Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Jokilaivalla luonnon keskelle - Portugalin Douro-joki on muuttunut viininkuljetusväylästä matkailukohteeksi

Joki kulkee paikoin jylhien kallioiden välisessä kapeikoissa. Kallioseinämää olisi lähes ylettynyt koskettamaan kannelta. Kuva: Jaana Ojala

Vasco da Gama -jokilaiva odottaa laiturissa Porton kaupungissa. Edessä on viikon mittainen risteily Douro-joella.

Sympaattiseen jokilaivaan mahtuu noin 140 matkustajaa. Hyttien lisäksi kolmikerroksisessa laivassa on aurinkokansi, ruokasali, baari-oleskelualue ja pieni matkamuistomyymälä - mistään uivasta viihdekeskuksesta ei siis ole kyse.

Laivan pysähtyessä illaksi satamaan matkustajat pääsivät tutustumaan joenrannan kyliin. Kalastaja Pinhaon kylässä. Kuva: Jaana Ojala

Risteilyt ovat kansainvälisiä: meidän risteilyllämme on matkalaisia kymmenestä maasta. Meitä suomalaisia on kaksi ja kaukaisimmat vieraat ovat Australiasta ja Argentiinasta. Viikon aikana pääsee kunnon kielikylpyyn!

Kuva: Tuija Tyrväinen

Laiva on päivän ankkurissa Portossa, jolloin on mahdollista tutustua Porton kaupunkiin, joko matkanjärjestäjän retkillä tai omatoimisesti. Toisena päivänä lähdetään seilaamaan kohti yläjuoksua.

Visailua, kielen opetusta ja maisemia

Jokiristeilyn päiväohjelmaan kuuluu retkiä valinnan mukaan. Retkeläisten tutustuessa lähikyliin tai viiniviljelyksiin laiva ajaa eteenpäin ja poimii retkeläiset kyytiin matkan varrelta. Laivaan jääneille on tarjolla visailuja, portugalin kielen kurssia, jumppaa aurinkokannella ja tietenkin maisemien katselua - joka ainakin itselle on mieluisinta viihdettä ja syy risteilylle lähtemiseen. Nähtävää rannoilla riittää.

Jumppahetki laivan kannella kauniissa maisemissa ja raittiissa ilmassa nosti jumppaajien suupielet korviin. Kuva: Jaana Ojala

Parhaiten matkustajat viihtyvät yläkannella maisemia katsomassa ja kuvaamassa. Jos viileä ajoviima tuntuu epämukavalta, maisemia voi ihailla myös sisätiloissa, oleskelualueen isoista näköalaikkunoista tai omasta hytistä.

Douro-joki kulkee syvällä rotkossa. Välillä matkaa ympäröivät jyrkät kalliot, mutta seuraavassa hetkessä laiva lipuu rinteeseen pengerrettyjen viini-, oliivi- tai hedelmätarhojen ympäröimänä. Valkoiset, punakattoiset talot ja talojen muodostamat pienet kylät täplittävät harvakseltaan rinteitä.

Sulkuportti aukeaa ja laiva pääsee jatkamaan matkaa alavirtaan. Suluissa alavirtaan mennessä kannella on pieni kastumisen vaara. Sulkuun mahtuu vain yksi jokilaiva kerrallaan. Kuva: Jaana Ojala

Joen yli on rakennettu monta komeaa siltaa. Sulkuja Douro-joen liikennöitävällä osalla on viisi. Sulutus on mielenkiintoista seurattavaa, esimerkiksi korkeimmassa Carrapatelon sulussa laiva nousee ja laskee vesihississä peräti 36 metriä.

Sama pöytäseurue koko viikon

Laiva on yllättävän hiljainen ja tasainen kulkija, ei heilu eikä keinu ollenkaan. Moottorin ääni ei häiritse kannella istujan korvaa, rannoilla laulavat linnut kuulee esteettä. Päivän aikana kuljetaan noin sadan kilometrin matka, ja yöt ollaan satamassa ankkurissa.

Noin 20 kilometriä tunnissa etenevä jokilaiva saavuttaa päätepisteensä kahdessa päivässä. Jokialukset ovat päivän ankkurissa Barca d’Alvassa lähellä Espanjan rajaa, ja halukkaat voivat lähteä kokopäiväretkelle espanjalaiseen Salamancan kaupunkiin. Päätepisteestä lähdetään takaisin myötävirtaan. Viikon risteilyyn varsinaisia matkapäiviä sisältyy vain neljä.

Matkan päätepisteessä Barca d’Alvassa lähellä Espanjan rajaa päädyttiin sillan alle yöksi. Kuva: Jaana Ojala

Matkan hintaan kuuluu täysihoito: kevyt buffetaamupala, pöytiin tarjoiltavat kolmen ruokalajin lounas ja päivällinen.

Koko risteilyn ajan istutaan samassa pöydässä ja samassa seurassa. Pöytäseurue on ennalta määrätty osallistujien puhekielen ja kielitaidon mukaan, jotta seurustelu ja keskustelu sujuisi. Uusia ystävyyssuhteita syntyi varmasti - ruokasalissa vallinneen puheensorinan ja naurunremakoiden perusteella.

Iltaisin ei tarvitse haukotella hytissä itsekseen. Tarjolla on flamencoesitystä, fado-iltaa, tanssia, henkilökunnan show ja kaiken kruunaa perinneasuihin pukeutuneen esiintyjäjoukon kansantanssiesitys.

Laivan kokki Augusto Carvalho valmistautuu sammuttamaan tulta syöksevän jälkiruokakakun. Kuva: Jaana Ojala
Jokiristeily

Portugalista Espanjan rajalle

927 km pitkä Douro-joki alkaa Espanjan Soriasta ja laskee Atlanttiin Porton edustalla.

Jokiristeilyjä tehdään max. 83 metriä pitkillä ja 11 metriä leveillä matkustajalaivoilla. Suuremmat alukset eivät mahdu sulkuihin.

Jokiristeilyjen lähtö- ja päätepiste on Porto, laivat käyvät kääntymässä Espanjan rajalla, matkaa kertyy noin 200 km suuntaansa.

Reitillä on viisi sulkua, joiden nousukorkeus on yhteensä 131 metriä.

Risteilysesonki kestää maaliskuusta lokakuulle.

Jokiristeilyjä tekee moni laivayhtiö: Suomesta Douron risteilyjä järjestää Kristina Cruises. Dourolla liikennöi useita kansainvälisiä laivayhtiöitä mm. Croisieurope, Viking, RiverCruises, Douroazul.

Henkilökunta ja matkustajat tulevat eri puolilta maailmaa.

Portoon ei ole Suomesta suoria lentoja. Lennot välilaskulla muiden Euroopan kenttien kautta. Porton lentoasemalta pääsee junalla Porton kaupunkiin noin puolessa tunnissa.

+ Vaihtuvat upeat maisemat.

+ Matkustaminen luonnon keskellä.

+ Monipuolinen retkiohjelma.

+ Hyvä palvelu ja ruoka laivalla.

+ Erikoisruokavaliot otetaan hienosti huomioon ennakkoon tilatessa (Croisieurope)

-Matkalla olisi viihtynyt pidempään... 29Muuta: Lähde Salamancan retkelle. Päivän aikana näet kauniit espanjalaiset ylänkömaisemat ja Salamancan ”kultaisen kaupungin”.

Jaana Ojala

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen