Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Ugandaan matkailuyrityksen perustaneet suomalaiset näkevät maan elinvoimaisuuden

Afrikan helmessä voit kohdata sarvikuonot ja kenkänokkalinnut. Ugandan hienous alkaa vähitellen näkyä matkailun kehittymisessäkin.

Norsujen elämä on säännöllistä. Iltapäivän kuumuuden jälkeen ne lähtevät isona laumana kohti joen uomaa juomaan.

Uganda on huonossa maineessa suomalaisen liikemiehen kuoleman ja korruption vuoksi. Afrikan helmeksi kutsuttu Uganda on kuitenkin myös matkailumaa, josta löytyy paljon alkuperäistä, mutta myös hyviä palveluita matkailijoille. Listasimme viisi syytä, miksi suomalaisenkin turistin kannattaa matkustaa Ugandaan.

1. Upea luonto

Uganda sijaitsee päiväntasaajalla Victoriajärven pohjoispuolella erittäin hedelmällisellä maaperällä, jossa Itä-Afrikan savannit kohtaavat Länsi-Afrikan viidakot.

Murchison Falls on Ugandan laajin kansallispuisto ja myös maan ensimmäisiä kansallispuistoja. Se on perustettu vuonna 1952. Nimi tulee Murchisonin putouksista.

Ugandassa on myös Niilin alkulähde. Brittiläinen löytöretkeilijä John Hanning Speke löysi eurooppalaisille siihen asti tuntemattoman Victorianjärven elokuussa 1858. Sieltä Niili aloittaa 6 000 kilometrin matkansa Välimereen.

Edward- ja George-järvien välisessä kanaalissa on ehkä eniten virtahepoja neliökilometrillä koko maailmassa. Uganda on myös lintuharrastajien suosiossa lintuerikoisuuksiensa takia. Jättimäisen kenkänokkalinnun sanotaan olevan evoluution puuttuva lenkki dinosauruksen ja linnun välillä.

2. Big five

Ugandassa safarit ovat tuntuvasti halvempia kuin Tansaniassa ja Keniassa. Silti Ugandassa voi toteuttaa jokaisen safarimatkaajan unelman nähdä iso viisikko eli leijona, leopardi, puhveli, sarvikuono ja norsu. Big five on saanut nimensä siitä, että jalkapatikassa aikoinaan kulkeneille metsästäjille ne olivat vaikeimmat riistaeläimet.

Vanhalla leijonauroksella on reviirillään seitsemän naarasta. Tämä uros on loukkaantunut takajaloistaan salametsästyksen takia.

Monen kansallispuiston ongelmana Ugandassa on salametsästys. Puistoissa tehdäänkin töitä paitsi eläinlajien säilyttämiseksi myös ympäröivän yhteisön hyväksi.

– Tarjoamme työpaikkoja ja työtilaisuuksia kylien ihmisille, jotta salametsästys saataisiin kuriin, puistonvartija Sam Mbabazi Murchison Fallsin kansallispuistosta kertoo.

Iso viisikko löytyy Ugandasta helposti, mutta kaikkia eläimiä ei näe samassa paikassa. Ugandan sarvikuonot kuolivat sukupuuttoon vuonna 1983. Nyt sarvikuonoja on koko maassa vain reilut parikymmentä, kaksi eläintarhassa Kampalassa ja loput luonnontilaisessa sarvikuonopuistossa.

3. Sarvikuonot

Ziwa Rhino Sanctuary –sarvikuonokeskus on yksi maailman parhaista paikoista nähdä sarvikuonoja luonnollisessa elinympäristössään. Kun sarvikuonojen määrä puistossa nousee 30:een, niitä aletaan palauttaa luontoon.

Nandi ja Apache eivät piittaa turisteista. Sarvikuonot ovat maailman vaarallisimpia eläimiä, mutta luonnonpuistossa ne vaeltavat rauhassa. Kun kanta kasvaa tarpeeksi, sarvikuonoja aletaan palauttaa uudelleen luontoon.

Sarvikuonot saavat elää mahdollisimman luonnonmukaista elämää. Ne eivät tunnu häiriintyvän ihmisen vierailusta, vaikka menemme oppaan kanssa muutaman metrin päähän lepäävistä eläimistä. Opas Ronald on antanut ohjeet, mitä pitää tehdä, jos maailman vaarallisimpiin eläimiin kuuluvan sarvikuonon käytös alkaa muuttua uhkaavaksi.

Sarvikuononaaraat alkavat lisääntyä neljän–viiden vuoden iässä, mutta uroksilla kypsyminen vie enemmän aikaa.

– Obama on jo 11-vuotias, eikä sitä kiinnosta sellainen lainkaan, Ronald pyörittelee päätään.

Kaikilla puiston sarvikuonoilla on nimi ja ne on Ronaldin mukaan helppo tunnistaa. Puiston uusin tulokas on helmikuussa syntynyt 400-kiloinen sarvikuonovauva.

4. Kansallispuistot

Ugandassa on monia kansallispuistoja, joissa kussakin on oma ainutlaatuinen eläimistönsä. Unescon maailmanperintökohde Bwindin kansallispuisto tunnetaan vuorigorillapopulaatiostaan, samoin Mgahinga Gorilla National Park, jossa rauhoitettu alue jatkuu rajan takana Ruandan ja Kongon kansallispuistoissa.

Myös kirahvien määrä uhkaa vähetä, sillä kaikki kirahvit eivät pysty lisääntymään keskenään. Kirahvilajeja onkin neljä, eikä yksi niin kuin aikaisemmin luultiin. Geneettiset erot lajien välillä ovat suuret.

Toisessa maailmanperintökohteessa, Rwenzori Mountains National Parkissa, sijaitsee Ugandan korkein vuori.

Queen Elizabeth National Park suojaa monimuotoista afrikkalaista luontoa; siellä on virtahepoja, apinoita, leijonia ja suuria puhvelilaumoja. Ugandan safarien etuna on se, ettei paikoille vielä muodostu autoruuhkaa. Enimmilläänkin eläimiä katsomassa on samaa aikaan alle 10 autollista safarituristeja.

Murchison Falls National Park kattaa Niilissä olevan suuren vesiputouksen ympäristöineen. Puiston keskellä sijaitsevien hotellien uima-altailta voi nähdä kirahvien ja elefanttien kuljeskelevan ohi. Murchison Fallsin putouksien alle pääsee myös veneretkille.

Muita kansallispuistoja Ugandassa ovat muun muassa Kidepo National Park ja Kibale National Park.

5. Vuorigorilla

Ihmisen lähisukulainen tuli tutuksi elokuvasta Sumuisten vuorten gorillat. Tositapahtumiin perustuvan elokuvan tapahtumapaikka on Ruandan puolella, mutta gorilloja pääsee tapaamaan parhaiten ja halvimmalla Ugandassa.

Afrikassa elää kaikkiaan noin 880 vuorigorillaa, joista 400 Ugandassa. Vuorigorillojen kanta on viime vuosina kasvanut ennen kaikkea Bwindin kansallispuistossa Ugandassa, missä ne saavat elää rauhassa niin salametsästäjiltä kuin metsureiltakin.

Lue myös: Näitä tavaroita lentokoneeseen yritetään viedä – ”Saattaa löytyä suriseva sähkölaite, eikä se aina ole hammasharja”
 

– Gorillasafarien maastossa mennään vaikeakulkuisessa sademetsässä: elämys sekin. Eläinten jäljitys voi viedä useita tunteja, eikä silti aina onnistu. Gorillaluvat ovat kalliita, mutta gorillasafarit houkuttelevat varsinkin amerikkalaisia ja saksalaisia, opas Abdallah Nyombi kertoo.

Lounaiskulmassa maata elävät myös simpanssit. Niitäkin pääsee safarilla katsomaan kävellen, mutta kovin lähelle ei saa mennä. Välimatkalla on tarkoitus suojella taudeilta paitsi ihmisiä myös apinoita.

Viidakossa vain taivas rajana

Ulkomaalaisten turistien määrä Afrikassa on lähes kaksinkertaistunut vuosikymmenessä. Vakiintuneiden matkailumaiden lisäksi myös uudet tulokkaat, kuten Uganda ja Ruanda, tekevät töitä matkailubisneksensä kasvattamiseksi.

Ukko Liikkanen ja Nina Prittinen perustivat oman matkailuyrityksensä Piece of Ugandan Entebbeen vuonna 2015. Kysytään siis heiltä, miksi kannattaisi matkustaa itäisen Afrikan maista mieluummin Ugandaan kuin esimerkiksi Tansaniaan tai Keniaan.

– Uganda on vielä hiomaton timantti. Sen hienous alkaa pikkuhiljaa näkyä. Tapa, jolla Länsi-Afrikan sademetsät yhdistyvät Itä-Afrikan savanneihin 56 heimon maassa, luo mielenkiintoisen kokonaisuuden, Ukko Liikkanen miettii.

Kuva: Anssi Hietamaa

– Sademetsän ja savannien äänet ovat mahtavia, kaskaat ja sirkat, leijonat ja naapurissa oleva kirkko, lukuisat linnut ja varsinkin vuohet. Jokainen pitää ääntä vuorollaan.

Sää kiinnostaa aina suomalaisia. Ukko Liikkasen mukaan Ugandan säässä ei ole paljon vaihtelua. Kelit ovat paikasta riippuen melkein joka päivä samat: 28–29 astetta päivällä ja 18–20 astetta yöllä.

Toki sadekauden aikana sataa muutaman kerran, mutta sade ei tavallisesti kestä kauan.

– Täällä tulee ikävä suomalaisia vuodenaikoja, Liikkanen myöntää.

Liikkasen mukaan Ugandassa hienointa ovat ihmiset, jotka ovat ystävällisiä ja aidosti lämminsydämisiä.

– Kun oppii olemaan vähän vähemmän sinisilmäinen ja lopettaa turhan stressaamisen, niin tässä viidakossa vain taivas on rajana.

Matkailun kehittyminen alkaa näkyä

Matkailu kasvaa ja niin kasvaa Piece of Ugandakin. Suunnitelmissa on lomakylän rakentaminen kansallispuiston viereen.

– Ugandassa haastavinta on erilainen toimintakulttuuri vai olisiko parempi sanoa toimimattomuuskulttuuri. Skandinaavinen tehokkuus ei ole täällä muodissa, ja miksi olisikaan, kun ei ole pakko.

Liikkanen on tyytyväinen siihen, että saa olla aitiopaikalla seuraamassa Ugandan tarinan kehittymistä.

Auringonlasku Afrikassa on niin kaunis kuin voi olettaakin kuvien ja elokuvien perusteella. Illan tuntien värisävyt ovat uskomattomat.

– Elinvoima, joka tässä maassa odottaa nurkan takana, on melkoinen. Voimavaraa riittää kulttuurihistorian ansiosta.

Matkailun kehittyminen alkaa Ugandassa näkyä. Nousee uusia hotelleja, safariyrittäjä ja kuljetuspalveluita.

Omatoimimatkailun kannalta hankalaa ovat pitkät etäisyydet, huonot tiet ja ainakin maaseudulla sähkön puute. Kun tulee pimeä, on todella pimeä, eikä silloin tee mieli olla ulkona.

Räätälöityjä matkoja

Suurin osa Piece of Ugandan asiakkaista on suomalaisia, joille matka räätälöidään ryhmän tarpeiden mukaan. Se tarkoittaa sitä, että matkat pysyvät kohtuullisina kaikkien osallistujien istumalihasten mukaan.

– Safari jo sanana tarkoittaa matkaa, mutta joustavalla aikataululla ja etukäteissuunnittelulla ajomatkat saadaan pidettyä kohtuullisina. Olemme rehellisiä etukäteen, joten pahoja yllätyksiä ei yleensä tule vastaan.

Rehellisyydellä Liikkanen tarkoittaa asioita, jotka saavat suomalaisen helposti repimään pelihousunsa: aikataulut eivät pidä, netti ei toimi, tiet ovat huonoja eikä matkan varrelta löydy mieluisia tankkauspaikkoja.

– Parin tunnin huteja on joskus tullut ruuhkista tai muista yllätyksistä johtuen, Liikkanen sanoo.

Kaikkea ei voi etukäteen suunnitella, sillä kuten sanontakin kuuluu: ”Tämä on Uganda. Mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy.”

Tärppi

Katukeittiöhintoja

Samosa -piiras 500 shillinkiä (13 senttiä)

Chapati -leipä 500 shillinkiä (13 senttiä)

Rolex -munakasrulla 1 500 shillinkiä (40 senttiä)

Vesipullo 500–1000 shillinkiä (13–26 senttiä)

Tarja Koljonen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi