Isompi satsi ruokaa pakastimeen, kokkauksen opettelua, säännöllinen ateriarytmi – katso Marttojen vinkit kotona olevien koululaisten ruokkimiseen

Munakasta, olkaa hyvä! Koululainen voi osallistua kokkaukseen myös itse ja taiteilla oman annoksensa. Päivi Tuovinen

Milja Kungas

Martat rientävät apuun ja tarjoavat neuvontaa ja reseptejä koronaviruksenkin aikaan. Koululaisista suurin osa on kotona vailla kouluruokaa, joten ruokailu pitää järjestää toisella tapaa. Nälkäisenä ja väsyneenä ei mikään suju. Kokeile näitä marttojen laatimia vinkkejä kotona koululaiselle:

1 Muista säännölliset tauot. Säännöllinen ateriarytmi pitää lapset virkeänä koko päivän ja auttaa koulutehtäviin keskittymisessä. Säännöllinen syöminen ei tarkoita jatkuvaa napostelua, vaan selkeitä aterioita. Sopikaa yhteinen lounasaika, jolloin kotona oleva perhe ruokailee yhdessä. Säännöllisyys auttaa myös vanhempaa, joka tekee kotona etätöitä.

2 Ole suunnitelmallinen ja hyödynnä valmiita ruokalistoja. Ruoat kannattaa suunnitella etukäteen vaikka yhdessä koko perheen voimin, niin arkikin helpottuu, kun ei tarvitse koko ajan olla miettimässä seuraavaa ateriaa. Voit hyödyntää Marttojen valmiita ruokalistoja.

3 Tee kerralla isompi satsi esimerkiksi laatikkoruokaa. Laita osa ruoasta jääkaappiin paria seuraavaa päivää varten. Jaa jäljelle jäävä ruoka pakasterasioihin valmiiksi annoksiksi, joita on helppo sulattaa lounaaksi mikrossa. Marttojen reseptit on suunniteltu niin, että kaikki ruoat ovat edullisia, herkullisia ja valmistuvat nopeasti.

Nyt on edessä joko nälkä, oma kokkaaminen tai äidin ruoka - lahtelaiskoulut eivät ainakaan tällä viikolla tarjoa syötävää etäoppilaille

4 Hyödynnä perinteistä lautasmallia. Lautasmalli ja ruokapyramidi ovat hyviä apuvälineitä oikeanlaisen aterian kokoamiseen. Lautasmalli on helppo opettaa myös lapselle. Koosta ateria niin, että puolet lautasesta on kasviksia, neljännes lautasesta perunaa tai (täysjyvä)riisiä/pastaa ja neljännes lautasesta lihaa, kalaa, munaa tai palkokasveja. Ota ruokaa aina vain sen verran kuin arvioit jaksavasi syödä.

5 Valmisruoka ei ole pannassa – täydennä aterioita raasteilla. Monet kokevat painetta ruokien valmistuksesta kotona. Kannattaa muistaa, että myös valmisruoasta voi helposti koota hyvän aterian. Valmisruokaa voi täydentää esimerkiksi itse tehdyllä raasteella ja kasviksilla.

6 Opeta ruoanlaittoa ja kotitaloustaitoja lapsille. Lapset ovat mielellään mukana ja osallistuvat ruoanlaittoon. Marttojen Pikkukokki -sivuilta löydät ruokaohjeita, joiden tekemiseen lapset voivat helposti osallistua. Lapset voivat helposti tehdä myös salaatin, kattaa pöydän ennen ruokailua tai kerätä ja tiskata astiat yhteisten ruokailujen jälkeen.

7 Uusille Aikaa olla kotona -sivuille kootaan päivittäin uusia sisältöjä, ideoita ja vinkkejä poikkeusolojen arjen tueksi. Sivulta löytyy reseptivinkkejä, tekemistä pihassa, puutarhassa ja parvekkeella, kodinhoidon niksejä sekä ideoita lasten kanssa kotona puuhailuun ja harrastamiseen.

Helpoin pastakastike syntyy juustosta ja pippurista

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja: Koronasuojaimista tehty sopimukset Sarmasteen sekä Jylhän kanssa
 3. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 4. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 5. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 6. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 7. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 8. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 9. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 10. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 11. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 12. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 13. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 14. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 15. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.