Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Ikkunat ja hanat kiinni, verhot auki... - muista nämä asiat ennen matkalle lähtöä

Ovi lukkoon ja lomalle. Kyselyn mukaan naiset kysyvät paljon miehiä useammin naapureita tai ystäviä pitämään kotia silmällä poissaolon ajan. Kuva: Mirja Hussain mhus

Harva suomalainen valmistautuu lomamatkalle lähtiessä vahinkojen tai asuntomurron varalta. Vajaa neljännes, 23 prosenttia, esimerkiksi pyytää lomalle lähtiessä naapuria tai tuttua hakemaan postit tai katsomaan talon perään, kertoo kyselytutkimus.

Kyselyn mukaan 45 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että heidän kotinsa on suojattu tarpeeksi hyvin murtojen varalta. Tulipalojen varalta on tarpeeksi hyvin varautunut mielestään 66 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista.

Tee asunnosta asutun näköinen

Asuntomurtoihin ja muihin vahinkoihin voi valmistautua monella tavalla. Yksi ohje asuntomurtojen varalta on tehdä asunnosta tai talosta asutun näköinen. Pihalle voi jättää esimerkiksi leluja.

Verhot neuvotaan usein jättämään auki, mutta ikkunoiden lähelle ei kannata jättää arvotavaroita. Taloon voi jopa asentaa ajastimella syttyvän tai sammuvan valon. Myös liiketunnistimella toimiva ulkovalo saattaa auttaa.

Ikkunat kannattaa sulkea kunnolla ja ovi laittaa takalukkoon. Myös varmuuslukkoa kannattaa käyttää, jos sellainen on.

Murtautuja voi yrittää päästä sisään myös suojaisen takapihan kautta, joten takaoven suojaaminen on hyvä muistaa myös. Murtohälytintä ei kannata unohtaa laittaa päälle, jos sellasen omistaa.

Pyydä naapuriapua

Myös naapureista tai ystävistä on apua. Naapuria voi pyytää kukkien kastelun lisäksi pitämään taloa silmällä sekä tyhjentämään postilaatikon.

Postin voi toisaalta kääntää loman ajaksi mökille tai muuhun lomaosoitteeseen. Täysi postilaatikko kertoo, että ketään ei ole kotona.

Murtovarkaat tarkkailevat kohdettaan usein pitkään ennen murtoa. Asukkaiden käymistä kotona saatetaan tarkkailla esimerkiksi liikuttamalla ovikoristeita tai laittamalla oven ja ovenkarmen väliin esine, joka putoaa, kun ovi avataan.

Usein neuvotaan myös, että julkisesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ei kannata kertoa lomasuunnitelmistaan. Myös kotivakuutus kannattaa muistaa.

Suojaa ukkoselta ja vesivahingolta

Ennen lomalle lähtöä pesukoneiden hanat on hyvä sulkea ja laittaa sähkölaitteet kokonaan pois päältä, eikä jättää niitä virransäästötilaan. Töpseleiden irrottaminen suojaa loman aikana tapahtuvalta ukkoselta. Omakotitalossa veden voi sulkea kokonaan.

Kannattaa myös varmistaa, että oman asunnon lämmitys on laitettu kesän ajaksi pois päältä. Muuten talo ei välttämättä viilene öisinkään. Yöaikaan kulutuksen ei pitäisi olla yli 0,5 kilowattituntia tunnissa.

Pitkän ajan poissaolon aikana pesualtaiden ja lattiakaivojen vesilukot saattavat haista. Sitä voi välttää pesemällä lattiakaivot säännöllisesti. Naapuriapua voi käyttää tässäkin: muutenkin paikalla käyvää tuttavaa voi vaikka pyytää kaatamaan hieman vettä lattiakaivoihin, jotta vesilukot eivät pääse kuivumaan.

Vanhan kansan keino eli ruokaöljyn laittaminen viemäriin on huono idea. Rasvat ja öljyt voivat tukkeuttaa viemärin.

Tiedä, missä olet

Kotoa vaikkapa mökille tai saareen lähtiessä kannattaa myös varmistaa, että tietää missä on. Jos reissussa sattuu jotakin, oma sijainti on tärkeää pystyä kertomaan hätäkeskukselle. Aina hätäkeskukseen soittajat eivät tiedä edes, missä kunnassa ovat, kertoo Hätäkeskuslaitos.

Hätäpuhelujen paikantamiseen on kehitetty myös Suomi 112 -älypuhelinsovellus, joka välittää soittajan sijaintitiedon hätäkeskukselle suoraan. Tuolloin puhelu täytyy soittaa sovelluksen kautta.

Sovelluksella voi myös selvittää esimerkiksi mökin karttakoordinaatit. Pelkkään sovellukseen ei kannata kuitenkaan tukeutua, vaan tapahtumapaikka pitää kertoa hätäkeskukselle myös suullisesti.

Kyselytutkimuksen lomalle lähtöön varautumisesta teki turvayritys Verisure.

Lähteet: Kiinteistöliitto, Verisure, Rikosuhripäivystys, LVI-Tekniset Urakoitsijat, Vattenfal, Hätäkeskuslaitos

Päivitetty 21.6. klo 15:48: Viimeiseen kappaleeseen lisätty kohta asunnon lämmityksestä. Lisätty myös väliotsikko "Tiedä, missä olet" sekä sen jälkeinen kappale. Lähteisiin lisätty Vattenfall ja Hätäkeskuslaitos.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X