Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Suomen kautta kulkeva pyhiinvaellusreitti olisi Sysmälle suuri mahdollisuus

Pyhiinvaellus on noussut maailmalla tärkeäksi matkailuvaltiksi.

Aaro Söderlund on ostanut Trondheimista saarnipuusta tehdyn pyhiinvaeltajan sauvan. Samaa tuotetta hän ehdottaa myös Sysmään myyntiin. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Pyhän Olavin reitistöä Norjan Trondheimista Venäjän Novgorodiin on suunniteltu vuosia. Nyt suunnittelu on siinä vaiheessa, että Turun yliopisto jalkautui Sysmään kertomaan Pyhän Olavin mannerreitin mahdollisuuksista kunnalle ja sen markkinoinnille ja matkailulle.

Tavoitteena on luoda Suomeen Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitti, joka kulkee Turusta sisämaan kautta Suomen itärajalle. Sieltä reitin on suunniteltu jatkuvan omana hankkeena Novgorodiin. Vaellusreitti alkaa Norjan Trondheimista ja kulkee jo yhtenäisenä läpi Ruotsin Tukholman alueelle.

Pyhiinvaellusreitin runkopisteinä toimivat Pyhän Olavin kirkot (esimerkiksi Yläneellä, Kalannissa, Ulvilassa, Tyrväällä, Sysmässä ja Kalvolassa), ja se tulee tukeutumaan erilaisiin maaseudun palveluihin.

Arkkitehti Aaro Söderlund näkee pyhimykseksi julistetun ja Stiklestadin taisteluissa kuolleen Olavin merkityksen Sysmän matkailulle suurena mahdollisuutena, kun pyhiinvaellus on noussut maailmalla tärkeäksi matkailuvaltiksi.

Vanhan Sysmän alueella voisi tehdä pyhiinvaellusta niin, että esimerkiksi uhrikivet kirkon lähistöllä olisivat tärkeässä roolissa. Rovasti Jeremias Sankari

– Käyttäkää ihmeessä sitä vetoapua, mitä Pyhä Olavi teille antaa jo luonnostaan. Sysmässä voi tapahtua yllättäviäkin asioita asian tiimoilta, Söderlund kannustaa.

Tarunhohtoinen viikinki

Pyhä Olavi kävi jo 12-vuotiaana vuonna 1007 ensimmäisen menestyksekkään sotaretkensä. Lontoon valtaus Lontoon sillan romahduttamisella nuoren Olavin mielikuvituksellisin keinoin tekee tarunhohtoisesta viikingistä, nuorisorikollisesta ja palkkamurhaajasta esikuvan, johon liittyviä konkreettisia asioita halutaan tulla katsomaan.

– Pyhä Olavi kuoli Stiklestadin taistelussa ja kerrotaan, että hänestä vuotanut veri paransi muita taisteluissa haavoittuneita, Söderlund kertoo.

Lue myös: Kasvu maailman matkailussa suurin 7 vuoteen - vain kahdesti matkailun kasvu on notkahtanut
 

Trondheimissa syntyneen Olavin kuolemasta tulee 12 vuoden kuluttua kuluneeksi 1 000 vuotta. Tämän ajankohdan nauvolainen arkkitehti ja tiedetoimittaja kokee tärkeäksi merkkipaaluksi, joka tulee saamaan runsaasti maailmanlaajuista näkyvyyttä. Suomen viikinkiajan katsotaan loppuneen vuonna 1025, muutamaa vuotta ennen Pyhän Olavin kuolemaa vuonna 1030.

– Olemme Suomessa siis ajan hermolla ja Pyhää Olavia juhlitaan näyttävästi, muistuttaa Söderlund.

Sysmän ja Hartolan seurakuntien kirkkoherra, rovasti Jeremias Sankari näkee Sysmän osalta keskiössä Pyhän Olavin kirkon, johon seurakunta ottaa mielellään lisää kävijöitä.

– Olen asiasta todella innostunut ja kiinnostunut. Pyhän Olavin kuoleman vuosipäivänä 29.7. voisi tuoda esille keskiaikaisuutta ja katolisuutta. Vanhan Sysmän alueella voisi tehdä pyhiinvaellusta niin, että esimerkiksi uhrikivet kirkon lähistöllä olisivat tärkeässä roolissa.

Vaikka pyhää vettä vaeltajille

Matkailu- ja markkinointineuvoja Raija Hänninen toteaa, että majoituspalveluita on mukavasti. Hän näkee vahvuutena Suopellon Kievarin tuomat uudet majoituspalvelut. Myös oheistoimintaa hän pitää tärkeänä.

– Ohjelmapalvelut Pyhän Olavin ympärille ovat tervetulleita, Hänninen toivoo.

Pyhän Olavin mannerreitin esittelytilaisuudessa Sysmässä tehtiin ryhmätöitä, joissa aihetta pyrittiin tuotteistamaan matkailumielessä. Pyhän Olavin Pilkit, reitit Ohrasaaressa, Päijänne ja Päijätsalon luontoreitistö, sekä kirkkoveneillä Päijänteellä liikkuminen viikinkiajan tyyliin nähtiin Sysmässä mahdollisuutena. Reitin käyville voisi antaa vaikkapa diplomin, leiman pyhiinvaelluspassiin tai pyhää vettä. Pyhiinvaeltajan sauva voisi olla yksi myyntituote.

Eija Virolainen-Nurminen

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi