Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Hiidenmaan Eiffel viranomaisten hampaissa - kiinnosti aikanaan jopa Neuvostoliiton salaista poliisia

Kuva: Martti Larjo

Hiidenmaan ehkä omalaatuisimmasta matkailunähtävyydestä vastaa virolainen Jaan Alliksoo. Hänen tontilleen Reigissä on kohonnut jos jonkinlaisia rakennuksia, rakennelmia ja keksinnöiksi luokiteltavia viritelmiä.

Miehen innostus korkeisiin rakennelmiin alkoi jo 1970-luvun lopulla, kun hän pystytti tornin voidakseen vahtia rannassa kolhoosin yhteislaitumella laiduntavia lehmiä. Jopa KGP kiinnostui siitä, kuinka kauas merelle Alliksoon tornista näkyykään.

Ensimmäisen tornin rapistuttua vaaralliseksi mies pystytti uuden, entistä korkeamman. Sekin sai purkutuomion. Kolmas katajatorni kohosi kerros kerrokselta yli 30 metrin korkeuteen. Mallin Alliksoo kopioi Eiffel-tornista, vaikkei olekaan koskaan käynyt Pariisissa.

Torni on ollut turistien keskuudessa suositumpi kuin mitä viranomaiset soisivat, ja Jaan Alliksoo saikin käskyn purkaa Eiffelinsä. Tornia kuitenkin tuettiin sen jälkeen vankoilla vaijereilla, ja niinpä se sai testien jälkeen jäädä paikoilleen matkailijoiden kiivettäväksi.

Mikäli kiikkerän tuntuiseen Eiffel-torniin kiipeäminen ei kiinnosta, on Alliksoo täyttänyt tonttinsa monenlaisilla turvallisemman tuntuisilla keinuilla, puukalusteilla ja rakennuksilla. Kohde on taatusti ainutlaatuinen matalaltakin katsottuna. Pääsymaksu, yksi euro, ei juuri kukkaroa kevennä.

Reigissä on varmasti yksi Hiidenmaan omalaatuisimmista nähtävyyksistä. Paikallinen kylänmies on rakentanut tontilleen muun muassa 31,4¿metriä korkean Eiffeltornin. Kuva: Martti Larjo
Tiina Larjo
tiina.larjo@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi