Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Ryhävalaat vain metrien päässä ja filosofiaa yövartiossa - padasjokelainen Hannu Hartman on kahden vuoden maailmanympärimatkalla

Hannu Hartman (vas.) Padasjoelta on kipparina Sissi-veneessä, joka purjehtii kaksi vuotta maailmaa ympäri. Kuva: Hannu Hartmanin Facebook-tili

Padasjokelainen Hannu Hartman soittaa WhatsApp-puhelun Saint Lucian saarelta Rodney Baysta. Kyseisessä kohteessa on harvinaisen hyvä nettiyhteys, se on luksusta jo viime vuoden marraskuussa alkaneella maailmanympäripurjehduksella. Sää St. Lucian saarella on lauantaina lämmin, +26 astetta, merivesi on yhtä lämmintä ja aurinko paistaa. Hartman tietää monen kadehtivan häntä Suomessa, jossa ikkunasta näkyy lähinnä mustaa.

- Lähdimme vaimon kanssa katsomaan, onko se pallo oikeasti pyöreä. Meillä on vain yksi elämä, ja jos on mahdollista toteuttaa unelmiaan, se kannattaa tehdä. Mutta pelkästään unelman toteuttamisen suunnittelu on sen elämistä. Sekin voi kantaa pitkälle, vaikka itse unelma ei täysin koskaan toteutuisikaan, Hartman sanoo.

Matkan aikana on ollut aikaa filosofoida muun miehistön kanssa. Öisin kaksi miehistön jäsentä on vuorollaan yövahdissa, mutta aina ei malteta lähteä nukkumaan, vaikka vuoro päättyy.

- Meillä on ollut täällä uskomattoman syvällisiä keskusteluja elämästä ja asioista. Ei vastaavia varmaan Suomessa koskaan syntyisikään, Hartman kertoo.

Hartman alkoi suunnitella kahden vuoden purjehdusta vaimonsa Tuija Kala-Hartmanin kanssa jo kolme vuotta sitten. Kaksi vuotta sitten suunnitelmat alkoivat konkretisoitua.

- Totta kai lapsia ja lapsenlapsia on ikävä, mutta niin kauan kuin jalka nousee laidan yli, tätä tehdään. Olen asunut Padasjoella 1970-luvulta asti, mutta sieluni on valtamerellä. Sitä katsellessa mieli rauhoittuu.

Pariskunnan reissusta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Näkymä Sissin 19-metrisen maston huipulta 15. marraskuuta 2017.

Ei juuri mukavuuksia, mutta luonnon ihmeitä senkin edestä

Hartman ja hänen vaimonsa myyvät suomalaisille asiakkaille eri pituisia purjehdusmatkoja, ja ensimmäisen vuoden matkat on myyty jo lähes loppuun. Tällä haavaa Hartmanin miehistöön kuuluu seitsemän henkeä. Yhtä lukuun ottamatta muut olivat ensi kertaa Atlanttia ylittämässä. Hartmanille purjehdus on jo kuudes, hänen vaimolleen neljäs.

Reissuun lähtijöitä ei ole ollut vaikea löytää. Joillekin purjehduspätkille on jopa nimiä jonossa.

- Meillä on laaja asiakaskunta, ja tunnemme tälle purjehdukselle mukaan lähtijät jo entuudestaan. Toimin purjehduskouluttajana 10 vuotta, ja sana on tainnut levitä, Hartman kertoo.

Valtameripurjehtijalta vaaditaan mielellään aikaisempaa purjehduskokemusta ja oikeaa asennetta.

- Esimerkiksi vettä pitää malttaa säännöstellä. Mitään aamu- ja iltasuihkuja ei ole. Meillä on aina vuorossa kylvettäjä, joka kaataa lämmintä merivettä ämpärillä niskaan, ja siinä sitä sitten peseydytään.

Jos jollakulla alkaisi keittää, ei pakoon pääsisi, vaan hermoilijaa kehotettaisiin kiertämään 15 metrin kantta eestaas. Hartmanin mukaan tällaisia purjehtijoita ei ole tullut vastaan oikeastaan koskaan.

- Pipon nauhat kiristetään vasta kotona.

Hartman pitää itse eniten yöpurjehduksesta.

- Harva on nähnyt, kun kuu nousee merestä. Siinä on niin valoisaa, että melkein voisi lukea sanomalehteä. Jos kuuta ei näy, voi ihailla tähtiä ja purjehtia tähtisilloissa. Matkalla on nähty kaskelotteja, miekka-, ryhä- ja pallopäävalaita, delfiinejä ja kilpikonnia.

Niin sanotut kauhun hetket koettiin, kun Sissi melkein törmäsi 4-5 valaan parveen.

- 30 tonnin painoiset ryhävalaat olivat vain parinkymmenen metrin päässä meistä. Ehdimme viime tipassa väistää ne, sillä valaathan eivät väistä ketään. Ne olivat vain että "meillä on oikeus mennä tästä!"

Hannu Hartman (vas.) käsittelemässä kalaa Sissi-veneellä. Miehistö syö usein itse pyytämäänsä kalaa.

Sissi pärjäsi hienosti ARC-purjehduskilpailussakin

"Purjeita on rikottu oikein urakalla, polttoainetta ei lopussa ole riittänyt edes akkujen lataamiseen, on käsiä paketissa ja pienempiä vammoja on paikkailtu laastareilla. Yhdeltä on jalka murtunut". Näin Hartman kuvailee Sissi-matkablogissaan kanssakilpailijoiden selviytymistä maailman suurimmasta purjehduskilpailusta ARC:sta. Sissi on vene, jolla Hartman miehistöineen matkaa taittaa. Sissi miehistöineen selvisi Atlantin ylityksellä käydystä ARC-kilpailusta ilman laastarin laastaria.

Ylitys kesti 21 päivää, ja Sissi sijoittui omassa luokassaan viidenneksi. Yli 200 venekunnan kokonaiskilpailussa se oli sijalla 30.

- Purjehdustyylini on rauhallinen. Pysähdyimme matkan varrella pari kertaa uimaan ja lennättämään dronea.

Sissi on Trafin katsastama ja saa purjehtia kaikilla maailman vesillä.

- Tässä mielessä meillä on asiat hyvin. Jotkut liikkuvat näillä vesillä katsastamattomalla veneellä, ja se on hirveä riski turvallisuuden kannalta.

Kokenut purjehtija ja maailmanmatkaaja Padasjoelta, Hannu Hartman, loikoilee palmun rungolla Karibianmeren saarella vuonna 2006 otetussa kuvassa. Tuolloin hän kiersi reissullaan 22 maata. Kuva: Hannu Hartman

Kyytiin nousee myös lahtelaisia ja heinolalaisia

Marraskuun 19. päivä Las Palmasista Kanarialta purjehdukselle lähteneeseen Sissiin lastattiin satoja litroja vettä, kymmeniä kiloja hedelmiä ja vihanneksia, laatikkokaupalla muroja ja myslejä, noin alkajaisiksi. Reissun aikana syödään pääasiassa itse pyydettyä kalaa ja muita mereneläviä.

Nyt veneessä on vedentekokone, jolla saa tehtyä merivedestä juomakelpoista.

Saint Lucia sijaitsee Karibianmerellä Martiniquen eteläpuolella. Martiniquelta nykyinen miehistö lentää Suomeen ja tilalle tulevat uudet purjehtijat, jotka lähtevät Sissin matkassa kohti Panaman kanavaa ja Tyyntä valtamerta. Kyytiin on tulossa myös päijäthämäläisiä, lahtelaisia ja pariskunta Heinolasta. He ovat jo Martiniquella valmiina tutustuen alueeseen.

Panaman kanavassa Sissin on tarkoitus olla tammikuun lopulla. Sieltä jatketaan kohti Uutta Seelantia ja lopulta matka jatkuu Etelä-Afrikan kautta takaisin Karibialle.

Sissin miehistön kuulumisia voi seurata Hannu Hartmanin julkisesta Facebook-profiilista tai matkablogista tai verkon kuvagalleriasta.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi