Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Bordeauxissa yli 400 rakennusta on luokiteltu historiallisiksi monumenteiksi – siellä sijaitsee myös Euroopan suurin hiekkadyyni

Ranskan lounaisrannikolla sijaitseva kaupunki muistuttaa Pariisia mutta on sitä huomattavasti pienempi.

Bordeaux'n historiallista keskustaa ympäröivästä modernista kaupungista saa käsityksen St-Andrén kirkon tornista. Kuva: Johanna Rauhaniemi

Vesipeilistä heijastuvat Pörssiaukion rakennukset. Vain kesähelteessä juoksevat lapset rikkovat tyynen pinnan. Veden hälvettyä jäljelle jää pelkkä betoni, jonka ylle levittäytyy sumuharso.

Suositun Miroir d'Eaun taustalla virtaa Garonne-joki. Pörssiaukion komeiden rakennusten ja suihkulähteen luokse pääsee ylittämällä vilkasliikenteisen rantakadun.

Pörssiaukion (Place de la Bourse) talot ovat osa Bordeaux'n yhtenäistä kaupunki- ja arkkitehtuurikokonaisuutta. Kuva: Johanna Rauhaniemi

Aukioineen ja puistoineen, siltoineen sekä bulevardeineen Bordeaux tuo mieleen Pariisin. Kooltaan se on kuitenkin huomattavasti pienempi, Ranskan kuudenneksi suurin kaupunkialue.

Bordeaux'ssa lähes 400 rakennusta on luokiteltu historiallisiksi monumenteiksi. Vanhempi kaupunki jokirantaa myötäilevine taloineen on osittain Unescon maailmanperintökohde. Ranskassa vain Pariisissa on enemmän suojeltuja rakennuksia.

Palais Rohanin, kaupungintalon, kattoterasseilla liehuvat Ranskan liput. Viereisellä aukiolla St-Andrén katedraali edustaa suippoine torneineen gotiikkaa puhtaimmillaan. Sisällä lasimaalaukset, palavat kynttilät ja alttareiden veistokset luovat hienon tunnelman

Musée d´Aquitainessa on esillä muun muassa näyttäviä vanhoja hautamonumentteja. Kuva: Johanna Rauhaniemi

Kivenheiton päähän jäävän kellotornin huipulta näkee hyvin alapuolisen kaupungin sekä kirkon koristeelliset rakenteet. Bordeaux'n seudun historiaan tutustumista voi jatkaa kätevästi läheisessä Musée D´Aquitainessa. Nykytaiteen ystävälle vierailukohteeksi puolestansa sopii Chartronsin alueen vanhassa varastohallissa sijaitseva CAPC (Centre d'Art Plastique Contemporain).

Kautta aikojen Bordeaux on ollut vilkas satamakaupunki. Chartronsin varastohalleihinsa kauppiaat toivat 1700-luvulla muun muassa Ranskan siirtomaista kaakaota, sokeria, kahvia ja mausteita. Monet jokirannan upeista taloista muistuttavat kauppiaiden luomasta vauraudesta.

Bordeaux'ssa on paljon mielenkiintoisia ja edullisia toreja. St-Michelin kirkon ympärille levittäytyvältä torilta löytyy tavaraa vaatteista kosmetiikkaan. Kuva: Johanna Rauhaniemi

Bordeaux'ssa metron korvaa kattava raitiovaunuverkosto. Raitiovaunun kyydissä liikkuu mukavasti paikasta toiseen joka säällä. Keskustassa on paljon kävelykatuja, ja etäisyydet ovat lyhyitä. Vilkkain kävelykatu St-Catherine päättyy Grand-Théâtren aukioon.

Viikonloppuisin St-Michelin kirkon aukiolla (Place Meynard) on tarjolla paikallisia tuotteita ja tavaraa laidasta laitaan. Samalla suunnalla hyvä kauppahalli on Marche des Capucins. Jokirantaan levittäytyy sunnuntaisin Marche des Chartrons. Kauempana jokirannassa sijaitsee sunnuntaisinkin avoin outlet-keskus Quai des Marques.

St-Andrén kirkko on koristeltu runsain veistoksin ja korkein ikkunoin. Kirkon rakentaminen kesti yli 400 vuotta. Kuva: Johanna Rauhaniemi

Kauppojen sijaan aikaansa voi viettää ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Viinilasillisen kera maistuvat paikallisina erikoisuuksina tuoreet osterit, hanhenmaksa sekä tryffelit. Makeina jälkiruokina voi suositella mantelisia macaroneja sekä sokerisia canelés-leivoksia.

Bordeaux'ssa on paljon puistoja ja puiden varjostamia aukioita. Esplanade des Quinconces avautuu kaikessa komeudessaan jokea kohden. Ainakin heinäkuussa kannattaa vierailla vastarannan kasvitieteellisen puutarhan lummelammilla.

Hyvä päiväretkikohde Bordeaux'sta on Arcachonin lahti. Lahti on kuuluisa etenkin osteriviljelmistään. Hienot hiekkarannat jäävät parin kilometrin päähän Arcachonin keskustasta. Samalla suunnalla on upea vanhojen huviloiden asuinalue.

Kasvitieteellinen puutarha on yksi kaupungin lukuisista ilmaisista viherkeitaista. Kuva: Johanna Rauhaniemi

Arcachonin kupeessa levittäytyy Euroopan suurin hiekkadyyni Dune du Pyla. Dyynille pääsee Arcachonista bussilla. Autoilijan on varauduttava maksamaan ilmaisen nähtävyyden pysäköintipaikasta.

Dyynille kiipeäminen on syytä helteellä ajoittaa iltaan. Ylös huipulle pääsee puisia portaita. Dyyniä pitkin voi vaeltaa pitkälle horisonttiin. Bordeaux'hon saakka huipulta ei näe vaan kauas auringonlaskussa kimmeltävälle Atlantille.

Dune du Pyla on noin kolme kilometriä pitkä ja yli 100 metriä korkea maamerkki. Kuva: Johanna Rauhaniemi
Rannikkokaupunki

Viinistäkin tunnettu

Ranskan lounaisrannikolla sijaitsevan Bordeaux'n asukasluku on noin 240 000 henkilöä. Suur-Bordeaux'ssa asukkaita on noin 960 000.

Bordeaux on myös ympäröivän viininkasvatusalueen ja sen tuottaman viinityypin nimi.

Bordeaux on satama- sekä maantiekaupunki.

Pariisiin pääsee A10-moottoritietä ja Espanjaan A63-tietä pitkin. Atlantin rannikolle matkaa on noin 80 kilometriä.

Nopealla TGV-junalla Bordeaux'hon pääsee Pariisista Charles de Gaullen lentokentältä noin kolmessa tunnissa. Helsingistä kaupunkiin on tänä vuonna suoria lentoja toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin.

Ilmasto on leuto ympäri vuoden, ja kesällä lämpö voi nousta jopa 40 asteeseen.

Ranskassa lounasaika on kello 12–14, ja seuraava kattaus ravintoloissa on illallinen vasta kello 19 alkaen.

Johanna Rauhaniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi