Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Matkailu

Donegalissa kuulee murhatarinoita ja näkee Irlannin korkeimmat rantakalliot

Donegalissa tunnelma on verkkainen, mutta rauhallisiin maisemiin kätkeytyy monia tarinoita. Kuva: Paula Hotti

Donegal on Irlannin pohjoisin kreivikunta. Siellä voi nähdä Irlannin korkeimmat rantakalliot. Slieve Leaguen kalliot kohoavat yli 600-metrisinä äkkijyrkkinä merestä ja ovat lähes kolme kertaa korkeammat kuin suositut Moherin kalliot Claren kreivikunnassa.

Yksi Donegalin tunnelmallisimmista nähtävyyksistä on Glenveagh’n kansallispuisto. Aluetta halkoo syvä Glenveagh’n vuono sekä pitkä ja kapea Lough Veagh: peilikirkkaan järven molemmin puolin kohoavat kukkulat kurottavat sekä matalalla laahaaviin pilviin että tumman järven pohjaan.

Glenveagh’n kansallispuiston isä oli keinottelija John Adair, joka osti alueelta maaosuuksia 1800-luvulla. Kuten surullisen usein noihin aikoihin, myös Adair hääti satoja vuokralaisia mailtaan, mikä synkensi puiston varhaishistoriaa.

Samanlaisilta tarinoilta ei Irlannissa voi välttyä, ja myös Donegalin teidenposkilla näkyy romahtaneita, kauan sitten hylättyjä mökkejä. Adairin jälkeen Glenveagh’n linna rappioitui, ja 1920-luvulla Irlannin tasavaltalaisarmeija käytti sitä tukikohtanaan sisällissodissa.

Juhlava elämäntyyli palasi, kun Harvardin professori Kingsley Porter osti linnan vuonna 1929. Juhlat loppuivat lyhyeen, sillä hajamielinen professori katosi vieraillessaan läheisellä Inishbofin saarella. Professorin ruumista ei koskaan löytynyt, ja tapaus on Irlannin poliisin ensimmäinen murhatutkimus ilman ruumista.

Tabascon keksijäsuvun vesa McIlhnenny osti Glenveagh’n vuonna 1937 ja kestitsi siellä niin taiteilijoita kuin Hollywood-tähtiäkin, kuten Greta Garboa ja Charlie Chaplinia.

Glenveagh’n länsipuolella kohoaa Derryveagh-vuoristo, johon kuuluu seitsemän korkeaa kukkulaa. Ne tunnetaan nimellä Seven Sisters, seitsemän siskosta.

Niistä hurjin on peräti 666-metrinen Muckish, jonka laella tunnelma on kuin kuussa. Taivaan sinertämää autiota huippua kattavat harmaat kivilohkareet. Merenpuoleisen horisontin peittää paksu pilvimassa, muualla Donegalin kukkulat jatkuvat silmänkantamattomiin pehmeän nurmen ja kovan kallion vuorotteluna.

Paula Hotti

Keskisuomalainen

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 14,50 €) ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X