Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Kuka on vastuussa yksin matkustavasta lapsesta? Liikennöitsijöiden välillä on eroja

Matkustavia lapsia koskee eri säännöt liikennöitsijästä riippuen.

Jimi Karjalainen pääsi matkustamaan ihan itsekseen juhannusviikolla junalla Siilinjärveltä Kajaaniin. Ja hyvin meni. Kuva: Aake Roininen

Jotkin joukkoliikenneyhtiöt ovat asettaneet yksin matkustavalle lapselle alaikärajan. Toiset puolestaan luottavat vanhempien harkintakykyyn. Osalla on käytössä lapsipassi, joka annetaan saattajalle, kuljettajalle ja matkustajalle. Lapsipassissa on saattajan ja vastaanottajan yhteystiedot.

1 VR

Vastuu lapsesta on vanhemmalla, ei kuljettajalla.

Eri yhtiöiden asettamat alaikärajat yksin matkustaville lapsille vaihtelevat. VR ei ole asettanut alaikärajaa yksin matkustavalle lapselle. Vaikka junan kaikista matkustajista huolehditaan, vanhempien tulee ottaa huomioon, että konduktööreillä ei ole lasten hoitovastuuta junassa, vaan lapsi on vanhempiensa vastuulla. Kaukoliikenteessä 4–16-vuotias lapsi saa 40 prosenttia alennusta lipun hinnasta.

2 Onnibus.com

Onnibus.comissa 11-vuotias tai nuorempi lapsi saa matkustaa 15-vuotiaan kanssa. 12–14-vuotiaat lapset voivat matkustaa itsenäisesti huoltajan kirjallisella suostumuksella. Yli 15-vuotiaat voivat matkustaa itsenäisesti. Vastuu lapsesta on vanhemmalla, ei kuljettajalla.

3 Onnibus FLEX

Onnibus FLEX ei ole määritellyt yksin matkustavalle lapselle alaikärajaa, vaan huoltaja arvioi, pystyykö lapsi matkustamaan yksin. Matkan onnistumisen varmistamiseksi käytössä on lapsipassi. Vastuu lapsesta on vanhemmilla, ei kuljettajalla.

4 Savonlinja

Yksin matkustavalle lapselle ei ole asetettu alaikärajaa, vaan Savonlinja luottaa vanhempien harkintakykyyn. Kuljettaja ei pysty hoitamaan lasta matkan aikana. Savonlinjan nettisivuilla mainitaan, että paras istumapaikka lapselle on välittömästi kuljettajan takana olevilla penkeillä. Yhtiö toivoo, että lapsi saatetaan asemalle ja linja-auton saapuessa hänet tullaan noutamaan asemalta. Myös Savonlinjalla on käytössään lapsipassi.

Lue myös: Reilu matkaaja tunnustaa lentävänsä, Suomesta on vaikea päästä muutoin maailmalle
 

5 Finnair

Alle viisivuotias lapsi saa matkustaa lennolla vähintään 15-vuotiaan perheenjäsenen kanssa. Mikäli saattaja ei ole perheenjäsen, hänen täytyy olla vähintään 18-vuotias.

Jos lapsi on 5–11-vuotias, hän voi matkustaa Suomen sisäisillä lennoilla 12-vuotiaan tai vanhemman perheenjäsenen kanssa. Jos saattaja ei ole perheenjäsen, hänen tulee olla vähintään 16-vuotias. Ulkomaanlennoilla 5–11-vuotias lapsi saa matkustaa 16-vuotiaan perheenjäsenen kanssa tai vähintään 18-vuotiaan perheeseen kuulumattoman saattajan kanssa.

Yleensä lapsimatkustajat pääsevät koneeseen ennen muita. Helsinki-Vantaan lentoasemalla saattaja voi viedä lapsen lähtöportille asti, kunhan hänellä on passi mukanaan.

Matkustamohenkilökunta huolehtii lapsesta lennon aikana. Koneen laskeuduttua maapalveluhenkilökunta saattaa lapsen tuloaulaan, jossa lapsi luovutetaan huoltajan etukäteen ilmoittamalle henkilölle. Henkilön tulee varautua todistamaan henkilöllisyytensä.

Myös lennon myöhästyessä lapsesta huolehditaan ja huoltajalle ilmoitetaan mahdollisista muutoksista. Vanhempien on hyödyllistä huomioida, että yksin lentävä lapsi saattaa tarvita mukaansa erityisiä matkustusasiakirjoja.

Ella Mustonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi