Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Nyt lomaillaan urheillen - Fuerteventuran olosuhteet ovat siihen ihanteelliset

Viikko-ohjelmaan kuuluu monenlaisia ryhmäliikuntatunteja. Ammattiurheilijoiden sijaan tunneille osallistuvat yleensä ihan tavalliset ja kaikenikäiset, liikunnasta kiinnostuneet lomailijat. Kuva: Riikka Mahlamäki-Kaistinen

Fuerteventuran saarella näkee tiheässä vuohia ja urheiluasuisia lomailijoita - joskus molempia yhtä aikaa. Tällöin lomailija on yleensä liikkeellä polkupyörällä, ja vuohella on välinpitämätön ilme. Vuohia harmittaa korkeintaan se, että paikallisissa liikennemerkeissä varoitetaan lehmistä ja kauriista.

Kauriita saarella ei ole, ja lehmiäkin vain kaksi. Vuohiliikennemerkin teettämisen sijaan tällä Kanariansaarista toiseksi isoimmalla on tyydytty emämaa Espanjan merkkeihin.

Vuohet kuuluvat saaren kantaväestöön, joka on ihmisasukkaita tuplasti suurempi eli noin 210 000. Urheiluasuiset eurooppalaiset taas kuuluvat usein johonkin urheiluseuraan tai joukkueeseen. Heidän kotimaansa ja sponsorinsa voi tarkistaa takin selkämyksestä. Yhden selässä lukee Ruotsin triathlonjoukkue, toinen näyttää edustavan Saksaa. Monen paidassa on kuitenkin vain hikeä, mutta lomakohde on valikoitunut samasta syystä kuin ammattiurheilijoilla.

Fuerteventuran olosuhteet ovat urheiluun monessa mielessä ihanteelliset. Tuuli pitää helteisenkin päivän juoksukelpoisena, liikennettä ei ole ruuhkiksi asti, maasto on vaihtelevaa ja maantiet erinomaisessa kunnossa.

Mitä minä 29pelkällä aurinkolomalla tekisin. Teija Tekkala

- Jos autoilija ohittaa pyöräilijän lähempää kuin puolentoista metrin päästä, hänelle rapsahtavat täällä parinsadan euron sakot. Laista pidetään tiukasti kiinni, koska seutu halutaan säilyttää pyöräily-ystävällisenä, matkaopas Anu Toroi sanoo.

Matkailija ei enää halua vain lojua rannalla

Aktiivilomien tarjonta ja kysyntä on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina. Ihmiset eivät halua enää viettää lomaansa vain rannalla tai baarissa.

- Monet haluavat tehdä jotain aktiivisempaa, Apollomatkojen operatiivinen johtaja Tuomas Luukkonen sanoo.

Hän arvioi, että valmismatkabisnestä leimaa vanhakantainen ajattelutapa yhdessä tekemisestä ja oppaan perässä kulkemisesta.

- Varsinkin nuorilla on vahva mielikuva siitä, että valmismatkoilla mennään porukassa bussissa, mutta seuramatkoja on erilaisia. Suuntana on perinteisten kulttuuriretkien määrän väheneminen ja aktiviteettien määrän kasvu.

Päiväohjelmaan kuuluu myös italialaisen Lisa Campin vetämiä joogatunteja. Kuva: Riikka Mahlamäki-Kaistinen

Huippu-urheilijat tavallisten lomailijoiden seassa

Playitas Resortin aamupalajonossa Fuerteventuralla päälle lankeaa yhtäkkiä pitkä varjo. 2,07-metrinen mies kurkottaa mysliä. Rion olympialaisissa kiekonheittopronssia saanut Daniel Jasinski on tullut kohteeseen treenaamaan.

Hänen takanaan jonottaa toinen saksalainen, alle 18-vuotiaiden MM-kilpailussa kuulakultaa ottanut Julia Ritter. Viereisessä pöydässä Ruotsin nuorten uimajoukkue nauraa äänekkäästi. Suomalainen kiekonheittäjä-kuulantyöntäjä Sanna Kämäräinen on jo poistumassa aamupalalta.

- Monet ammattiurheilijat harjoittelevat meillä kuukauden verran. Sitten he palaavat kotimaahansa ja tulevat takaisin vielä ennen varsinaista kautta, Playitas Resortin markkinointimanageri Juana Hernández kertoo.

Ruotsin triathlonistien maajoukkue treenaa vuoroin Olympia-altaassa, vuoroin avomerellä. Kuva: Riikka Mahlamäki-Kaistinen

Varsinkin talvikaudella - eli suomalaisten Kanaria-sesonkina - paikka kuhisee urheilijoita.

- Tämä on kuitenkin myös ihan tavallisten lomailijoiden kohde, mutta tietenkin tämä on erityinen heille, jotka pitävät monipuolisesta liikunnasta. Jokainen voi tulla tänne ja saada eliittiurheilijoiden palvelut ja treenata idoliensa kanssa, Hernández kehuu.

Päivän ohjelmakalenterissa lukee pyörälenkki ruotsalaisen triathlonistin Lisa Nordénin kanssa.

Urheilulomien kysyntä kasvaa jatkuvasti

Hernández muistuttaa, että urheilulomien kysyntä kasvaa jatkuvasti, ja sitä mukaa maailmalle tupsahtelee lisää sporttilomia tarjoavia kohteita.

Playitaskin oli aluksi tavallinen aurinkokohde, mutta trendin myötä se päätti erikoistua urheiluun. Resortissa on nyt olympiamittaiset altaat, kentät ja hallit kaikille mahdollisille urheilulajeille, golfkenttä, suuri joukko liikunnanohjaajia ja viikoittain vaihtuva täysi urheiluohjelma.

Moni lomalainen sanoo tulleensa kohteeseen kahdesta syystä.

- Auringon ja urheilun takia, tanskalaispari Diana ja Christian Vinther sanoo.

- Mitä minä pelkällä aurinkolomalla tekisin. Tämä on ihan parasta, kun saa liikkua, helsinkiläinen Teija Tekkala nauraa.

Hotellin käytävällä kiekonheittäjä Jasinski painuu kyykkyyn. Valokuvaaja on noussut jakkaralle. Playitas Resortin seiniä täyttävät kohteessa treenanneiden urheilijoiden valokuvat. Moni on kirjoittanut kuvaan kiitoksensa ja vannonut tulevansa takaisin.

Myös Jasinskista pitäisi ottaa kuva, mutta olympiamitalistilla on pituutta niin paljon, että taustakuva jää auttamatta matalaksi. Lopulta seinämä nostetaan tuolien päälle, eikä atleetin enää tarvitse kyykkiä. ”Ja sitten lähdetään treenaamaan”, valmentajana toimiva Jasinskin isä sanoo ja taputtaa poikaansa olalle. Parivaljakko katoaa treenivaatteisiin pukeutuneiden lomalaisten joukkoon.

Valmismatkat

Määrä uudelleen nousussa

Viime vuonna yhteensä 727 462 suomalaista teki vapaa-ajan valmismatkan.

Valtaosa matkoista eli 559 357 suuntautui Eurooppaan.

Euroopan sisäisten valmismatkojen määrä kasvoi vuodessa 6,3 prosenttia, mutta maailmanlaajuisesti laskua oli 3,6 prosenttia.

Suurimman suomalaisturistien kadon koki Egypti (- 93,5 %) ja muu Lähi-itä sekä Pohjois-Afrikan kohteet (- 91,9 %).

Nousijana listassa erottuu Gambia (+ 185,9 %)

Aurinkolomien rinnalle on noussut aktiivilomapaketteja, jotka sisältävät mm. golfia, ratsastusta, vesiurheilua, ryhmäliikuntaa, salitreenejä ja vaellusta.

Urheilupainotteisia matkoja järjestävät Suomesta ainakin Apollomatkat, Tjäreborg ja TUI.

Osassa kohteista on pysyvät liikunnanohjaajat, osiin matkanjärjestäjä vie ohjaajat turistien mukana.

Moni aktiivilomakohde toimii ammattiurheilijoiden treenipaikkana.

Lähde: Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL ry
Riikka Mahlamäki-Kaistinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi