Jos et vielä osaa maistaa leipää, ota tästä vinkit ja katso kuvat!

Etlarin kestotilaajia hemmoteltiin hapanjuurikurssilla.

Mervi Pasanen

Osaatko jo maistaa leipää?

Niinhän sitä luulisi, että haukataan vain siitä reunasta, mutta väärin menee. Näin leipää maistellaan oikeaoppisesti:

Aluksi nuuhkitaan sitä ja mietitään, mitä tuoksuja se tuo mieleen. Ihanuutta, paahteisuutta, viljaa.

Seuraavaksi leipää tupsutellaan eli puristellaan. Tupsuttelu nostattaa leivästä lisää aromeja. Lopuksi leipään puhalletaan eli sitä lämmitetään. Jälleen uusia aistimuksia.

Vasta tämän jälkeen maistetaan, ensin pehmeää keskustaa ja paahtunut reuna erikseen. Vasta sitten voi laittaa palalle voita ja maistella kokonaisuutta.

Tämän tärkeän opin saivat 20 kurssilaista, jotka kokoontuivat lauantaina järjestämälle hapanjuurileivonnan kurssille. Opettajan roolissa oli alan guru ja suurmestari Eliisa Kuusela. Kurssi oli lehden lahja kestotilaajille – hapanjuurileivonnan suosio on nousussa, mutta sen oppimisessa on omat niksinsä. Nyt niitä saatiin.

Eliisa Kuusela on ottanut hapanjuurileivonnan tietoisuuden levittämisen sydämen asiakseen. Taas on 20 uutta leipuria koulutettu juurileipureiksi.

Seitsemän tuntia myöhemmin kurssilaiset lähtivät kotiin itse tehty taikina kohotuskorissa, kahteen kertaan muotoiltuna. Kotiinviemisinä oli myös lämpimiä sämpylöitä suoraan uunista.

"Kiitos" oli sana, jota toistettiin moneen kertaan. Ihana päivä, ihanaa leipää ja päät täynnä juuren ruokkimista, taittelua, fermentointia, gluteeniverkkoa ja kohotusta.

Kuvat: Mervi Pasanen

Kurssi alkoi aistiaisilla. Tässä opetellaan maistamaan leipää.
Kaiken alku on juuri.
Yksi puhuu, muut kuuntelevat. Ja nämä kuulijat ahmivat joka sanan.
Sillä välin kun taikinat kohosivat, leipurit kuuntelivat teoriaa. Välillä piti käydä taittelemassa ennen kuin oli aika muotoilla.
Jos on kiire päästä maistamaan, kannattaa tehdä sämpylöitä.
Ihan itse tehtyä, alusta asti!
Oma pikkuinen leipä, kohotuskoriin pakattuna ja lähdössä kotiin paistettavaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
  2. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
  3. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
  4. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
  5. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
  6. Pelicansin A-nuoret käyvät kriittiseen loppurutistukseen – katso suora lähetys ottelusta tänään kello 18.30
  7. Kapisia kettuja liikkeellä Lahden seudulla - lauha talvi suosii tautia
  8. Pelicans-pomo Pasi Nurminen luottaa, ettei kyseenalainen seuraennätys uusiudu
  9. Pelicans päästää Jesse Ylösen Pohjois-Amerikkaan
  10. Koronan vaikutukset päijäthämäläisiin yrityksiin vaihtelevat - Suomeen jäänyt Oilonin Kiinan-yksikön toimitusjohtaja rytmitti päivänsä uusiksi, jotta saa palaverit hoidettua aikaerosta huolimatta
  11. Hollolan kunta tarjoaa kesätyösetelin jokaiselle 9.-luokkalaiselle
  12. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
  13. Linja-autoista varastettiin polttoainetta Heinolassa
  14. Antti Röngän esikoisromaanin käännösoikeudet myytiin Ranskaan
  15. Lahden Sibeliustalon tuolihankinnasta voisi tehdä hankintaoikaisun – ”Pitäisi olla jokin virhe eikä sellaista ole tehty”, toppuuttelee virkamies

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.