Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Montserratin luostari on hyvä kohde Barcelonan kävijän päivämatkaksi

Montserratista on tullut historiansa takia katalonialaisuuden ja katalaanin kielen tärkeä symboli.

Montserratin benediktiiniläisluostari on perustettu vuonna 1025. Se sijaitsee kalliovuorella 1300 metrin korkeudessa. Kuva: Ilkka Pernu

Katalonian pääkaupunki Barcelona on yksi Euroopan suosituimpia turistikohteita. 30 miljoonan turistin vyöry kaupunkiin on kaupunginisien mielestä tietysti toivottavaa, sen sijaan kriittiset kansalaiset ovat alkaneet puhua jo turistisaasteesta kaupungin kulttuuria uhkaavana tekijänä.

Vajaat 50 kilometriä luoteeseen Barcelonasta on rauhallisempi kohde, korkeilla sahalaitaisilla vuorilla sijaitseva Montserratin luostari, joka kulttuuri- ja historiahakuisen matkailijan kannattaa ehdottomasti lisätä ohjelmaansa vaikkapa päivämatkana.

60 munkin luostari

Monet kävijät haluavat koskettaa Mustaa madonnaa. Siksi suojaavaan lasiin on varattu aukko. Kuva: Ilkka Pernu

Kallioisilla vuorilla 1 300 metrin korkeudessa sijaitseva benediktiiniläisluostari perustettiin vuonna 1025. Tällä hetkellä luostarissa harjoittaa hartautta ja työskentelee 60 munkkia. Luostarin yhteydessä on kaunis basilika kirkollisine taide-esineineen ja pyhäinjäännöksineen, pienellä, jalkaisin tavoitettavalla alueella on hotelli, ravintola- ja kahvilapalveluita ja erilaisia myymälöitä.

Historiansa aikana Montserratin luostari on tullut tunnetuksi eräänlaisena kansalaisvastarinnan keskuksena. Espanjan sisällissodan aikoina sotilasvalta otti luostarin hallintaansa, koska luostarin palveluksissa käytettiin uhmakkaasti silloin kielletyksi säädettyä katalaanin kieltä. Tilanne kärjistyi lopulta niin pahaksi että 22 munkkia teloitettiin uhman rangaistuksena.

Katalaanin kielen symboli

Sisällissodan jälkeen tämän vaikeapääsyisen luostarin muurit tarjosivat suojaa useille tasavallan puolesta taistelleille lehtimiehille, taitelijoille, poliitikoille ja opiskelijoille. Vielä vuonna 1970 luostari palveli näyttämönä yli 300 espanjalaisen taide- ja tiede-elämän aktivistin mielenosoitukselle, jolla he halusivat painostaa Espanjan ja Ranskan viranomaisia muuttamaan 16 burgosilaisen ETA-aktivistin kuolemantuomiot matalampiin rangaistuksiin.

Historiansa takia Montserratista on tullut katalonialaisuuden ja katalaanin kielen tärkeä symboli.

Montserratin luostarin basilikan tunnetuin nähtävyys on 1200-luvulta peräisin oleva katalonialaisten suojeluspyhimys La Moreneta / Musta madonna. Sitä katsomassa ja koskettamassa käy vuosittain yli kaksi miljoonaa matkailijaa. Suomalaisia Montserratissa vierailee vuosittain runsaat 4 000.

Heti luostaria vastapäätä sijaitsee alueen toinen kiinnostava tutustumiskohde, Montserratin museo. Museo yllättää tarjonnallaan.

Taidemuseossa on paitsi suuria arkeologisia ja kirkkohistoriallisia näyttelyitä myös taidetta seinillään sellaisilta maailmanluokan taiteilijoilta, kuten El Greco, Carvaggio, Renoir, Monnet, Salvador Dali ja Pablo Picasso monien muiden lisäksi.

Kaapelivaunu vie matkustajat ylös huikeitten maisemien läpi. Kuva: Ilkka Pernu
Montserrat

Gondolilla tai pikkujunalla

Juna lähtee Barcelonan Placa Espanyan rautatieasemalta. Montserratiin mennään junalla R5.

Jos haluat nousta junamatkan jälkeen vuorelle köysirataa käyttäen, jää junasta Aeri de Montserrat -asemalla. Sieltä pääset luostariin gondolissa komeita maisemia katsellen.

Jos taas vetoketjua muistuttava Cremallera-hammasratajuna on valintasi loppumatkaa varten, nouse junasta Aeri de Montserratin asemaa seuraavalla Monistrol de Montserrat -asemalla. Sieltä pikkujuna vetää sinut 20 minuutissa ylös luostariin.

Placa Espanyan asemalla on tarjolla monenlaisia lippu- ja palvelupaketteja Montserratiin matkaavalle.

Muista! Sekä kaapelivaunu että hammasratajuna eivät liikennöi kovin myöhään illalla. Tarkista aikataulut ennen kuin lähdet Barcelonasta.

Ilkka Pernu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi