Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Choben kansallispuistossa on yli 100 000 afrikannorsua. Puistoon voi tutustua myös joelta. Kuva: Mia Rouvinen

Yhä matalalta paistava aamuaurinko saa maiseman värit hehkumaan syvinä. Terrakotan punaisen hiekkapolun takaa avautuu vihreä ruohokenttä, jolla loikkii lauma yhtä aikaa uteliaita mutta säikkyjä impala-antilooppeja.

Vähän matkan päässä muutama norsu nyhtää heinää kärsällään, ja kauempana horisontissa yksinäinen virtahepo tallustaa sinisenä välkkyvään Karibajärveen.

Vastarannalla olevaa vuorijonoa verhoaa kevyt utu, eikä missään näy muita ihmisiä kuin me kansallispuiston safariautossa olevat retkeläiset.

Eksoottisten lintujen laulua lukuun ottamatta on aivan hiljaista. Ei ole muuta kuin käsillä oleva hetki, joka saa kokeneenkin Afrikan-kävijän hiljenemään.

Karibajärvellä on runsaasti virtahepoja. Etenkin päiväsaikaan ne viihtyvät vedessä suojassa auringon paahteelta. Kuva: Mia Rouvinen

Matusadonan kansallispuistossa Zimbabwessa voi nähdä hyvällä tuurilla esimerkiksi leijonia, mutta meidän bongauslistamme täyttävät tällä kertaa elefantit, antiloopit ja linnut.

Hankolainen Martti Kovalainen, 71, pyytää kuskia pysähtymään ja suuntaa kameransa läheiseen puuhun. Laji varmistetaan oppaan kanssa kirjasta.

– Savannihaikara, minulle uusi laji.

Kovalainen, kuten muutkin pienryhmämatkalla olevat, on käynyt Afrikassa ennenkin.

Linnuston perusteella matka on ollut hänen mukaansa kohtalainen, mutta oleellista on kuitenkin kokonaisuus.

Impala-antilooppeja näkee usein isoina ryhminä. Sirot eläimet kykenevät juostessaan uskomattomiin loikkiin. Kuva: Mia Rouvinen

Safarien lisäksi ohjelmassa on risteilyä, veneretkiä, lentoa pienkoneilla sekä parin päivän pysähdykset Johannesburgissa ja Victorian putouksilla.

Luonto on saanut helsinkiläisen Jyrki Pennasen, 51, palaamaan Afrikkaan kuudetta kertaa. Safareilla hän on käynyt muun muassa Keniassa ja Tansaniassa.

– Reissut näkyvät arjessakin, sillä teetämme joka matkalta puolisoni kuvista tauluja tai kuvakirjoja.

Pennaselle vastuullisuus ja luontoelämyksen aitous on tärkeämpää kuin se, että saa nähdä jonkin harvinaisen eläimen.

– Minusta ei ole oikein, että eläimiä huumataan tai niitä tuodaan haaskoille. On tärkeää saada nähdä eläin vapaana luonnossa. Onhan se upeaa katsella elefanttien menoa muutaman metrin päästä.

Kansallispuistoissa eläimet ovat paremmassa turvassa salametsästäjiltä kuin niiden ulkopuolella.

Riihimäkeläiset Pirjo ja Jouko Karhumäki ostivat kyläläisten tekemiä astioita Impalila-saarelta. Taustalla Pentti Lahtinen. Kuva: Mia Rouvinen

Joskus paras paikka voi olla yksityinen puisto, sanoo Afrikassa kolmattakymmentä vuotta matkaillut opas Pekka Virtanen. Osa turisteista kuitenkin karsastaa yksityisiä puistoja.

– Puiston koolla on tietenkin merkitystä, mutta yksityispuistoissa eläimistä pidetään huolta kuin luonnossa. Esimerkiksi Keniassa on sarvikuonojen suojeluun keskittynyt yksityinen safaripuisto.

Matusadonan lisäksi liikumme autolla Choben kansallispuistossa, mutta muuten matka on vesistöpainotteinen.

Aluksi majoitumme Sambesi-joella yksityissaaressa olevassa lodgessa. Sen jokainen huone on pieni talo, jonka terassilla on oma ulkoallas ja näkymä joelle.

Kokki valmistaa kolmen ruokalajin illallisia, ja vartijat saattavat matkailijat taskulamppujen kanssa pimeän tultua huoneisiin, sillä saarelle nousee aika ajoin myös virtahepoja ja krokotiilejä.

Kuljemme joella veneellä, josta voi seurata haikaroita, kuningaskalastajia sekä krokotiilejä, jotka lepäilevät rantatöyräillä tai piilottelevat vedessä.

Yhtenä päivänä vierailemme läheisen Impalila-saaren kahdessa kylässä, josta vain toisessa on juoksevaa vettä ja sähköt.

Arki villieläinten rinnalla kuulostaa rankalta – hyeena tappaa vuohia, ja kalastajia kuolee yhteentörmäyksissä krokotiilien ja virtahepojen kanssa. Saaren naiskuoron esitys on silti iloa tulvillaan.

Kyläelämää seuratessa omat arjen koettelemukset tuntuvat varsin vähäpätöisiltä.

Victorian putoukset ovat Unescon maailmanperintökohde. Putousten voima on suurimmillaan tulvakaudella maalis–huhtikuussa. Kuva: Mia Rouvinen

Karibajärvi, suurin ihmisen luoma tekojärvi, on 12-päiväisen matkamme toinen pääkohde. Yli 250 kilometriä pitkä järvi syntyi, kun Sambesi padottiin 1950–60-luvun taitteessa.

Vuoden käytössä ollut Croisi Europen luksuslaiva tarjoaa matkan risteilyosuuden lähes koskemattomissa maisemissa. Laivassa on vain kahdeksan hyttiä, ruokasali, oleskelutilat ja terassit. Henkilökuntaa on yhtä paljon kuin matkustajia.

Karibajärvi tunnetaan veden alla jääneistä, pinnan yläpuolelle kurkottavista kuolleista puista. Sen rannoilla voi nähdä monia villieläimiä, kuten seeproja.

Runsaasti ohjelmaa sisältävät kiertomatkat maksavat tuhansia euroja etenkin silloin, kun kyseessä on täysihoitoloma ja majoitus luksustasoa.

Eteläisen Afrikan kiertomatkassa osansa tekevät myös lennot; reitti kulkee neljän maan alueella.

Aurinko laskee nopeasti, ja sen jälkeen on säkkipimeää. Pimeän tultua laivalla syödään kokkien loihtimia pitkiä illallisia, mutta yömyssyn voi nauttia aurinkokannella tähtitaivaan alla.

Valosaastetta ei ole, joten linnunrata piirtyy esiin selvästi. Lämmintä on puolen yön maissa yhä 20 astetta, ja yössä kuuluu vain kaskaiden siritys.

Mia Rouvinen

Toimittaja oli Kristina Cruisesin kutsumana eteläisen Afrikan kiertomatkalla 6.–17.3.

Lue myös: Yhä useampi miettii matkansa vaikutuksia paikallisille – reilu matkailija suosii paikallisia yrittäjiä ja sammuttaa hotellihuoneesta valot
Muista nämä

Rokotukset kuntoon, aurinkorasva mukaan

Tarkista ennen lähtöä rokotukset ja malarianestolääkityksen tarve.

Varaa mukaan kunnolla suojaavaa aurinkorasvaa (suojakerroin 50), hyönteismyrkkyä ja hattu.

Varaa käteistä, etenkin pieniä Yhdysvaltain dollareita runsaasti tippejä varten.

Ole kohtelias: tapana on kysyä ensin, mitä kuuluu, ja vasta sitten mennä asiaan.

Noudata ohjeita etenkin retkillä oman turvallisuutesi takia.

Kunnioita luontoa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi