraavaksi hän jo kahmikin tietoa netistä, katseli kuvia ja luki matkablogeja.

Puolakka päätti, että sinne on päästävä.

Työviisumin voi saada viimeisen kerran 35-vuotiaana. Puolakka päätti lähteä Uuteen-Seelantiin puoleksi vuodeksi, ilman matkaseuraa. Hän koki, että myöhemmin saattaisi kaduttaa, jos nyt jättäisi tilaisuuden käyttämättä.

Elina Puolakka aloitti yksin reissaamisen matkatoimiston järjestämällä matkalla Rodokselle. Hän nautti lomastaan niin paljon, että päätti jatkaa yksin matkailua. Kuva: Elina Iiskola

Vaikeinta oli jättää 11- ja 13-vuotiaat pojat Suomeen. Lasten isä pitää pojista huolta reissun ajan.

– Lapset ovat ottaneet äidin tekemän pidemmän matkan hyvin. Heitä ei haittaa, että lähden, Puolakka kertoo.

 

Puolakka oli ensimmäisen kerran yksin ulkomailla viisi vuotta sitten. Kun hän ei löytänyt reissukaveria, Puolakka lähti matkatoimiston järjestämälle viikon Rodoksen-matkalle.

– Se oli yksi parhaimmista lomistani. Itsestään oppii paljon enemmän, kun matkustaa yksin. Se on sellaista itseensä kääntymisen aikaa.

Viime syksynä Puolakka kävi Kreikan Pargassa.

– Kreikka on turvallinen maa yksin matkustavalle naiselle.

Helsinkiläinen Laura Sulkava, 34, on käynyt yhteensä 41 maassa. Hän on matkustanut yksin muun muassa Qatariin, Kaliforniaan, Singaporeen ja Balille.

Laura Sulkava on muun muassa murtanut jalkansa yksin matkustaessaan. Hän neuvoo varautumaan etukäteen myös mahdollisesti eteen tuleviin ongelmiin. Kuva: Elina Iiskola

Ensimmäisen kerran Sulkava päätti lähteä matkalle yksin, kun hän oli vajaan vuoden vaihto-opiskelijana ja töissä Australiassa.

– Asuin samassa huoneessa ystäväni kanssa. Myös ystäväni poikaystävä oli paljon meidän luona.

Sulkava kaipasi omaa rauhaa.

Hän kiersi ensin pitkin Australiaa. Sen jälkeen Sulkava lähti Balille, Singaporeen ja Thaimaahan. Lopulta matka kesti 3,5 kuukautta.

– Oli ihanaa olla ihan itsekseen, niin pitkä aika. Vaikka olin yksin, en ollut yksinäinen. Sain monta uutta ystävää matkan aikana.

Sekä Sulkavan että Puolakan mielestä yksinmatkustavan ihmisen pitää ottaa muutamia asioita huomioon ennen matkaansa.

– Mieti, millainen kulttuuri maassa on. Onko se turvallinen yksinmatkustavalle naiselle, Puolakka sanoo.

Laura Sulkava on opetellut matkoillaan muun muassa surffaamaan. Kuva: Laura Sulkavan kotialbumi

Sulkava muistuttaa, ettei yleensä kannata sanoa paikallisille olevansa maassa ensimmäistä kertaa, sillä etenkin Aasian köyhissä maissa ensikertalainen tulee helposti höynäytetyksi.

Sinkkuna elävä Sulkava taas kertoo usein olevansa parisuhteessa.

– Niin pääsee yleensä innokkaimmista kosiskelijoista eroon.

Sulkavalle on ehtinyt sattua ja tapahtua reissuissa. Siksi hän osaakin nykyään varautua moniin erilaisiin tilanteisiin. Hän esimerkiksi kantaa aina mukanaan pientä matka-apteekkia sairastumisen varalta.

Kerran Sulkava tarpoi Uuden-Seelannin vuoriston lumihangessa ballerinoissa, koska hän ei ollut tarkistanut sääolosuhteita. Nykyään lenkkarit lähtevät mukaan jokaiselle reissulle.

Balilla hän mursi jalkansa. Skootteritaksi vei parin harhareissun siivittämänä Sulkavan sairaalaan, mutta vastaanottotiskille piti kävellä murtuneen jalan kanssa ilman apua.

– Jalalla ei voi muka kävellä, jos se on murtunut. Entä sitten, kun ei ole muita vaihtoehtoja, Sulkava pohtii.

 

Epäonnisella Balin-reissulla Sulkavan pankkikortti myös kopioitiin. Se on yleistä Kaakkois-Aasiassa.

Korttia käytettiin vasta kun Sulkava oli palannut Suomeen. Hän teki pankille reklamaation, ja sen jälkeen rahat palautuivat parissa kuukaudessa tilille.

– Pankissa väärinkäyttöä ei huomattu, eli itse sai olla kärppänä.

Nykyään Sulkavalla on aina vähintään kaksi pankkikorttia mukana matkoilla. Hän myös muistuttaa, että kortteihin voi lisätä käytön maarajoitukset.

Sulkava on neuvotellut viranomaisten kanssa Australian lentokentällä, kun hän ei päässyt lentämään umpeutuvan viisumin takia. Kerran myrsky vei hotellista katon ja ameeba kaatoi sängyn pohjalle sairastamaan.

– Reissuilla sattuu ja tapahtuu, mutta sitä oppii olemaan stressaamatta liikoja.

Molempien naisten mielestä yksinmatkustaminen kasvattaa, koska silloin pääsee pois omalta mukavuusalueelta.

Elina Puolakka päätti lähteä puoleksi vuodeksi reissuun Uuteen-Seelantiin, koska hän on vielä tarpeeksi nuori saamaan sinne työviisumin. Kotiin jäävät 11- ja 13-vuotiaat pojat. Kuva: Elina Iiskola

Elina Puolakka on aiemmin matkustanut yksin matkatoimistojen pakettimatkoilla. Hänen mukaansa lennot saa samaan hintaan, matkusti yksi tai ryhmässä. Hotellihuoneen toisesta tyhjästä sängystä yksinmatkaavan pitää kuitenkin maksaa.

– Se on ollut usein muutaman kympin lisämaksu, jos vertaa siihen, että huoneen olisi jakanut toisen kanssa.

Laura Sulkava majoittuu usein hostelleissa yksin matkustaessaan. Hostellit ovat todella edullisia etenkin Aasiassa.

– Siellä on samanhenkistä porukkaa ympäri maailmaa. Kavereita saa helposti.

Sulkavan mukaan yksin reissatessaan kuulee enemmän tarinoita ja oppii toisista kulttuureista.

– Välillä ei ole edes yhteistä kieltä, mutta asioista päästään silti yhteisymmärrykseen.

Lue myös: Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Facebookista toisensa löytäneiden Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita
Vinkit

Maalaisjärki mukaan

Tee matkastasi juuri omannäköisesi: Nuku pitkään tai herää kukonlaulun aikaan. Syö paikallisia ruokia. Puhu ihmisille tai ole hiljaa. Tee juuri niitä asioita, joista itse nautit.

Kun matkustat yksin, tutustut helpommin uusiin ihmisiin.

Tee matkustusilmoitus ulkoministeriöön.

Hanki kattava matkavakuutus.

Mieti ennakkoon mahdollisia ongelmatilanteita ja miten selviäisit niistä. Ei kuitenkaan kannata pelätä, että jokin asia menee pieleen. Asiat järjestyvät aina.

Lähde ensin vaikka vain lähikaupunkiin yksin. Heti ei ole pakko suunnata maailman ääriin.

Voit myös lähteä matkalle matkatoimiston kautta, jolloin sinulla ovat matkaoppaat turvanasi.

Lähde esimerkiksi surffausleirille tai jonkun muun harrastuksen pariin. Leiriltä saat varmasti uusia samanhenkisiä ystäviä.

Ota mukaan aimo annos maalaisjärkeä.

Lähteet: Laura Sulkava, Elina Puolakka
Elina Iiskola
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi