Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Apina savimajan ikkunan takana ja kymmeniä kurkottelevia käsiä - Gambia on helppo tapa tutustua Afrikkaan

Gambia on kiehtova sekoitus avoimuutta, leppoisaa asennetta ja värejä. Tässä neljä poimintaa Länsi-Afrikasta.

Kuva: Kati Eloranta

1. Luonto

Kaskaiden kovaääninen siritys, eksoottisten lintujen äänet, jokea pitkin kantautuva muslimien rukouskutsu. Alla tuntuvat hikiset lakanat. Kun avaa silmänsä, yläpuolella ennen savimajan kattoa näkyy koko sängyn peittävä hyttysverkko - ja ikkunan takana apina. Sitten kiekuu kukko. Aamu Afrikassa on alkanut.

Gambiajoen Janjanburehin saarella sijaitseva retkeilyalue yksinkertaisine, sähköttömine savimajoineen on länsimaiselle matkailijalle pysäyttävä kokemus. Luonto tulee kirjaimellisesti iholle. Aamupalalla apinat kyttäävät ihan vieressä. Jos hölmö turisti menettää hetkeksi tarkkaavaisuutensa, nopea käsi vie nopeasti sämpylän lautaselta.

Gambiassa on mahdollista kokea paloja Avarasta luonnosta live-lähetyksenä. Afrikan alkuperäisistä villieläimistä luonnossa voi nähdä virtahepoja, apinoita ja krokotiilejä. Muut villieläimet on metsästetty niin vähiin, ettei niitä näe.

Alue on lintubongarien suosiossa: yksinomaan Gambiassa on tavattu 560 lintulajia.

2. Ihmiset

Pieniä käsiä kurottuu kohti joka puolelta. Lisää pieniä käsiä ja anovia, uteliaita silmiä. Kuinka montaa kättä voi puristaa yhtä aikaa? Taustalla tilannetta seurailee Sinchu boran vanha kyläpäällikkö Alassan Jawo, joka lähtee ylpeästi esittelemään omaa vaatimatonta, kolmen huoneen savimajakotiaan. Pihassa on erillinen keittiökota.

Ihmisten aitous ja lämpö tulevat yllätyksenä. Hotellialueella normaalilla marraskuun ilmeellä varustettu suomalainen kohtaa monta kysymystä siitä, onko jokin hätänä. Gambian lempinimi ”The Smiling coast of Africa” eli Afrikan hymyilevä rannikko on ansaittu.

Ihmiset kertovat avoimesti elämästään. Hedelmiä myyvä 40-vuotias Fatima kertoo, että hänen miehensä on työttömänä ja kotona viisi lasta ruokittavana.

Rannalla yövartijana toimiva Lamin on töissä kuutena päivänä viikossa kaksitoista tuntia kerrallaan. Viiden lapsen isä ansaitsee noin 2 000 dalasia (noin 40 euroa) kuussa, ja riisisäkki maksaa 1 200 dalasia.Aja Funella on kahdeksan lasta, ja hän osallistuu perheensä elatukseen myymällä batiikkikankaita.

Osa paikallisten lähestymisistä johtuu varmasti siitä, että valkoihoiselta länsimaiselta toivotaan jotakin apua omaan taloudelliseen tilanteeseen. Mutta ilmeisesti suurimmalla osalla on aito halua tutustua uusiin ihmisiin.

3. Meri

Mikä on juuri oikea hetki hypätä ilmaan lämpimässä meressä aallon lähestyessä? Merivesi on lämmintä. Jos ei tietäisi, miten ihanalta kuuma aurinko tuntuu suolaisella iholla uinnin jälkeen, tätä ei malttaisi lopettaa.

Gambialla on 80 kilometriä rantaviivaa, ja siitä suurin osa soveltuu loistavasti ranta-aktiviteetteihin. Rannoilla on paljon tilaa. Hotellit ja rantabaarit tarjoavat aurinkovuoteita.

4. Asenne

Metsää, lisää metsää, apinoiden ääniä. Neljän tunnin aikana Gambiajoella jokilaivaamme vastaan ei tule yhtään muuta alusta. Ihmisiä näemme pari kertaa: joenylityspaikan lautalla ja naisia pyykkäämässä rannalla. Laiva etenee melko hitaasti, ohi lipuvan metsän tuijottaminen on hypnoottinen, rauhoittava kokemus.

Luonnon lisäksi myös värien näkeminen tekee hyvää syksyn harmauteen tottuneille silmille. Ei tarvitse mennä edes kangaskauppaan tai vilkkaille markkinoille väreihin törmätäkseen - niitä on ihan kaikkialla.

Gambiassa perusasenne on rento, ja se pätee myös aikatauluihin: aiheellisesti käytetään ilmaisua ”Gambian maybe time”, jolla viitataan siihen, että asiat tapahtuvat suunnilleen ajallaan. Jollakin oudolla tavalla leppoisuus tarttuu. Gambialaiset itse käyttävät rennosta ilmapiiristä sanontaa ”Dankan danka japasigolo”.

Leila Mehto
leila.mehto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi