Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Slovenian Bohinj-järven jylhissä maisemissa kelpaa vaeltaa – lehmäfestivaali kruunaa turistikauden

Triglavin kansallispuistossa sijaitseva Bohinj sopii rauhaa ja luontoa rakastaville. Kuva: Terhi Kokko

Itä-Alppien juurella makaa kirkasvetinen Bohinj-järvi toistaen ympäröivät vuoret tyynessä pinnassaan peilin lailla. Pilvet roikkuvat alhaalla järveä ympäröivänä renkaana. Maisema on kuin postikortista.

Ensikertalainen aloittaa usein Slovenian luontoon tutustumisen maan tunnetuimmilta järviltä, Blediltä tai Bohinjilta. Maan suurin järvi Bohinj ei ole vielä saanut samanlaista suosiota osakseen kuin suosituin lomakohde Bled-järvi – ja hyvä näin. Vuorten syleilyssä sijaitsevan Bohinjin kiireettömyys, henkeäsalpaavan kauniit maisemat ja alueen monipuoliset aktiviteetit tekevät siitä mainion kohteen rauhaa rakastavalle luontolomailijalle.

Slovenian suosio lomakohteena on ollut viime vuosina nousussa etenkin luontomatkailijoiden keskuudessa. Pieni ja metsäinen maa tarjoaa kokoonsa nähden paljon nähtävää ja tekemistä.

Kävellen järven ympäri

Bohinj-järvi sijaitsee 80 kilometriä maan pääkaupungista Ljubljanasta luoteeseen, maan ainoan kansallispuiston Triglavin laitamilla. Eritasoisten patikkapolkujen täyttämä kansallispuisto on nimetty maan lippuunkin päässeen kolmipäisen Triglav-vuoren mukaan. Vuori kohoaa kansallispuiston keskellä lähes kolmeen kilometriin.

Jos Bohinjilla on aikaa vain yhteen luontokokemukseen, erinomainen vaihtoehto on järven ympärikävely.

12 kilometrin mittainen enimmäkseen tasamaata kulkeva lenkki on sopivan vaivaton aloittelevallekin patikoijalle. Vaikka reitti on helppo, näköaloista ei tarvitse tinkiä.

Järveä kiertäessä kannattaa poiketa lähes 80 metriä korkealle Savica-vesiputoukselle. Tämä pidentää patikkaa muutamalla kilometrillä, mutta putoukselle päästyään tietää lisälenkin olleen vaivan arvoinen.

Vaihtoehtoisesti vesiputoukselle voi mennä myös autolla tai polkupyörällä, jolloin käveltäväksi jää vain jyrkähkö nousu parkkipaikalta perille.

Mostnica on kaunis retkikohde

Bohinj-järvellä onnistuvat myös vesilajit, esimerkiksi sup-lautailu, melonta ja kalastus. Järvellä liikennöi myös yhteysvene. Kuva: Terhi Kokko

Mostnicaa voi pitää erityisen kauniina retkikohteena, sillä syvässä rotkossa kuohuu kristallinkirkas vesi. Virtaukset ovat taiteilleet jylhiä kivimuodostelmia. Taustalla kohoavat korkeat vuoret.

Mostnica-rotko on itsessään vain parin kilometrin mittainen. Reitistä saa kuitenkin aikaiseksi kelvollisen pituisen patikan, kun jatkaa matkaa latojen ja laiduntavien lehmien pilkuttaman Voje-laakson läpi aina Mostnica-vesiputoukselle saakka.

Vesiaktiviteetteja joka lähtöön

Bohinj-järven suurimman kylän Ribcev Lazin maamerkki on Johannes Kastajan kirkko. Kuva: Terhi Kokko

Patikoinnin lisäksi Bohinjilla on monenlaisia mahdollisuuksia vesiaktiviteetteihin. Välinevuokraamosta voi lunastaa käyttöönsä kanootin tai sup-laudan ja lähteä tutkimaan järveä selältä käsin.

Jos haluaa nähdä, miltä Bohijn näyttää pinnan alta, voi osallistua ohjatulle laitesukellukselle.

Luvan kanssa on mahdollista myös kalastaa. Kirkkaista vesistä koukkuun voi tarttua taimenia, nieriöitä ja salakoita.

Kesäaikaan järvellä kulkee vene, jonka kyydillä pääsee järven poikki Ribčev Lazin kylästä Ukanciin ja takaisin. Rauhallisen venematkan aikana on englanninkielinen opastus, jonka avulla Bohinjista voi oppia uutta.

Lehmäparaati kruunaa festarit

Syyskuussa Bohinjilla järjestetään perinteinen Cows’ Ball -lehmäfestivaali. Kuva: Terhi Kokko

Syyskuussa Bohinjilla juhlitaan laidunkauden päättymistä railakkaissa merkeissä. Lähiseutujen asukkaat kokoontuvat syömään, juomaan ja tanssimaan järven länsipäässä sijaitsevaan Ukancin kylään.

Bohinjin perinteinen Cows’ Ball -lehmäfestivaali järjestetään koko kesän vuorilla olleiden lehmipaimenien paluun kunniaksi. Myös turistikauden päättymistä juhlistetaan. Talveksi elämä palautuu normaaleihin uomiinsa, kun miehet ovat taas perheidensä parissa ja turistit ovat poistuneet.

Lehmäfestivaalilla monet pukeutuvat slovenialaisiin perinneasuihin tullessaan katsomaan festareiden kohokohtaa, satojen lehmien muodostamaa paraatia.

Slovenialainen musiikki soi, kojuissa myydään olutta ja parit tanssivat. Ilonpidon äänet kantautuvat järven yli pitkälle iltaan.

Hiihtämäänkin pääsee

Aivan järven vieressä on Vogelin hiihtokeskus, jossa voi talvikuukausina lasketella ja hiihtää — ja vaikkapa laskea vuoren rinteitä alas ilmatäytteisellä lautalla kuin koskia konsanaan.

Hiihtokeskus sijaitsee noin kilometrin korkeammalla kuin Bohinj-järvi. Ylös 1 535 metrin korkeudessa sijaitsevalle asemalle kuljettaa kaapelihissi. Hissi on toiminnassa ympäri vuoden, joten myös kesäkuukausina voi nousta Vogel-vuorelle ihailemaan slovenialaista alppimaisemaa.

Nähtävyys

Bohinj-järvi

Slovenian suurin järvi, syntynyt jäätikön sulamisesta.

Sijaitsee 23 kilometriä tunnetummalta Bled-järveltä lounaaseen ja Ljubljanasta 80 kilometriä luoteeseen.

Järven syvin kohta on 45 metriä ja ympärysmitta 11,35 kilometriä.

Järven suurin kylä on Ribčev Laz, jossa on alle 200 asukasta.

Savica-vesiputous on Slovenian kolmanneksi suosituin nähtävyys.

Talvella järvi saattaa jäätyä, jolloin sen jäällä on mahdollista luistella.

Aivan järven vieressä sijaitsevassa Vogelin hiihtokeskuksessa on 18 kilometriä rinteitä ja kahdeksan kilometriä hiihtolatuja.

Terhi Kokko
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi