Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Kriisit heijastuvat matkailukartalle - Kuuban ja Dubain suosio kasvaa, perinteiset kohteet pitävät pintansa

Dubain matkailu on kasvussa. Kuva: Karim Sahib / Lehtikuva

Vaikka Lähi-idän jännitteet ja muut alueelliset kriisit ovat vaikuttaneet suomalaisten matkailutottumuksiin, ne eivät välttämättä ole vähentäneet matkustushaluja. Myös Keski-Euroopan suurkaupungit houkuttavat edelleen lisääntyneistä pakolaismääristä ja terroriuhasta huolimatta.

– Ihmiset ovat entistä valveutuneempia ja tietoisia siitä, että maailmalla kuohuu, tiivistää Suomen matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Mäki-Fräntin mukaan kriisien näkyvin vaikutus on se, että matkavaraukset tehdään entistä myöhemmin. Suomalaiset myös selvittävät kohteeseen mahdollisesti liittyviä riskejä entistä huolellisemmin.

Kriisit ovat tavallaan myös laajentaneet suomalaisten maailmankuvaa ja pakottaneet ottamaan kantaa kaukaisiltakin tuntuviin tapahtumiin.

– Nyt kun kaikenlaista tapahtuu ihan tutuissa matkakohteissa, joissa käydään joka vuosi, se tuo ne tapahtumat lähemmäs. Uutiset kiinnostavat ihan eri tavalla kuin ennen, Mäki-Fränti sanoo.

Aurinkoon on päästävä

Viime vuosien ehkä suurin muutos suomalaisten matkailuasenteissa juontuu vuoden 2011 arabikeväästä ja sitä seuranneista levottomuuksista, sillä entiset suosikkikohteet Egypti ja Tunisia eivät enää houkuta. Vielä jokin aika sitten näiden kohteiden sijaan valittiin tuttu ja turvallinen Kanaria.

– Nyt Arabiemiraatit ja Dubai ovat selvästi sellainen talvikohde, joka on kasvussa. Sinne on paljon tarjontaa ja suoria lentoja.

Mäki-Fräntin mukaan myös Kreikka on pitänyt pintansa, vaikka turistisaarille rantautuvat pakolaisveneet ovat olleet uutisten tuttua kuvastoa jo pitkään. Samoin Turkki on kiinnostanut edelleen, tosin Istanbulin viimeviikkoisen pommi-iskun vaikutuksia turismiin on vielä vaikea arvioida.

Yleensä yksittäinen tapahtuma ei vaikuta tutun kohteen suosioon pitkällä aikavälillä. Edes Pariisin terrori-isku ei tehnyt pysyvää lommoa turistikaupungin maineelle.

– Se näkyi viikon tai kaksi. Matkatoimistoille tuli satunnaisia kyselyjä siitä, voiko matkan peruuttaa.

Sen sijaan esimerkiksi jatkuvat uutiset Pekingin myrkyllisestä ilmasta nakertavat Mäki-Fräntin mukaan selvästi kaupungin houkuttavuutta. 

Myös alueellisten jännitteiden lieventyminen näkyy matkailualalla. Tästä kertoo se, että suomalaisten mielenkiinto Kuubaa kohtaan on kasvanut nopeasti maan lämmiteltyä suhteitaan Yhdysvaltoihin.

Turvallisuus varmistetaan

Aurinkomatkojen viestinnästä vastaava Annina Metsola kertoo, että vaikka esimerkiksi Kos ja Lesbos joutuivat viime kesänä vastaanottamaan suuren määrän pakolaisia, saarten suosio ei ole notkahtanut.

– Totta kai pakolaiset näkyivät viime kesänä Kosin katukuvassa, mutta eivät hotellialueilla tai retkillä.

Metsolan mukaan asiakkailta saatu palaute kertoo ennen kaikkea myötätunnosta pakolaisia kohtaan. Rahoja ei vaadittu takaisin.

Metsolakin vahvistaa, että kyselyjä kohteiden turvallisuudesta tulee entistä enemmän. Matkakohteiden valinnassa seurataan hänen mukaansa tarkasti ulkoministeriön ohjeita ja säädöksiä. Kohteiden turvallisuutta kartoitetaan myös paikallisten yhteistyökumppaneiden avustuksella.

Metsola muistuttaa, että suurissa kaupungeissa tapahtuvat terrori-iskut eivät välttämättä näy rantalomakohteessa mitenkään.

– Esimerkiksi Thaimaan lomakohteissa ei näy kaikki se, mitä Bangkokissa tapahtuu.

Matkamessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 21.-24. tammikuuta.

STT
toimitus@stt-lehtikuva.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi