Aiheet
Matkailu

Lunnibongausta pohjoisen Pompejissa – Vestmannasaarien jylhä kauneus ja linnut ihastuttavat

Tulivuorenpurkaus tuhosi ja kasvatti Heimaeyn saarta 45 vuotta sitten. Nyt se on jylhä ja vaikuttava luontokohde.

Vestmannasaarten luonto on jylhää mutta kaunista. Kuva: Anna Sievälä

Tammikuussa 1973 Heimaeyn saaren asukkaat heräsivät järkytykseen.

Maa oli revennyt auki lähellä saaren asutettua kylää. Islantiin kuuluvien Vestmannasaarten pääsaaren asukkaista valtaosa evakuoitiin nopeasti, mutta laava teki kylälle tuhojaan.

Toukokuussa saarella pääsee seuraamaan myös karitsojen elämää. Kuva: Anna Sievälä

Lähes kolmasosa kylän rakennuksista ja kodeista tuhoutui tai jäi tuhkan alle. Virallisesti tulivuorenpurkaus oli ohi vasta heinäkuussa, viiden ja puolen kuukauden jälkeen siitä, kun Eldfell-tulivuori oli sylkäissyt ensimmäiset tuhka- ja tulisuihkunsa ilmoille.

Justin Bieber kuvasi paikalla musiikkivideotaan.

Turistit kiipeävät tulivuorelle

Vestmannasaariin kuuluu pääsaari Heymaeyn lisäksi lukuisia pieniä saaria. Kuva: Anna Sievälä

Nyt 45 vuotta purkauksen jälkeen Heimaeyn saarella asuu noin 4 500 ihmistä.

Eldfell-tulivuoren juurella on jo kasvillisuutta, ja tulivuoren laelle kiipeäminen on suosittu turistikohde. Laelta näkee myös viereisen, kasvillisuuden peittämän Helgafell-tulivuoren, jonka purkautumisesta on kulunut tuhansia vuosia.

Pohjoisen Pompejiksi nimitetyllä saarella on yhä näkyvissä monia merkkejä tuoreimmasta tulivuorenpurkauksesta. Kylässä on suuria laavakiviröykkiöitä, jotka on kasattu purkauksen jälkiraivauksen aikana.

Toukokuun lopulla ja alkukesästä Vestmannasaarilla saa bongailla lintuja vielä melko rauhassa. Heinä–elokuu ovat kovinta sesonkia. Kuva: Anna Sievälä

Saaren pinta-ala kasvoi purkauksen ansiosta reilun parin neliökilometrin verran, kun laava valui mereen. Heimaeyn koillisosassa voi siten käydä katselemassa saaren uusinta osiota.

Eldfellin lähellä olevassa museossa puolestaan on nähtävillä tuhkan alta kaivettu talo. Lattialle jääneet astiat ja tavarat kertovat, että koti on 45 vuotta sitten pitänyt jättää taakse nopeasti.

Ilta on paras aika seurata lunneja

Lunnipariskunnat saapuvat kesäksi Vestmannasaarille ja lähtevät yleensä elokuussa jälleen pois. Kuva: Anna Sievälä

Vestmannasaaret ovat muutakin kuin tulivuorikohde.

Pääsaari Heimaey, joka on saarista suurin ja ainoa helposti saavutettavissa oleva kohde, on suosittu lintubongauspaikka. Suurin vetonaula ovat lunnit, jotka saapuvat saarille keväällä ja viipyvät siellä yleensä elokuuhun saakka.

Lunnit viihtyvät saarten kasvillisuuden peittämillä jyrkänteillä, joissa niillä on hyvin maastoon kätkeytyviä koloja. Lunniyhdyskuntia on pääsaarellakin useassa paikassa, mutta Heimaeyn eteläosa on yksi helpoimmin saavutettavia bongauspaikkoja.

Lunnit ovat yksi Vestmannasaarten suurimmista vetonauloista. Kuva: Anna Sievälä

Sinne rakennetusta lintujentarkkailumökistä on kätevä seurata lunnien tepastelua ja lentoonlähtöä rinteestä. Kaupan päälle saa katsella myös lampaita, jotka laiduntavat samoissa rinteissä.

Parasta aikaa lunnien katsomiselle on ilta. Päivälläkin voi nähdä yksittäisten lintujen piipahtavan kolonsa ulkopuolella, mutta varsinainen lunninäytös alkaa vasta illalla.

Vesiputous maailmantähden musiikkivideolla

Eldheimar-museossa kerrotaan vuoden 1973 tulivuorenpurkauksesta, joka tuhosi noin kolmasosan Heymaeyn saaren tuolloisista rakennuksista. Kuva: Anna Sievälä

Vestmannasaarille matkustamiseen on useita vaihtoehtoja.

Reykjavikista järjestetään saarille päivämatkoja, ja Reykjavikista pystyy myös lentämään Vestmannasaarille. Edullisin vaihtoehto kuitenkin on lautta, joka lähtee Landeyjahöfnistä vajaan parin tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista.

Reykjavikista voi vuokrata auton ja kiertää sillä myös Heimaeytä. Reykjavikista kulkee Landeyjahöfniin myös linja-autoja, jos saarella haluaa mieluummin liikkua jalan, vuokrata saarella pyörän tai hypätä Heimaeyllä paikallisen kiertoajelubussin kyytiin.

Päiväretkelläkin ehtii nähdä Vestmannasaarten jylhää luontoa, mutta varsinkin linnuista kiinnostunut matkaaja saa enemmän reissustaan irti, jos malttaa viettää saarella myös illan ja yön.

Heimaeyllä on hotelleja, majataloja, hostelleja ja leirintäalue majoittumista varten. Myös yksityisten ihmisten vuokraamia huoneita on tarjolla netin varaussivustoilla.

Paluumatkalla saarilta kannattaa pysähtyä Landeyjahöfnin lähellä olevalla Seljalandsfoss-vesiputouksella, joka oli kuuluisa jo ennen kuin Justin Bieber kuvasi paikalla musiikkivideotaan.

Seljalandsfossilla vierailuun kannattaa varata joko vedenpitävät vaatteet tai matkaan mukaan vaihtovaatteet, sillä putouksen erikoisuutena on, että sen takaa pääsee kävelemään – mutta kuivana elämyksestä ei selviä.

Kohde

Vestmannasaaret

Vestmannasaaret ovat osa Islantia. Saariryhmän ainoa asutuskeskittymä on suurimmalla Heymaey-saarella.

Helsingistä on ympäri vuoden suoria lentoja Reykjavikiin.

Reykjavikista pääsee Vestmannasaarille pienlentokoneella. Islannin pääkaupungista on myös kiertoajelumatkoja Vestmannasaarille.

Edullisin vaihtoehto on joko vuokrata auto Reykjavikista tai mennä bussilla Landeyjahöfniin, josta kulkee lautta Vestmannasaarille.

Heymaeyllä on tarjolla laivakierroksia, sekä kiertoajeluita linja-autoilla ja minibusseilla. Saarelta pystyy myös vuokraamaan polkupyöriä.

Majoitusvaihtoehtoja on tarjolla hotelleista leirintäalueeseen.

Parasta matkustusaikaa ovat touko–elokuu.

Saarella on muutamia kahviloita ja ravintoloita. Esimerkiksi perheravintola Slippurinn tarjoilee paikallisista raaka-aineista tehtyä ruokaa ja on auki toukokuun alusta syyskuun puoliväliin.

Elokuun alussa Vestmannasaarten väkimäärä kasvaa huomattavasti, kun siellä järjestetään kolmepäiväinen festivaali. Ohjelmassa on muun muassa musiikkia, ilotulituksia ja yhteislaulua.

Lisätietoa Vestmannasaarille matkustamisesta ja tapahtumista on osoitteessa www.visitwestmanislands.com.

Anna Sievälä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Lue seuraavaksi