Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Päiväpatikointia Chilessä, Skotlannissa ja Saimaalla – lue matkabloggaajan vinkit

Matkabloggaaja Heidi Lehtosaari löytää sykähdyttävimmät elämykset kaukana ihmisvilinästä.

Heidi Lehtosaaren uusin luontokohdeihastus on Skotlanti, jossa hän patikoi Isle of Skyen saarta ristiin rastiin. Kuva: Heidi Lehtosaari

Luonto tarjoaa pakopaikan arkirutiineista ja aikatauluista, mutta myös aktiviteetteja ja elämyksiä jännitystä ja rauhaa rakastaville. Eräs tapa ottaa maisemat haltuun on päiväpatikointi.

Yksi luontomatkailuun ja päivän mittaisiin patikointiretkiin hurahtaneista on Maailman äärellä -matkablogia kirjoittava Heidi Lehtosaari.

Hän teki ensimmäisen patikointiretkensä ystävänsä houkuttelemana kolmisen vuotta siten Madridissa, jonka hektinen ilmapiiri vaihtui Guadarraman vuoriston jylhiin maisemiin.

Lehtosaaren mukaan patikoinnista on helppo innostua, sillä se tarjoaa tavallisesta poikkeavia ympäristöjä ja olosuhteita.

– Luonnossa samoilu antaa mielettömästi energiaa, ja työkiireet unohtuvat hetkessä. Kilometrit kertyvät, ja kunto kasvaa huomaamatta. Olenkin onnellisimmillani uusien luontokokemusten äärellä, hän toteaa.

– Luonnon keskellä, kaukana rantakaduista ja ihmisvilinästä syntyvät usein juuri ne mieleenpainuvimmat lomamuistot ja sykähdyttävimmät elämykset.

Chilen Patagonia teki vaikutuksen

Upeimmaksi patikointikohteekseen Lehtosaari nostaa Chilen Patagonian. Tässä hän on matkalla Ville Francésin näköalapaikalle. Kuva: Heidi Lehtosaari

Päiväpatikointi sopii kaikille, ja sen voi aloittaa vaikkapa tunnin kävelyllä lähimetsässä.

– Suomessa on paljon upeita kansallispuistoja, joissa on hyvin merkittyjä luontopolkuja. Myös ulkomaanreissulla matkakohde näyttää ihan erilaiselta, kun lähtee patikkapoluille. Esimerkiksi Kanariansaarilla on paljon kauniita, eritasoisia luontopolkuja.

Sykähdyttäviä luontoelämyksiä ja eläinkohtaamisia Lehtosaari on hakenut sekä kaukaa että läheltä. Hän nostaa upeimmaksi patikointikohteekseen Chilen Patagonian, joka on päiväpatikoijan paratiisi.

Heidi Lehtosaari Patagonian Torres del Painen kansallispuiston upeissa maisemissa. Tältä reissulta hänen mieleensä jäivät muun muassa turkoosina hohtavat laguunit. Kuva: Heidi Lehtosaari

– Patikkareitillä ihailin lumihuippuisia vuoria, jäätiköitä ja turkoosina hohtavia laguuneja. Päiväretkeä pingviinien asuttamalle Magdalenan saarelle en unohda koskaan.

Islanti villi luontokohde

Vuosi sitten syttyi rakkaus Islantiin.

– Se on villi ja arvaamaton luontokohde, jossa hurmaavat jäätikkölaguunit, mustahiekkaiset rannat, valtavalla voimalla vyöryvät putoukset ja pohjoisen kummallinen avaruusmaisema. Lisäksi näin islanninhevosia, hylkeitä ja valaita.

Uusin luontokohdeihastus on Skotlanti, jossa Lehtosaari patikoi Isle of Skyen saarta ristiin rastiin häkellyttävän kauniissa maisemissa. Niiden lisäksi häntä ihastuttivat Lungan saaren suloiset lunnit.

Madeiran valteiksi hän taas katsoo ympärivuotisen monipuolisuuden.

– Siellä voi vaeltaa sumuisissa laakeripuumetsissä, merenrantamaisemissa ja pilvimassojen yllä kiemurtelevilla vuoripoluilla.

Seuraavaksi Lehtosaari suuntaa patikointimatkoille kuvauksellisen kauniille Färsaarille ja Dolomiiteille, kun taas tulevaisuudessa siintää pitkäaikainen haave luontomatkasta Uuteen-Seelantiin.

Kotimaisemat ovat rakkaita

Moni luontoelämys löytyy läheltä. Tämän auringonnousun Lehtosaari kuvasi Saimaan saaristossa. Kuva: Heidi Lehtosaari

Vaikka kaukokaipuu on saanut Lehtosaaren matkustelemaan eri puolille maailmaa, hän korostaa parhaimpien luontoelämysten löytyvän läheltä: kotimaisemista Saimaan rannalta ja metsäpoluilta.

– Saimaalla ovat sekä Linnansaaren että Koloveden kansallispuistot. Suosikkialuettani on Pihlajavesi, jossa iso osa saimaannorpistakin asustaa. Auringonlaskut ja -nousut sekä nuotiokahvit Saimaan rannalla ovat parasta luontoluksusta mitä tiedän.

Patikointi

Varusteet & tavat

Patikoijan varusteisiin kuuluvat hyvät maastokengät, joilla kannattaa kävellä ensin lyhyempiä matkoja.

Pukeutumisen ratkaisevat sääolosuhteet: esimerkiksi Islannissa ja Skotlannissa kerrospukeutuminen ja sateen- ja tuulenpitävät vaatteet ovat Heidi Lehtosaaren kokemuksen mukaan tarpeellisia.

Kartta voi olla mukana, vaikka hyvin merkityillä poluilla pärjää ilmankin.

Reitin erityispiirteistä kannattaa ottaa selvää etukäteen. Lehtosaaren mukaan esimerkiksi monilla Madeiran levadoilla otsalamppu on välttämätön, sillä polku sujahtaa välillä pitkään ja pimeään tunneliin.

Vaarat voi minimoida, kun pysyttelee merkityillä poluilla – tällöin välttyy eksymisiltä, eikä tuhoa herkkää luontoa. Patikointiin kuuluu myös vastuullisuus: jokaisen on kannettava retkipaikalta kaikki sinne tuomansa.

Niina Eloranta
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi