Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Darwin on kovia kokenut luontoelämysten kaupunki – vuoden 1974 jouluna iso osa sen rakennuksista tuhoutui

Tropiikissa sijaitseva Darwin on maantieteellisesti lähempänä Malesiaa ja Indonesiaa kuin Australian suurimpia kaupunkeja Sydneyä ja Melbournea.

Paikalliset ja matkailijat kokoontuvat ihailemaan auringonlaskua Mindil Beachille. Kuva: Tuovi Mäkipere

Australian kuuma aurinko näyttää vielä paistavan korkealla, mutta pian se alkaa nopeasti laskeutua horisonttiin. Australian Pohjoisterritorion pääkaupungista Darwinista ei voi puhua mainitsematta värikkäitä auringonlaskuja. Keskustasta länteen ja luoteeseen on useita rantoja, joilta voi ihailla taivaan valonäytöstä.

Suositulle Mindil Beachille alkaa valua turisteja kamerat kaulassa ennen iltaseitsemää. He ovat googlanneet, että auringon pitäisi laskea tänään kello 19.12.

Tuhansien hienojen valokuvien jälkeen valopallo laskee mereen minuutilleen Googlen lupaamaan aikaan. Kun parhaat selfiet on valittu ja lähetetty eteenpäin, ihmiset lähtevät liikkeelle.

Pohjoisterritorion museossa ja taidegalleriassa pääsee tutustumaan ilmaiseksi esimerkiksi aboriginaalien taiteeseen ja kaupungissa tuhoa 1970-luvulla kylväneeseen sykloni Tracyyn. Kuva: Tuovi Mäkipere

Koiraa ulkoiluttava pariskunta jää vielä rannalle, sillä koira on silminnähden innoissaan lämpötilan pudottua lähemmäs 30:tä astetta.

– Olin jo vähän kyllästynyt auringonlaskujen katseluun, mutta sitten hankin koiran ja aloin seurustella ulkomaalaisen kanssa. Kumpikin on hyvä tekosyy iltakävelylle, kertoo Christineksi esittäytyvä nuori nainen.

Darwinin keskustassa huomaa, että kaikki rakennukset ovat korkeintaan muutaman vuosikymmenen takaa. Syynä on jouluna 1974 kaupungissa riehunut sykloni Tracy, joka tuhosi noin 70 prosenttia rakennuskannasta.

Darwin on pienin Australian osavaltioiden pääkaupungeista. Kaupungissa on asukkaita suunnilleen saman verran kuin Jyväskylässä.

Kaupungin pienuuden huomaa viimeistään siinä vaiheessa, kun on kävellyt keskustan läpi vartissa.

– Hyvä muistisääntö pääkadun tunnistamiseen on se, että sen varrella on pelkkiä pubeja, matkailuyrittäjä Robert Woods naurahtaa.

Matkailuyrittäjä Robert Woods ja risteilymatkalla Darwiniin pistäytynyt Charles Maslin pulahtivat uimaan Litchfieldin kansallispuistossa Florence Fallsin yläjuoksulla. Kuva: Tuovi Mäkipere

Darwin sijaitsee tropiikissa suunnilleen päiväntasaajan ja Kauriin kääntöpiirin puolivälissä. Trooppinen sijainti tarkoittaa kahta vuodenaikaa eli kuivaa kautta ja sadekautta.

Kuiva kausi kestää Darwinissa suunnilleen toukokuusta lokakuuhun, ja se on matkailun sesonkiaikaa.

Marraskuusta huhtikuulle Darwinissa eletään sadekautta, mikä tarkoittaa paitsi minuutissa läpimäräksi kastelevia sateita, myös jatkuvaa hirmuista ilmankosteutta. Suihku ja vaatteidenvaihto tarjoavat hetkellistä helpotusta, mutta pian olo on taas tahmea.

Vaikka olo voi käydä kuumankosteassa ilmassa tukalaksi, sadekauden ehdottomiin hyviin puoliin kuuluu vähäinen turistien määrä.

– Itse asiassa myös luonto on upeimmillaan sadekaudella, sillä vettä on paljon ja kaikki vihertää, Woods kertoo.

Litchfieldin kansallispuiston kosteikot heijastuksineen ovat puiston kuvatuimpia kohteita. Kuva: Tuovi Mäkipere

Darwin on kansallispuistojen ympäröimä, ja puistot ovat suosittuja päiväretkikohteita. Tällä kertaa Woods kierrättää lähinnä yhdysvaltalaisista risteilymatkailijoista koostuvaa ryhmää Litchfieldin kansallispuistossa.

Termiittikeot ja Wangin vesiputoukset on jo nähty, ja nyt oli Tolmerin putousten vuoro. Lyhyen mutta sitäkin hikoiluttavamman kävelyn jälkeen opas kaivaa kylmälaukusta jäähdytettyjä pyyhkeitä, jotka matkailijat asettelevat kiitollisina päähänsä hattujen tilalle.

Pitkän kiertoajelun päätteeksi reissaajat pulahtavat uimaan Florencen vesiputouksella. Valittavana on kaksi uimapaikkaa, joista toiseen on matkaa kymmenkunta porrasta, toiseen reilusti toistasataa. Porukka jakaantuu kahteen ryhmään sen mukaan, kuinka monen portaan kapuaminen houkuttaa.

Helpommin saavutettavalla uintipaikalla vesi virtaa vielä rauhallisesti, ennen kuin se ryöpsähtää alas vesiputouksena.

Wangi Falls on yksi Australian Pohjoisterritorion paikoista, jossa uimarit ovat joutuneet krokotiilien hyökkäysten kohteeksi. Kuva: Tuovi Mäkipere

Australian pohjoisosassa kannattaa tarkistaa, missä veteen voi turvallisesti pulahtaa, sillä krokotiilit ovat Pohjoisterritoriossa todellinen riski.

Viime aikojen vaarallisin vuosi oli 2014, jolloin territoriossa neljä ihmistä kuoli matelijoiden hampaisiin.

– Täällä ette kuitenkaan ole krokojen ruokalistalla, Woods vakuuttaa matkailijoille.

Pulahdus krokotiilittomaan jokeen tekee terää trooppisen ulkoilupäivän jälkeen.

Darwin

Pohjoisterritorion pääkaupunki

Sijainti: Australian Pohjoisterritorion pääkaupunki

Asukasluku: Noin 150 000 asukasta

Valuutta: Australian dollari

Aikaero: Suomen kesäaikaan +6 h 30 min, talviaikaan +7 h 30 min

Matkustus: Suomesta Darwiniin pääsee suorinta lentoreittiä, jos vaihtaa konetta Singaporessa. Muualta Australiasta kaupunkiin voi matkustaa junalla tai bussilla.

Tunnettua: Kakadun ja Litchfieldin kansallispuistot, kuivalla kaudella Mindil Beachin ulkoilmatori, aboriginaalikulttuuri, auringonlaskut, krokotiilit, toiseen maailmansotaan liittyvät kohteet

Tuovi Mäkipere
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi