Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Hanki matkalaukku sen mukaan, millaisia reissuja aiot tehdä

Matkabloggaaja Anna-Katri Räihä arvostaa laukuissa kestävyyttä ja muokattavuutta.

Matkalaukkujen väreissä riittää valinnanvaraa, jopa glitteriä ja neonvärejä. Moni haluaa silti mustan. Kuva: Marko Puumalainen

Helsinkiläinen matkabloggaaja Anna-Katri Räihä, 34, matkustaa pääsiäiseksi Moldovaan. Mukaan lähtee luottolaukku: matkustamoon otettava, monta vuotta hyvin palvellut lentolaukku. Hyvä matkalaukku on tärkeä ahkeralle matkaajalle, joka kertoo reissuistaan Adalmina’s Adventures -blogissaan.

– Minulle on olennaista, että laukku on kestävä ja monivuotinen. Lisäksi tärkeää on keveys, samoin se, että pyörät rullaavat hyvin. Arvostan myös sitä, että laukun sisäosat ovat muokattavissa. Erilaisilla reissuilla voi olla erilaiset tarpeet matkalaukun suhteen, Räihä sanoo.

Työ- ja lomamatkalla tarpeet ovat erilaisia

Matkalaukkuostoksilla on ensimmäisenä syytä miettiä, millaisia reissuja aikoo tehdä, neuvoo Samsoniten PR- ja markkinointipäällikkö Marianne Selander. Työ- ja lomamatkalla tarpeet voivat olla erilaisia, samoin viikonloppureissulla ja sitä pidemmällä matkalla.

Ranteeseen ei kohdistu niin paljon painetta kuin aiemmin. PR- ja markkinointipäällikkö Marianne Selander

– Työkseen matkustava voi tarvita laukkuun esimerkiksi lukollisen etutaskun ja taskuja johdoille. Useimmilla on ainakin kaksi matkalaukkua: matkustamoon otettava ja isompi matkalaukku.

Selanderin mukaan olennaista on myös se, että matkatavarat voidaan jakaa eri osiin. Esimerkiksi läppärin voi laittaa erikseen vaatteista. Erilliset taskut ja osat laukun sisällä myös helpottavat turvatarkastusta. Selanderin mukaan 75 sentin levyinen laukku riittää usein noin viikon matkalle.

Laajennettava laukku antaa pelivaraa tuliaisten suhteen. Kuva: Marko Puumalainen

Entistä kevyempiä laukkuja

Matkalaukuista on tullut yhä kevyempiä; isohko matkalaukku voi painaa vain pari kiloa. Kovissa laukuissa materiaaleina käytetään muun muassa polypropyleenia ja polykarbonaattia, jotka ovat kevyitä ja kestäviä.

Lue myös: Jännittääkö tuleva lentomatka? Ota haltuun lennon ABC
 

Myös pyörät ovat kehittyneet niin, että matkalaukkua on entistä helpompi kuljettaa. Kaksipyöräisistä on siirrytty nelipyöräisiin, ja monissa on tuplapyörät.

– Matkalaukut ovat aiempaa kätevämpiä käyttää. Ranteeseen ei kohdistu niin paljon painetta kuin aiemmin, Selander kuvailee.

Yhä useammassa matkalaukussa on nykyisin vetoketju. Lukoista käytetyin on yhä TSA-lukko.

Tuplapyörät ovat yleensä hiljaiset ja vakaat. Kuva: Marko Puumalainen

Omaan tyyliin sopiva matkalaukku

Omalla tavallaan matkalaukku on asuste, jonka halutaan sopivan omaan tyyliin. Vaikutteita haetaan muodista, ja vaikka moni haluaa yhä mustan laukun, on tarjolla muun muassa glitteriä ja neonvärejä. Erottuupahan ainakin oma muista laukkuhihnalla. Laukusta voi tehdä persoonallisen vaikkapa värikkäällä vyöllä tai kaiverruksella.

– Monilla on mustia laukkuja, ja ymmärrän sen hyvin. Niissä eivät näy kolhut ja lika kovin selvästi. Minullakin on yksi musta laukku, Räihä sanoo.

Hän on huomannut, että laukuissa on paljon laatu- ja hintaeroja.

– Minulle kipuraja hinnan suhteen on varmaan noin 500 euroa. Arvostan pitkäikäisyyttä ja sitä, että laukku on testattu toimivaksi. Siksi olen valmis maksamaan laukusta melko paljon.

Lue myös: Anne Puurttinen saa mielihyvää merkkilaukuistaan: "En kehtaa ikinä kertoa kavereille, paljonko laukut ovat maksaneet"
 

Käsimatkatavaralaukun lisäksi Räihällä on kaksi sitä isompaa, ruumaan menevää laukkua. Usein hän kuitenkin ottaa mukaan vain käsimatkatavarat; viikon reissullakin pärjää hyvin niillä, kun miettii, mitä reissussa tarvitsee.

– Vuodenvaihteessa olin Marokossa. Sinne otin mukaan ison matkalaukun ihan vain siksi, että halusin tuoda sieltä maton, Iisalmesta kotoisin oleva Räihä kertoo.

Matkalaukun sisällä voi olla paikkoja erilaisille tavaroille vaatteista elektroniikkaan. Kuva: Marko Puumalainen

Kuvien matkalaukut: Sokos

Laura Määttänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi