Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Joen halkaisema kulttuurikaupunki - Zaragoza on kiinnostava välietappi Madridin ja Barcelonan välissä

Kaupungissa näkyy historia roomalais- ja mauriajoista lähtien. Lokakuussa Zaragozassa riittää kulttuurifiestaa ihmeteltäväksi.

Kahvilat ja leppoisa ilmapiiri houkuttelevat kiireettömään pysähtelyyn. Kuva: Ilkka Pernu

Espanjan Aragonian itsehallintoalueen pääkaupunki Zaragoza ei ole kasvanut maailmanluokan turistikohteeksi. Onneksi näin, sillä Zaragozan kiinnostavissa paikoissa, kahviloissa ja ravintoloissa on tilaa, ja kaupungin hintataso on edullinen.

Suomalaisetkaan turistit eivät ole Zaragozaa vielä löytäneet. Kaupungissa käy runsas miljoona turistia vuosittain, näistä suomalaisia on vain muutama sata.

Leppoisa ilmapiiri houkuttaa istahtamaan

Jouluevankeliumista tuttu Rooman keisari Augustus perusti Zaragozan runsaat 2 000 vuotta sitten. Vuosisatojen kulku on muokannut kaupungin nimen Caesaraugustasta Zaragozaksi.

Tällä hetkellä vuolaan Ebro-joen halkaisemassa kaupungissa asuu noin 660 000 ihmistä. Valtaosa uudemmista asuinalueista sijoittuu Ebron pohjoiselle puolelle ja vanha Zaragoza historiallisine nähtävyyksineen, taidemuseoineen ja moderneine liikekortteleineen asettuu kompaktille alueelle Ebron etelärannalle. Vanhat, tyylikkäät rakennukset kapeitten katujen ruudukoissa, vihreiden puistojen kahvilat korttelien keskellä ja leppoisa ilmapiiri houkuttelevat kiireettömään tallusteluun ja pysähtelyyn. Tunnelma houkuttelee istahtamaan.

Komea Basilica del Pilar, 500 vuotta vanha ”Aragonin barokkitaiteen jalokivi”, ja sen aukio ovat vanhan kaupungin keskus. Sen ympäristössä ovat tärkeimmät historialliset nähtävyydet, tasokkaat taidemuseot ja vilkas yöelämä.

Muutaman askelen päässä Basilica Pilarin aukiolta sijaitsee kaupungin oman pojan, taiteilija Francisco de Goyan (1746–1828) taidemuseo.

Toinen tunnettu taidemuseo on kuvanveistäjä Pablo Gargallon (1881–1934) museo kreivitär Argillon entisessä renessanssipalatsissa. Pablo Gargallo luetaan yhdeksi Euroopan arvostetuimmista 1900-luvun moderneista kuvanveistäjistä, ja hänen teoksensa ovat levinneet ympäri maailmaa. Hänen suuria teoksiaan on nähtävänä esimerkiksi Barcelonan vanhalla Montjuicin olympiastadionilla sekä viereisellä Plaza Cataluñalla.

Basilica Pilarin aukio on historiallisen Zaragozan elävä keskus. Kuva: Ilkka Pernu

Kuninkaiden palatsissa iltapäiväkävelyllä

Maurit rakensivat Aljaferian palatsin Zaragozaan vuonna 1081. Palatsin hallinta jäi lyhyeksi. Maurit häädettiin Zaragozasta neljäkymmentä vuotta myöhemmin ja palatsi siirtyi uusien hallitsijoiden käyttöön.

Aluksi Aljaferia palveli Aragonian kuninkaiden palatsina. Palatsin ympärys rakennettiin linnoitukseksi 1600-luvulla, ja se säilyi sellaisena 1900-luvulle asti.

Tällä hetkellä rakennus on pieteetillä entisöity eläväksi arabitaidetta ja -kulttuuria esitteleväksi museoksi ja Aragonian alueparlamentin parlamenttitaloksi. Vuonna 2001 se liitettiin Unescon maailman kulttuuriperintökohteiden luetteloon. Aljaferia on kaunis ja ehdottomasti iltapäiväkävelyn arvoinen kohde.

Kuva: Tuija Tyrväinen

Kaupunki täynnä tapahtumia

Lokakuun alku on kulttuurituristin parasta aikaa. Lokakuun 12. päivänä Zaragoza juhlii kaupungin oman pyhimyksen, Pilarin, merkeissä. Kaupungissa järjestetään tuolloin viikon mittainen kulttuuritapahtumien sarja Fiestas del Pilar. Kaupunki tulvii musiikkitapahtumia, näyttelyitä, tanssia, keskusteluita ja myös urheilua.

Kadut ja salit täyttyvät tapahtumista, puistoissa ja kaduilla raikuu musiikki ja ihmiset viihtyvät. Meno on iloisen leppoisaa. Sponsorien tuki tekee tapahtumista maksuttomia.

Tämänvuotinen Zaragozan Fiestas del Pilar järjestetään 6.–14. lokakuuta.

Islamilaiset maurit saivat pitää Aljaferian palatsin vain nelisenkymmentä vuotta ennen kuin se siirtyi uusille omistajille. Kuva: Ilkka Pernu

Lentokoneella ja junalla

Zaragozaan pääsee helposti lento-junayhdistelmällä. Ota ensin lento joko Barcelonaan tai Madridiin ja jatka sieltä junalla Zaragozaan. Juna vie perille kahdessa tunnissa.

Jos vauhdista tykkää, luotijuna (Renfe AVE) suhauttaa saman matkan 40 minuuttia nopeammin.

Lokakuinen Fiestas del Pilar täyttää kadut musiikilla ja siitä nauttivilla ihmisillä. Kuva: Ilkka Pernu
Eija Marja-aho
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi