Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Jännittääkö tuleva lentomatka? Ota haltuun lennon ABC

Lentämiseen liittyy monta vaihetta, jotka jännittävät etenkin ensikertalaista. Lue tästä miten reissuun lähdetään.

Lentomatkailu voi olla jännittävää, etenkin jos siitä ei ole kokemusta. Kuva: Tor Wennström

Jotta omasta ja muiden lentomatkasta tulisi sujuva, ilman hermojen kiristelyä, katso tästä vinkit.

1. Ole ajoissa kentällä

Suomesta Eurooppaan ja Lähi-itään lennettäessä lähtöselvityksen pitää olla tehtynä 45 minuuttia ennen lähtöä, Aasiaan ja Pohjois-Amerikkaan lennettäessä tuntia ennen lähtöä.

Aikaa on syytä varata myös matkatavaroiden jättöön ja turvatarkastukseen, joka on varsinkin koulujen lomasesonkeina ja pyhien alla ruuhkainen.

Check in on nykyisin helppoa. Automaatti tunnistaa lennon varausnumeron, passin tai matkalipun viivakoodin. Automaatti tulostaa tarkastuskortin (boarding pass) ja matkatavaralipukkeen.

2. Ups, passi jäi

Vaikka huomaat passin puuttumisen vasta kentälle tullessa, pikapassi saattaa pelastaa tilanteen. Jos olet lähdössä liikkeelle Helsinki-Vantaan lentoasemalta, kentällä palvelee poliisin palvelupiste. Siellä voidaan tehdä väliaikainen, yhden matkan ajaksi tarkoitettu passi, joka maksaa 88 euroa.

3. Katse lähtevien lentojen tauluun

Taululta näkyy lennon lähtöaika ja tiski, jolle ruumaan menevät matkatavarat jätetään. Lentokentät ovat digitalisoituneet, ja vain osa lentoyhtiöistä tarjoaa mahdollisuuden lähtöselvityksen tekoon virkailijan kanssa tiskillä.

Pääsääntöisesti selvitys tehdään automaateilla, joita on Helsinki-Vantaan lisäksi Oulun, Vaasan, Turun ja Tampereen lentoasemilla. Jos mukana on vain koneeseen menevä käsimatkatavara, lähtöselvitys on kätevintä tehdä etukäteen verkossa.

Kun matkatavarat on selvitetty määränpäähän, voit jättää matkatavarat baggage drop -tiskille. Jos mukana on muuta tavaraa kuin matkalaukku, kuten golfbägi tai sukset, kuljetuksesta peritään lisämaksu.

Muun muassa Finnair kuljettaa pyörätuolin ilmaiseksi koneen ruumassa, mutta siitä on muistettava ilmoittaa 48 tuntia ennen lennon lähtöä.

4. Vyö irti ja tabletti pois laukusta

Käsimatkatavaroissa nesteitä voit viedä matkustamoon korkeintaan sadan millilitran pakkauksissa. Yhteensä niitä saa olla vain sen verran, mitä mahtuu yhteen litran vetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleen suljettavaan muovipussiin.

Tätä isommat pakkaukset on pakattava ruumaan menevään matkalaukkuun. Vauvanruokaa ja äidinmaidonkorviketta saa viedä koneeseen tarpeellisen määrän.

Käsimatkatavaroista nostetaan erikseen hihnalle myös elektroniikka, kuten tabletit ja kannettavat tietokoneet. Vyö, kello ja isot korut otetaan ennen turvaportista kulkua pois. Riisu pois myös metallisolkiset kengät, jotteivät ne aiheuta turhaa hälytystä.

Aina piippaukselta ei voi välttyä, sillä jopa alusasujen metalliset tukikaaret voivat aiheuttaa hälytyksen. Tarvittaessa henkilökunta tekee tarkastuksen käsin tunnustelemalla.

Tarkastukseen voi joutua myös EU-asetuksen mukaisella satunnaisotannalla. Suomen kentillä tarkastus on parin vuoden ajan tehty räjähdeainejäämiä tunnistavalla ilmaisimella.

5. Apua, kännykkä jäi lähtöaulaan

Turvatarkastuksen jälkeen porttialueelta pääsee takaisin lähtöpisteeseen. Matkustajareitit lähtöaulaan on merkitty. Takaisin porttialueelle tullaan luonnollisesti turvatarkastuksen läpi.

6. Portille viimeistään koneeseen nousun alettua

Lähtöportti näkyy lähtöselvityksessä saadusta tarkastuskortista (boarding pass). Portin näytöllä ilmoitetaan, koska koneeseen nouseminen aloitetaan.

Lähtöportti saattaa monista eri syistä vaihtua, minkä vuoksi lennon tietoja kannattaa seurata monitoreista. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla lentoja ei enää kuuluteta. Portti sulkeutuu 15 minuuttia ennen lennon lähtöä.

Jos lento lähtee Schengen-alueen ulkopuoliseen maahan, portille kuljetaan passintarkastuksen kautta.

Vähintään 130 senttimetriä pitkät matkustajat voivat käyttää passiautomaattia, joka Rajavartiolaitoksen mukaan vie matkustajan ajasta alle minuutin. Passi laitetaan automaatin lukijaan ja asetutaan merkitylle paikalle kuvattavaksi. Automaatti vertaa kuvaa passin tietoihin.

7. Älä tunge istumapaikalle väärästä suunnasta

Apua, onko siinä kaksi ovea? Kummasta pitää mennä sisään? Älä hätäile, tarvittaessa se kerrotaan kyllä. Kuva: Mirja Hussain

Koneeseen astellaan joko putkea tai portaita pitkin. Jos koneen lastaaminen tapahtuu maasta, sisään pääsee yleensä joko etu- tai takaosasta. Matkalipusta näkyy istumapaikka, jonka mukaan sisäänmenoreitti kannattaa valita.

Lentokoneessa on muutenkin ahdasta, joten vastakkaisesta suunnasta tulevien ihmisten ohi tungeksiminen viivästyttää koneen lastausta. Jos istumapaikan sijainnin haluaa katsoa etukäteen, monet lentoyhtiöt julkaisevat koneidensa istumakarttoja verkossa.

Lentolaukku sullotaan matkatavarahyllylle. Jos et istu exit-kyltein varustetun hätäuloskäynnin kohdalla, esimerkiksi pieni reppu tai olkalaukku mahtuu hyvin edessä olevan penkin alle.

Hätäuloskäynnin kohdalla lattiatila on jätettävä kokonaan vapaaksi.

8. Nyt on jo vessahätä. Joko voi mennä?

Vessaan voi mennä heti, kun turvavyön merkkivalo sammuu.

Pian nousun jälkeen alkaa myös tarjoilukärryjen trafiikki.

Ulkomaan reittilennoilla tarjoilu vaihtelee lentoyhtiön ja määränpään mukaan, usein tarjolla on maksutta vain vettä, mehua ja kahvia tai teetä. Lomalentojen ruokatilaukset tehdään etukäteen. Liikkeelle lähtee ensin juomakärry, josta on valittava juomat ennen ruoan saapumista.

9. Vyöt kiinni, jos merkkivalo syttyy

Voit avata turvavyön nousun jälkeen. Kapteeni sytyttää turvavyön merkkivalon kesken lennon aina, kun katsoo, ettei koneessa liikkuminen ole turvallista.

Turbulenssista aiheutuva liike on arvaamatonta. Kone saattaa heilahtaa nopeasti ylös, alas tai sivulle. Tästä syystä matkustamohenkilökuntakin istuutuu mahdollisimman pian valon syttymisen jälkeen.

10. Malta odottaa laukkua viivan takana

Koneen laskeuduttua turvavyön voi avata, kun merkkivalo on sammunut. Kentällä kyltit opastavat kohti matkatavara-aulaa. Hihnojen opastetauluilla kerrotaan, miltä lennoilta tavarat kullekin hihnalle tulevat. Pysy noin metrin päässä hihnasta, jotta toiset laukkua odottavat näkevät hihnalle eivätkä pudota laukkuaan varpaillesi.

Lähteet: Annina Metsola Finnairin ja Aurinkomatkojen viestinnästä, Finavia, Rajavartiolaitos, Poliisi

Taru Väänänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi