Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Sherlock Holmesin Lontoossa on Baker Streetin lisäksi paljon muutakin nähtävää

Maailmanpyörä London Eye kohosi Lontoon silhuettiin yli sata vuotta Sherlock Holmesin syntymän jälkeen. Se komistaa nyt sekä kaupunkikuvaa että BBC:n Sherlockin tunnusta. Kuva: Hotti Paula

Lontoosta kasvoi kuningatar Viktorian aikana (1837—1901) maailman suurin metropoli. Kaupunkiin rakennettiin ensimmäiset rautatieasemat ja ensimmäinen maanalaisen tunneli.

Mahtipontinen Trafalgar Square valmistui vuonna 1844 ja Big Ben kohosi Thamesin äärelle reilu kymmenen vuotta myöhemmin. Ikonista Tower Bridgeä rakennettiin lähes samanaikaisesti, kun nuori lääkäri Arthur Conan Doyle kynäili Sherlock Holmesin ensimmäisiä seikkailuja.

Etsivätarinoista tuli nopeasti suurmenestys, ja maailman ensimmäisen konsultoivan salapoliisin rooliin onkin sittemmin tarttunut miltei sata näyttelijää noin 200 filmatisoinnissa.

2010-luvulla Sherlock-maniaa on luotsannut pääasiassa BBC, jonka hittisarja Sherlock siirtää tarinat nykyaikaan. Nyt BBC on luonut Sherlockin ystäville kuningatar Viktorian ajan Lontooseen, vuoteen 1895, sijoittuvan erikoisjakson.

Lontoossa maailmankuulua etsivää ei tarvitse liiemmin jäljittää: Sherlock Holmes on kaupungissa kaikkialla.

Todellisuus oikoo historiaa Baker Streetillä

Yksi ilmeisimmistä kohteista Sherlock-fanille on Baker Street, josta turisti löytää etsivälle omistetun pyhäkön helposti. Pitkä jono matelee viktoriaaniseen asuun pukeutuneen poliisikonstaapelin vartioiman Sherlock Holmes Museumin ovelle osoitteessa 221B Baker Street.

Tosielämässä Holmes ja Watson eivät olisi koskaan asuneet tismalleen tässä osoitteessa, sillä Conan Doylen aikana tien numerointi päättyi lukuun 85, ja vuonna 1990 avattu museo sijaitsee numeroiden 237 ja 241 välissä.

BBC:n Sherlockin Baker Streetinä käytetään läheisellä Bloomsburyn alueella sijaitsevaa North Gower Streetiä. Katsojille tuttu musta ovi pysyy nyt visusti kiinni, mutta viereinen, sarjassakin esiintyvä Speedy’sin voileipäkahvila on auki.

Kahvilassa voi nauttia välipalalounaan ja istahtaa penkille, jolla Benedict Cumberbatchin esittämä Sherlock tyylikkäässä Belstaff-takissaan on saattanut viivähtää.

Täällä voi syödä esimerkiksi pâtéta Irene Adlerin tyyliin tai Moriartyn pihvihampurilaisen.

Sherlock-fani voi valita ruokapaikaksi vaikkapa Conan Doylen tarinoissa mainitun peribrittiläisen Simpson’s-in-the-Strandin tai jonkin BBC:n Sherlockin kuvauspaikkana käytetyn Gerrard Streetin kiinalaisista ravintoloista.

Hiukopalalle kirjailijoiden jäljissä

Kirjailija Arthur Conan Doyle itse oli nautiskelija ja tuttu vieras yhdessä viktoriaanisen Lontoon merkittävimmistä ravintoloista, Langham Hotelissa. Täällä kirjailijanalku tapasi irlantilaisen kollegansa Oscar Wilden, jolta Sherlockin hahmo sai rappiollisempia piirteitä heti seuraavassa seikkailussaan Neljän merkki.

Langham Hotel sijaitsee lähellä boheemisuudestaan kuulua Sohoa. Mikäli hienostoillallinen Wilden ja Conan Doylen hengessä ei houkuttele, Sohossa voi poiketa tapaksille pittoreskiin Tapas Brindisasiin. Siellä sai alkunsa BBC:n Sherlockin ensimmäisen tuotantokauden Sohoon sijoittuva takaa-ajokohtaus.

Oma Sherlock-vainuni johdattaa minut voileipien ja tapasten sijaan The Sherlock Holmes Pubiin. Nimi ei ole vain hyväuskoisten turistien houkutin: pubin esineistö on peräisin maailman ensimmäisestä Holmes-näyttelystä 1950-luvulta, ja se on monien mielestä autenttisempi kuin Baker Streetin museo.

Ruoka-annokset on nimetty Holmesin hahmojen mukaan, ja pubissa voi syödä esimerkiksi pâtéta Irene Adlerin tyyliin tai Moriartyn pihvihampurilaisen.

Pubi sijaitsee Trafalgar Squaren kupeessa ja täyttyy viiden jälkeen tuopillisille saapuvista toimistotyöläisistä. Pubi on oiva päätepiste Sherlock-kierrokselle, sillä täältä on lyhyt kävelymatka Thamesin rantaan. Joen etelätörmää komistaa tuttu näky BBC:n Sherlockin tunnuksesta: Lontoon nykysilhuettia kaunistava maailmanpyörä, josta aukenee ikimuistoinen näkymä sekä uuden että vanhan Sherlock Holmesin Lontoon ylle.

Vinkkejä Holmesin Lontooseen

Taas ajankohtainen mestarietsivä

Sir Arthur Conan Doyle kirjoitti ensimmäisen Sherlock Holmes -tarinansa vuonna 1887.

BBC:n kuningatar Viktorian aikaan sijoittuva Sherlockin erikoisjakso esitetään elokuvateattereissa 11.1. ja Ylellä 17.1.

Sherlock Holmesin Lontooseen järjestetään opastettuja linja-­auto- ja kävelykierroksia, joskin useisiin, etenkin BBC:n sarjassa käytettyihin kohteisiin löytää Lontoossa liikkuessa muutenkin.

Holmes-fanin ykköskohde on Baker Street, jossa sijaitsee etsivälle omistettu museo. Lähellä katua sijaitsee myös suosittu Madame Tussaud’sin vahakabinetti. Siellä voi tutustua esimerkiksi ”Kauhujen kammioon”, jonka rikollisia ja mestattuja esittävistä hahmoista myös Conan Doyle­ aikanaan innostui.

Tosielämän Baker Streetiltä BBC:n Sherlockin Baker Streetille Bloomsburyyn pääsee esimerkiksi Lontoon maanalaisen Metropolitan-linjalla. Jää pois Euston Squarella.

Bloomsbury on paitsi nyky-Sherlockin asuinsija, myös kirjallisuuseliitin suosima asuinalue. Sir Arthur Conan Doylen kodin osoite on 23 Montague Place.

Bloomsburyssa sijaitsee Sherlockin vierailema British Museum, jonka kupeesta löytyy viehättävä The Museum Tavern. Pubi esiintyy The Alpha Inn -nimisenä Sininen kiiltokivi -tarinassa, johon BBC:n erikoisjakso pohjautuu. Pubi sijaitsee osoitteessa 49 Great Russell Street, jossa myös Conan Doyle on vieraillut.

Paula Hotti
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 14,50 €) ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X