Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Työloma kiehtoo nuoria aikuisia - tehdään töitä mutta on osattava rentoutuakin

Yhä useampi 18-35-vuotias lähtee välivuodeksi toiselle puolen maailmaa tekemään töitä ja reissaamaan.

Taru sormusten herrasta -elokuvien näyttämönä tunnettu Uusi-Seelanti vei Elisa Pehkosen sydämen, samoin kuin edelleen maasta löytyvä elokuvan kuvauspaikka Hobittila. Kuva: Elisa Pehkosen albumi

Työloma eli englanninkielisellä nimellään tunnetumpi working holiday vetää suomalaisia maailmalle. Nuorille aikuisille suunnatulla työlomaviisumilla voi viettää vuoden Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Kanadassa.

Viisumi mahdollistaa 18-35-vuotiaille lyhytaikaisen työskentelyn ilman varsinaista työlupaa. Kuhunkin maahan voi hakea työlomaviisumia vain kerran elämässä.

Työskentelymahdollisuus on iso osa työloman etuja, mutta silti tärkeintä on reissaaminen.

- On osattava relatakin. Työloman ideana on kuitenkin matkustelu ja tutustuminen uuteen maahan ja kulttuuriin. Harva viettää koko vuotta vain töitä tehden, kertoo Kilroy Finlandin myyntipäällikkö Pia-Noora Rautio.

Työlomaviisumia haetaan kohdemaan maahanmuuttovirastoista joko itsenäisesti tai asiaan erikoistuneen yrityksen avulla. Australiaan viisumi maksaa 440 Australian dollaria (noin 291 euroa), Uuden-Seelannin viisumin hakeminen on maksutonta.

- Moni itsenäisesti viisumia hakenut on myöhemmin kysynyt meiltä apua, sillä hakuprosessit ovat hyvin monivaiheisia, Rautio lisää.

Kilroy välittää työlomaviisumeita pelkästään Australiaan. Yritys tarjoaa työloman aloittamista helpottavia starttipaketteja Australian lisäksi myös Uuteen-Seelantiin sekä välittää työpaikkoja Kanadan hiihtokeskuksiin. Kilroy välittää myös 19-27-vuotiaille kesätöitä leiriohjaajana Yhdysvaltoihin.

Australia kiinnostaa matkakohteista eniten, ja Kilroyn kautta sinne välitetään vuosittain satoja viisumeja.

Lähtijöiden määrä kasvussa

Vuodeksi toiselle puolen maailmaa lähteminen on Pia-Noora Rautiosta yleistynyt viimeisen 4-5 vuoden aikana. Etenkin Yhdysvaltoihin ja Kanadaan lähtijöiden määrän odotetaan kasvavan seuraavan vuoden aikana.

Selkeimmät kyselypiikit kohdistuvat alkukesään ja -syksylle sekä vuodenvaihteeseen.

- Työloma on noussut yhdeksi välivuosivaihtoehdoksi. Vuoden reissulla laittaa itsensä eri tavalla likoon kuin tavallisella lomalla, ja samalla saa arvokasta työkokemusta.

Esimerkiksi Australiassa matkaajat löytävät töitä yleisimmin farmeilta, hedelmätarhoilta, ravintoloista ja kaupanalalta. Koulutustaustasta on etua, mutta esimerkiksi terveydenhuollon piirissä työskentely on Raution mukaan haasteellista.

- Siihen tarvitsee muun muassa erilliset luvat, jotka pitää Australiassa hakea osavaltiokohtaisesti.

Uudessa-Seelannissa ja Australiassa työlomalaiset työskentelevät hyvin usein hedelmätarhoilla ja farmeilla. Elisa Pehkonen vietti muutaman viikon omenanpoiminnassa Hastingsissa. Kuva: Elisa Pehkosen albumi

Suomessa Kanadan työlomaviisumeita välittävät vain muutamat järjestöt ja yritykset. Viisumi Kanadaan maksaa 250 Kanadan dollaria (noin 165 euroa).

Allianssin nuorisovaihto tekee yhteistyötä SWAP Canada -organisaation kanssa, joka tarjoaa samannimisen ohjelman myötä työviisumeita maakohtaisten partnerijärjestöjen avustuksella.

Kanadalla on tarkat maakohtaiset työviisumikiintiöt. Vuodelle 2017 Allianssin nuorisovaihdolla oli tarjolla 45 viisumia, joista kaikki löysivät tiensä reissaajien taskuun.

Hakijoita on vuosittain niin paljon, etteivät kaikki halukkaat pääse mukaan.

- Avaamme haun heti, kun saamme seuraavan vuoden viisumitiedot. Tietoa vuoden 2018 viisumikiintiöstä saamme loppuvuodesta, koordinaattori Elli Keränen kertoo.

Ainutlaatuinen kokemus

Elli Keräsestä työloman parhaimpia puolia on vapaus, sillä vuoden aikana saa matkata ja työskennellä niin kuin huvittaa. Työpaikan etsintä kun on matkailijasta itsestään kiinni.

Keränen arvelee, että muihin maihin verrattuna Kanadassa on paremmat mahdollisuudet löytää koulutusta vastaavaa työtä. Monet korkeakoulusta valmistuneet hakevat suoraan oman alan töihin.

- Joillain lähtijöillä saattaa olla jo valmiina työpaikka, jota varten työlomaviisumia haetaan.

Pia-Noora Rautio ei ole vielä kuullut keneltäkään harmittelua työlomalle lähtemisestä.

- Paras asia mitä on elämässään tehnyt, sitä moni jälkeenpäin sanoo. Kyse on ainutlaatuisesta mahdollisuudesta, jonka jälkeen työn hakeminen Suomesta tuntuu varmasti helpolta.

Työlomaviisumi

Työloma pähkinänkuoressa

Suomalainen voi hakea vuoden työlomaviisumia Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja Kanadaan. Työlomaviisumilla voi myös päästä 10 viikoksi kesätöihin Yhdysvaltoihin.

Hakijan tulee olla 18 vuotta täyttänyt. Yläikäraja on Australiassa 30 vuotta, Uudessa-Seelannissa ja Kanadassa 35 vuotta.

Viisumilla saa oleskella ja työskennellä kohdemaassa korkeintaan 12 kuukautta. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa viisumilla saa myös opiskella.

Kohdemailla voi olla omia vaatimuksia viisumin myöntämiselle. Ne tulee tarkistaa maan maahanmuuttovirastosta ennen hakemuksen tekemistä.

Matkaajaa suositellaan hankkimaan matkavakuutus. Myös useamman tuhannen euron säästöt helpottavat taloudellista tilannetta, jos töitä ei heti löydy.

Lisätietoja: www.kilroy.fi, www.nuorisovaihto.fi, Suomen Canberran suurlähetystön verkkosivut
Anni Lampinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi