Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Kenialaisesta norsujen orpokodista tuli matkailijoiden suosikkikohde

Orpokoti on sekä turistien että paikallisten suosima kohde. Norsuja pääsee katsomaan hyvin läheltä, ja ne hakeutuvat omatoimisesti silitettäväksi. Kuva: Anna Sievälä

Tässä on Pare, hänen emonsa kuoli salametsästykseen. Tässä on Malkia, hänen äitinsä jouduttiin lopettamaan sairauden vuoksi. Tässä on Wanjala, hän oli huonossa kunnossa kuivuuden vuoksi. Tässä on Murit, hänet löydettiin pudonneena lähteeseen.

Julius Chiweka luettelee yhteensä 26 norsunpoikasen nimet ja kertoo, miksi ne ovat päätyneet Nairobissa sijaitsevaan orpokotiin. Tarinoissa toistuvat salametsästys, kaivoihin tai luonnonlähteisiin putoaminen ja kuivuuden aiheuttamat kuolemat.

Norsujen orpokotia ylläpitävä David Sheldrick Wildlife Trust on toiminut Keniassa jo 40 vuotta.

Emottomiksi jääneiden norsujen lisäksi säätiö pelastaa myös sarvikuonoja. Eläimet hoidetaan kuntoon Nairobin kansallispuiston laidalla sijaitsevassa orpokodissa ja palautetaan luontoon, kun ne ovat kunnossa ja aikuistuneet.

Hoito orpokodissa kestää vuosia, ja palautusprosessikin on hidas. Voi kestää useita vuosia ennen kuin esimerkiksi norsu on valmis liittymään johonkin laumaan luonnossa.

Tähän mennessä orpokodin norsuja on saatu palautettua luontoon yli 200.

- Annamme norsuille aina itselleen mahdollisuuden päättää, haluavatko ne mennä luontoon. Aina ne lopulta haluavat, Chiweka kertoo.

Orpokoti on auki vieraille tunnin päivässä

Kerran päivässä orpokoti avautuu tunnin ajaksi vieraille. Vain joulupäivänä ovet ovat kiinni koko päivän.

Orpokoti on suosittu turistikohde, mutta siellä vierailee myös paikallisia ihmisiä. Ovet avautuvat vierailijoille kello 11 aamulla, ja vähän ennen avaamisaikaa porteille on jo pitkä jono.

Päivittäisen vierailutunnin aikana eläintenhoitajat ruokkivat norsuja tuttipulloista. Kuva: Anna Sievälä

Käynti orpokodissa edellyttää vähintään 500 Kenian shillingin eli noin viiden euron lahjoituksen tekemistä. Vierailutunti onkin osa säätiön rahankeruuta, minkä lisäksi norsujen ystävä voi esimerkiksi adoptoida norsun vähintään 50 dollarin vuosimaksulla.

Vaikka vierailijoilta saisi helposti kerättyä enemmänkin pääsymaksuja, aukioloaika on haluttu rajata yhteen tuntiin päivässä. Syynä on Julius Chiwekan mukaan se, ettei norsuja haluta totuttaa liiaksi ihmismassoihin. Säätiön tarkoitus on palauttaa eläimet luontoon, ei tehdä niistä eläintarhamaista viihdettä turisteille.

Norsunpoikaset tosin eivät tunnu vierastavan lanka-aidan reunalle kerääntynyttä ihmisjoukkoa, vaan painautuvat vierailijoiden jalkoihin ja odottavat silityksiä.

Herkempiä sarvikuonoja turisteille ei esitellä.

Salametsästys on suuri uhka norsuille ja muille villieläimille

Salametsästys on yhä yksi suurimmista Afrikan villieläimiä uhkaavista asioista.

African Wildlife Foundationin mukaan viime vuonna noin 35 000 norsua salametsästettiin Afrikassa. WWF arvioi, että Afrikan norsukanta on tällä hetkellä noin 415 000, kun vielä 1900-luvun alkupuolella määräksi arvioitiin 3-5 miljoonaa.

Norsunluusta 70 prosenttia päätyy Kiinaan, ja siitä valmistetaan esimerkiksi koruja ja astioita.

Orpokodin ja eläinlääkäritoiminnan lisäksi David Sheldrickin säätiö tekee myös valistustyötä, jolla yritetään puuttua salametsästykseen.

Lisäksi säätiöllä on kahdeksan yksikköä, jotka partioivat Tsavon kansallispuistossa ja yrittävät saada salametsästäjiä kiinni.

- Jos ostat salametsästettyjä tuotteita, olet yhtä syyllinen kuin salametsästäjä, Julius Chiweka vetoaa yleisöön.

Mikäpä olisi parempi hetki vedota eläintensuojelun puolesta kuin se, kun monisatapäinen yleisö katselee tuttipullosta maitoa imevää norsuvauvaa?

Kenia

Matkustaminen kohteeseen

Helsingistä ei ole suoria lentoja Nairobiin, mutta useat lentoyhtiöt tarjoavat lentoja yhdellä välilaskulla.

Esimerkiksi KLM lentää Helsingistä Nairobiin Amsterdamin kautta, British Airways Lontoon kautta ja Turkish Airlines Istanbulin kautta.

Meno-paluu-lennon voi saada alle 500 eurolla. Hinnoissa voi olla eri matkustuspäivinä ja eri lentoyhtiöillä satojen eurojen ero, joten vertaile lentovaihtoehtoja.

Keniaan tarvitaan viisumi. Sen voi hakea joko ennalta Tukholmassa sijaitsevasta suurlähetystöstä tai ostaa lentokentältä Nairobissa 50 Yhdysvaltain dollarilla.

Kenian valuutta on shillinki, mutta monessa paikassa käyvät myös Yhdysvaltain dollarit. Rahaa voi nostaa Keniassa kansainvälisillä luottokorteilla myös vartioiduilta pankkiautomaateilta, joita on esimerkiksi ostoskeskuksissa. Automaateista saa sekä Kenian shillinkejä että Yhdysvaltain dollareita.

Liikennekulttuuri on Nairobissa kaoottinen, eikä paikallisliikenne palvele satunnaista turistia hyvin. Kaupungissa on kätevintä liikkua taksilla tai Uberilla. Varmista esimerkiksi hotellista, että taksi on turvallinen, ja sovi matkan hinta etukäteen.

Jos viivyt kohteessa vain lyhyen aikaa, sovi taksinkuljettajan kanssa odotusajasta, koska uuden taksin saaminen voi kestää ruuhkan vuoksi. Yleinen odotusmaksu on 400 shillinkiä tunnilta eli noin neljä euroa.

Norsujen orpokoti sijaitsee Nairobin kansallispuiston laidalla noin puolen tunnin ajomatkan päässä Nairobin keskustasta.

Pääsymaksu on 500 Kenian shillinkiä eli noin 5 euroa.

Orpokotia ylläpitää David Sheldrick Wildlife Trust.

Sama säätiö tekee myös esimerkiksi sarvikuonojen suojelua.

Orpokoti on auki päivittäin kello 11-12. Paikalle kannattaa saapua vähän ennen kello 11:tä.

Vierailuaikana on mahdollista nähdä ainoastaan norsuja, ei sarvikuonoja.

Orpokodissa on myös pieni matkamuistomyymälä.

+ Norsuja pääsee näkemään läheltä ja myös koskettamaan.

+ Eläimistä pidetään hyvää huolta, eikä kohde ole eläintarha.

+ Vierailuaika ajoittuu ruokinta-aikaan, joten norsujen voi nähdä syövän, leikkivän ja kylpevän mudassa.

- Vierailuaikaa on vain tunti päivässä, joten ihmisiä on paikalla paljon. Esimerkiksi hyvän valokuvauspaikan löytäminen voi olla vaikeaa.

Anna Sievälä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi