Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Kiristääkö juhannuksen paluumatka jo hermoja? Poimi talteen 8 vinkkiä ajomatkan ajanvietteeksi

Etlari kokosi yhteen parhaat matkaleikit, jotta koko perhe voi siirtyä juhannuksen viettoon mukavissa tunnelmissa.

Matka juhannuksen viettoon käy rattoisasti, kun takapenkkiläisillä on mukavaa tekemistä. Kuva: Leevi Vähälä

Juhannus matkoineen voi olla stressaavaa aikaa pienten lasten vanhemmille, jos keskikesän juhlaa on aikomus viettää pitkän matkan päässä kotoa. Etlari kokosi kahdeksan vinkkiä ajomatkan ajanvietteeksi, jotta perheen pienimmätkin pysyvät reissussa hyvällä tuulella.

1. Takapenkki rauhoittuu äänikirjan pariin

Autossa lukeminen voi herkästi aiheuttaa pahan olon, mutta äänikirjat pelastavat lukutoukan loman. Monista teoksista on nykyään markkinoilla painettujen opusten lisäksi myös ääneen luettu versio. Jos perheenjäsenet jakavat saman maun, äänikirjaa voi kuunnella yhdessä koko matkaseurueen kesken, tai sitten kukin voi kuunnella omaa lempikirjaansa kuulokkeilla.

2. Kuka bongaa eniten liikennemerkkejä?

Tulostakaa lapsille kuvia Suomen liikennemerkeistä. Tehtävänä on yrittää bongata matkareitin varrelta niin monta erilaista liikennemerkkiä kuin mahdollista. Kuka löytää ne kaikki? Entä kuka muistaa, mitä merkit tarkoittavat?

3. Bingovoittajaa odottaa palkinto

Matkabingo vaatii hieman etukäteisvalmisteluja. Piirtäkää paperille ruudukko ja jokaiseen ruutuun jokin matkan varrelta mahdollisesti tavattava asia – koira, lokki, bensa-asema, lastenvaunut, polkupyörä... Vaikeuskerrointa voi lisätä lasten iän mukaan. Lapset rastittavat bingon ruutuja sitä mukaa, kuin bongattavia kohteita tulee vastaan. Se, joka ensimmäisenä saa pysty-, vaaka- tai sivusuunnassa rivin täyteen, on voittaja.

4. Keltainen auto herättää tunteita

Klassikkoleikki keltainen auto voi aiheuttaa takapenkillä naurunremakan tai verisen tappelun. Sääntöjä leikillä on yhtä paljon kuin leikkijöitäkin. Yleisimmässä versiossa keltaisen auton ensimmäisenä huomannut saa läpsäistä vieruskaveria kylkeen. Jos tunteet uhkaavat kuumentua ja läpsimiset yltyä lyönneiksi, voidaan yhdessä sopia, että autohavainnosta ilmoitetaan ainoastaan hihkaisulla.

5. Arvaa, mikä laulu!

Seuraava leikki sopii musiikista pitävälle perheelle: kukin hyräilee vuorollaan jotakin laulua ja muut yrittävät arvata, mikä kappale on kyseessä. Ei haittaa, vaikkei oma seurue olisikaan laulutaidoiltaan kuin laulava von Trappin perhe. Mitä epävireisempää hyminä on, sitä hauskempi leikistä tulee. Nuotin vierestä hyräily nostattaa takuuvarmasti tunnelmaa ja saa hymyn huulille.

6. Pelit mukaan autoon

Monia pelejä voi pelata myös automatkalla. Esimerkiksi sananselityspeli Alias onnistuu mainiosti ilman pelilautaakin. Joistakin peleistä, vaikkapa shakista ja tammesta, on saatavilla pieniä matkaversioita.

7. Rekistereihin kätkeytyy lauseita

Kouluikäisten lasten kanssa voi yrittää keksiä lauseita vastaantulevien autojen rekisterikilpien kirjaimista. Mitähän voisi tarkoittaa vaikkapa rekisteri "KAB"? Kirahvi aivasti bussissa? Koira anasti banaanin?

8. Kuka on pisimpään hiljaa?

Kun kaikki leikit on leikitty, on aika vanhempien suosikille: kuka malttaa olla pisimpään hiljaa? Pihahdustakaan ei saa kuulua, tai voitto menee sivu suun. Pienen hermolevon jälkeen voikin olla aika palkita leikkijät ja pysähtyä vaikkapa jäätelöille.

Jannika Melkko
jannika.melkko@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi