Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Korkean paikan kammo saattaa aktivoitua Preikestolenin huipulla Norjassa

Jos haluaa kokea yhden Norjan suosituimmista nähtävyyksistä, täytyy vaeltaa toista tuntia kivikkoista ja jyrkkää reittiä ylös ja alas.

Preikestolen on kalliosta muodostunut tasainen jyrkänne 604 metrin korkeudessa. Kuva: Pasi Wild

Preikestolen on 604 metrin korkeudessa oleva kalliolohkare, joka nousee pystysuoraan Lysebotn-vuonon pinnasta.

Sen huipulle päästäkseen täytyy kuitenkin nähdä jonkin verran vaivaa. Preikestolenin huuman pääsee kokemaan vasta, kun on vaeltanut lähes kaksi tuntia ylöspäin kivikkoista ja paikoin erittäin jyrkkää reittiä.

Matka huipulle on hyvin kyltitetty. Kuva: Katariina Hakaniemi

Kun Preikestolen – suomeksi saarnastuoli – koko komeudessaan vihdoin aukeaa silmien eteen, ei ihmettele yhtään, miksi jopa lähes 100 000 turistia kiipeää näihin maisemiin vuosittain.

Korkean paikan kammo saattaa aktivoitua Preikestolenin kaltaisessa paikassa.

Stavangeriin pääsee lentämällä Oslon tai Riian kautta

Lautta lähemmäksi Preikestolenia lähtee Stavangerin Fiskepiren-satamasta. Kuva: Katariina Hakaniemi

Preikestolen sijaitsee Länsi-Norjassa Stavangerin kaupungin kupeessa, Forsandin kunnassa. Ellei halua ajella omalla autolla Ruotsin ja Norjan halki, kannattaa mennä lentämällä lähemmäksi. Stavangeriin ei pääse suoralla lennolla, vaan on koukattava joko Oslon tai Riian kautta.

Stavangerin Fiskepiren-satamasta pääsee kätevästi lautalla Tauhun, josta lähtee bussi Preikestolenin juurelle. Avoimia menopaluulippuja lautta- ja bussimatkalle voi ostaa netistä ja satamasta. Hinta on noin 30 euroa henkilöltä.

Lauttamatka kestää 40 minuuttia ja bussimatka Preikestolenin juurelle noin puoli tuntia. Busseja ja lauttoja menee useita päivässä.

Bussi vie retkeilijän 270 metrin korkeudessa sijaitsevalle parkkipaikalle, josta alkaa noin neljän kilometrin kivikkoinen kävelyreitti huipulle. Nousua tulee kaikkiaan noin 350 metriä.

Hyvä peruskunto on avuksi

Osa matkasta parkkipaikalta Preikestolenille kulkee pitkospuita pitkin. Kuva: Pasi Wild

Me astuimme lauttaan Stavangerista kymmenen maissa aamulla. Muita turisteja oli paljon jo siihen aikaan.

Mukana oli eväitä, rakkolaastareita, särkylääkettä ja kertakäyttösadetakkeja. Eväiden lisäksi käyttöä tuli sadetakeille, mutta se ei nautintoa haitannut. Onneksi sumua ei ollut paljon.

Kävelymatka parkkipaikalta Preikestolenille on hyvin kyltitetty, joten retkeilijä tietää, miten pitkä matka vielä on jäljellä. Vaikka matka on vain vajaat neljä kilometriä yhteen suuntaan, siihen menee hankalahkon reitin vuoksi pari tuntia aikaa.

Reitin varrella on kohtia, joissa kaide tuntuisi tarpeelliselta. Tuntuikin hurjalta, että joillakin oli mukana vapaana juoksevia koiria. Huipulla eläimet olivat onneksi kytkettyinä. Hiuksia nostattavaa oli myös se, että jotkut ovat ottaneet mukaansa pieniä lapsia reppuselkään.

Vaellukselle on hyvä pukea käytännölliset ulkoiluvaatteet ja tukevat lenkkarit tai vaelluskengät. Sateella kallionlohkareet voivat olla liukkaat. Säätiedotuksia kannattaa tiirailla etukäteen, sillä jos on kovin sateista, maisemat jäävät näkemättä.

Eniten vaellusretkestä nauttii, jos peruskunto on hyvä. Mikään maratoonari ei tarvitse olla, sillä jokainen voi edetä huipulle omaan tahtiinsa eikä matkanteko alusta loppuun ole yhtä nousua. Välillä on myös tasaista kalliota ja pitkospuita.

Huonopolvisille en kokemusta suosittele, sillä myös alas on tultava omin voimin.

Korkokengät kielletty

Valtaosa vajaan neljän kilometrin matkasta on kivikkoista nousua. Kuva: Pasi Wild

Lopulta Preikestolen avautuu eteen hiukan yllättäen. Tuossako se nyt on? Vau! 25 x 25 metrin kokoinen tasanne 600 metrin korkeudessa on unohtumaton näky.

Oma korkean paikan kammo saattaa aktivoitua Preikestolenin kaltaisessa paikassa. Itselleni ei olisi tullut mieleenkään mennä kahta metriä lähemmäksi kallion reunaa. Tuntui hurjalta nähdä joidenkin uhkarohkeiden istuvan reunalla ja heiluttelevan jalkojaan ilmassa — tai ottavan henkensä kaupalla mahdollisimman hyviä selfieitä.

Oli hienoa kivuta vielä jokunen metri ylemmäksi, avata eväsreput ja antaa katseen levätä Norjan tuntureilla ja Lysebotn-vuonossa, jota pitkin lipuvat lautat näyttivät kovin pieniltä.

Viivyimme huipulla vajaan tunnin, jonka jälkeen alkoi paluumatka. Siihen meni noin puolitoista tuntia. Uusia vuorenvalloittajia tuli jatkuvalla syötöllä vastaan.

Kun lähtöpiste eli parkkipaikka häämötti, vastaan tuli valkoiseen kauluspaitaan ja nappaskenkiin sonnustautunut perheenisä, jonka käsipuolessa kiukutteli viisivuotias vekara. Isälle teki mieli sanoa, että käänny hyvä mies takaisin, sillä sen verran monta hankalaa kohtaa heillä oli vielä edessä.

Enää en ihmetellyt ohjetaulua, jossa oli kuva korkokengistä ja ruksi päällä. Ilmeisesti jotkut optimistit todella lähtevät matkaan sellaisissa.

Stavanger

Asukasluku noin 130 000.

Norjan neljänneksi suurin kaupunki.

Kutsutaan Norjan öljypääkaupungiksi.

Rogalandin läänin pääkaupunki Boknavuonon etelärannalla Länsi-Norjassa.

Kaupungin arkkitehtuuri on sekoitus vanhaa ja uutta.

Jyväskylän ystävyyskaupunki.

+ Uskomattoman ystävällisiä ihmisiä, jotka rientävät apuun heti, kun turisti avaa kartan eksyneen näköisenä.

+ Stavangerin kupeessa sijaitsevan Preikestolenin valloitus sopii myös yksin matkustavalle.

- Norja on kallis maa. Lounaslistan kaksi hampurilaista ja kaksi lasia vettä maksoivat arkipäivänä noin 60 euroa.

- Preikstolenin maisemat voivat jäädä näkemättä, jos sattuu olemaan sumuinen päivä.

Katariina Hakaniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi