Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Tel Aviv on Israelin vapaamielisin kaupunki ja Euroviisujen näyttämö

Viisujen järjestäminen Israelissa on synnyttänyt myös soraääniä.

Israelilainen Amit Raz ohjaa turistin syrjäiselle kujalle ja esittelee graffitin, jonka on tehnyt Logik-nimimerkkiä käyttävä 25-vuotias taiteilija. Katutaide- ja Euroviisu-kävelykierrokset ovat tämän kevään uutuus. Kuva: Riikka Mahlamäki-Kaistinen

New York Times on tituleerannut Tel Avivia ”cooliuden” pääkaupungiksi. Nuori ja sykkivä Tel Aviv on tosiaan mahtava ja makea. Se on Israelin vapaamielisin kaupunki, joka ei tunnu nukkuvan koskaan. Sen liberaalius näkyy muun muassa gay-baarien määrässä ja löysässä suhtautumisessa sapattiin.

Siinä missä tunnin ajomatkan päässä sijaitsevassa Jerusalemissa useimmat kaupat ja ravintolat sulkevat ovensa vuorokaudeksi perjantai-iltaisin, Tel Avivissa syke jatkuu tauotta sapatin läpikin.

450 000 asukkaan Tel Aviv syntyi 1900-luvun alussa muinaisen Jaffan kylkeen. Tel Aviv on siis verrattain nuori, mutta siihen liitetyn Jaffan juuret yltävät aikaan 5000 ennen ajanlaskun alkua. Kun kaupungit yhdistettiin vuonna 1950, viralliseksi nimeksi tuli Tel Aviv-Jaffa – näin vaikka kaikki tuntuvat puhuvan yhä Tel Avivista ja Jaffasta.

Tel Aviv on tunnettu muun muassa natsi-Saksasta paenneiden arkkitehtien tekemistä Bauhaus-taloista, noin 14 kilometrin pituisesta rannasta, vilkkaasta yöelämästä ja komeista katutaideteoksista.

– Graffitit tulivat Israelin katukuvaan 2000-luvun alussa, kun kansainvälisesti tunnettu englantilainen Banksy teki maahan useita teoksia. Nyt monet paikalliset taiteilijat signeeraavat avoimesti teoksensa. Graffitin teosta saa yhä roimat sakot mutta vain, jos jää kiinni spraypullo kädessä, katutaidekierroksia vetävä Amit Raz sanoo.

Vielä ajankohtaisempi tapa tutustua Tel Aviviin on lähteä Euroviisu-kävelykierrokselle, joka starttaa sukupuolivähemmistöjen talolta ja johdattaa osallistujat viisumaailmaan laulun ja tanssin kautta.

Tel Avivissa kaupunkiloma yhdistyy sulavasti rantalomaan. Rannalta löytyy omat alueensa muun muassa surffareille, kuntoilijoille, auringonpalvojille ja perhepiknikille. Kuva: Riikka Mahlamäki-Kaistinen

Toukokuun 14. päivä Tel Avivista tulee Euroviisu-kaupunki. Jaffan ja Tel Avivin väliseen Charles Cloren puistoon rakentuu kautta aikojen suurin viisukylä, jossa järjestetään viisujen aikaan konsertteja, performansseja ja viisukatsomoita.

Viisuvieraita hellitään myös samaan ajankohtaan sattuvalla ruokafestivaalilla ja Tel Aviv White Night -tapahtumalla, jonka aikaan museot, kulttuurikeskukset ja monet baarit ovat auki läpi yön.

– Tel Aviv on mielenkiintoinen kaupunki, joka tarjoaa monenlaista nähtävää ja koettavaa ympäri vuoden. Suomalaiset matkailijat arvostavat kaupungin laajaa kulttuuri- ja historiatarjontaa, yöelämää, rantoja ja fantastista ruokaa, Norwegianin viestintäpäällikkö Charlotte Holmbergh Jacobsson arvelee.

Euroviisut järjestetään Israelissa nyt kolmatta kertaa. Vuosina 1979 ja 1999 paikkana oli Jerusalem.

Euroviisut on maailman toiseksi katsotuin livelähetys heti Super Bowl -ottelun jälkeen. Vaikka viisuissa on kyse musiikista, tapahtuman todellinen merkitys järjestäjälle on sen tuoma pr-arvo.

– Tämä on uskomaton mahdollisuus maailmanlaajuiseen näkyvyyteen. Kuukauden aikana Tel Aviviin tulee tuhansia turisteja ja 1 500 toimittajaa. Lisäksi viisuilla on kymmeniä miljoonia katsojia, Tel Aviv-Jaffan pormestari Ron Huldai sanoo tyytyväisenä.

Viime vuoden tarkka katsojaluku oli 186 miljoonaa. Norwegianin Jacobsson sanoo viisujen näkyvän myös Tel Avivin lentojen suosiossa.

– Meillä on ollut viikoittaiset lennot Suomesta Tel Aviviin viime marraskuusta lähtien, ja kaupungista on tullut nopeasti suosittu kohde.

Tel Aviv odottaa viisuvieraita ja varautuu turistimassoihin tarjoamalla kisojen aikaan ilmaisia kuljetuksia keskustasta viisuhallille. Rannalla voi kuvata itsensä viisukehyksissä, joiden taustalla siintää Jaffan alue. Kuva: Riikka Mahlamäki-Kaistinen

Kaikki viisujen tuoma näkyvyys ei ole kuitenkaan positiivista. Syyskuussa 140 taiteilijaa ympäri maailmaa allekirjoitti julkilausuman, jossa ihmisiä kehotettiin boikotoimaan kilpailua.

Vetoomus tehtiin palestiinalaisten artistien toivomuksesta, ja boikotin perusteeksi ilmoitettiin Israelin valtion epäoikeudenmukaiset toimet palestiinalaisia kohtaan. Suomesta 15 kulttuurialan toimijaa – mukaan lukien esimerkiksi muusikko Paleface, ohjaaja Aki Kaurismäki ja näyttelijä Tommi Korpela – laittoivat nimensä vetoomukseen.

Tukensa Israelille on antanut muun muassa Madonna, joka esiintyy viisujen finaalilähetyksessä. Suomea kisassa edustavat Darude ja Sebastian Rejman.

Euroviisut järjestetään Tel Avivissa 14.–18.5.

Tel Aviv

Israelin valkoinen kaupunki

Perustettu vuonna 1909.

Asukkaita noin 450 000. Asukasmäärä reuna-alueet mukaan lukien noin 3,9 miljoonaa.

Asukkaista valtaosa juutalaisia, mutta etenkin vanhan Jaffan alueella arabivähemmistö.

Toimi Israelin pääkaupunkina vuosina 1948–1950.

Israelin johtava taloudellinen keskus. Noin kaksi viidesosaa maan pankki-, vakuutus- ja finanssialan työpaikoista on Tel Avivissa.

Israelissa kävi viime vuonna 4,1 miljoonaa turistia ja Jerusalem nimettiin maailman voimakkaimmin kasvavaksi matkailukohteeksi. Tel Avivin turistimäärä on noin miljoona.

Tel Avivin aluetta, jossa on runsaasti funktionalistisia asuinrakennuksia, kutsutaan valkoiseksi kaupungiksi. Talot ovat suunnitelleet Bauhaus-koulun sulkemisen jälkeen natsi-Saksasta paenneet arkkitehdit. Valkoinen kaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Suomesta Tel Aviviin lentävät Norwegian ja Finnair.

Riikka Mahlamäki-Kaistinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi