Isompi satsi ruokaa pakastimeen, kokkauksen opettelua, säännöllinen ateriarytmi – katso Marttojen vinkit kotona olevien koululaisten ruokkimiseen

Munakasta, olkaa hyvä! Koululainen voi osallistua kokkaukseen myös itse ja taiteilla oman annoksensa. Päivi Tuovinen

Milja Kungas

Martat rientävät apuun ja tarjoavat neuvontaa ja reseptejä koronaviruksenkin aikaan. Koululaisista suurin osa on kotona vailla kouluruokaa, joten ruokailu pitää järjestää toisella tapaa. Nälkäisenä ja väsyneenä ei mikään suju. Kokeile näitä marttojen laatimia vinkkejä kotona koululaiselle:

1 Muista säännölliset tauot. Säännöllinen ateriarytmi pitää lapset virkeänä koko päivän ja auttaa koulutehtäviin keskittymisessä. Säännöllinen syöminen ei tarkoita jatkuvaa napostelua, vaan selkeitä aterioita. Sopikaa yhteinen lounasaika, jolloin kotona oleva perhe ruokailee yhdessä. Säännöllisyys auttaa myös vanhempaa, joka tekee kotona etätöitä.

2 Ole suunnitelmallinen ja hyödynnä valmiita ruokalistoja. Ruoat kannattaa suunnitella etukäteen vaikka yhdessä koko perheen voimin, niin arkikin helpottuu, kun ei tarvitse koko ajan olla miettimässä seuraavaa ateriaa. Voit hyödyntää Marttojen valmiita ruokalistoja.

3 Tee kerralla isompi satsi esimerkiksi laatikkoruokaa. Laita osa ruoasta jääkaappiin paria seuraavaa päivää varten. Jaa jäljelle jäävä ruoka pakasterasioihin valmiiksi annoksiksi, joita on helppo sulattaa lounaaksi mikrossa. Marttojen reseptit on suunniteltu niin, että kaikki ruoat ovat edullisia, herkullisia ja valmistuvat nopeasti.

Nyt on edessä joko nälkä, oma kokkaaminen tai äidin ruoka - lahtelaiskoulut eivät ainakaan tällä viikolla tarjoa syötävää etäoppilaille

4 Hyödynnä perinteistä lautasmallia. Lautasmalli ja ruokapyramidi ovat hyviä apuvälineitä oikeanlaisen aterian kokoamiseen. Lautasmalli on helppo opettaa myös lapselle. Koosta ateria niin, että puolet lautasesta on kasviksia, neljännes lautasesta perunaa tai (täysjyvä)riisiä/pastaa ja neljännes lautasesta lihaa, kalaa, munaa tai palkokasveja. Ota ruokaa aina vain sen verran kuin arvioit jaksavasi syödä.

5 Valmisruoka ei ole pannassa – täydennä aterioita raasteilla. Monet kokevat painetta ruokien valmistuksesta kotona. Kannattaa muistaa, että myös valmisruoasta voi helposti koota hyvän aterian. Valmisruokaa voi täydentää esimerkiksi itse tehdyllä raasteella ja kasviksilla.

6 Opeta ruoanlaittoa ja kotitaloustaitoja lapsille. Lapset ovat mielellään mukana ja osallistuvat ruoanlaittoon. Marttojen Pikkukokki -sivuilta löydät ruokaohjeita, joiden tekemiseen lapset voivat helposti osallistua. Lapset voivat helposti tehdä myös salaatin, kattaa pöydän ennen ruokailua tai kerätä ja tiskata astiat yhteisten ruokailujen jälkeen.

7 Uusille Aikaa olla kotona -sivuille kootaan päivittäin uusia sisältöjä, ideoita ja vinkkejä poikkeusolojen arjen tueksi. Sivulta löytyy reseptivinkkejä, tekemistä pihassa, puutarhassa ja parvekkeella, kodinhoidon niksejä sekä ideoita lasten kanssa kotona puuhailuun ja harrastamiseen.

Helpoin pastakastike syntyy juustosta ja pippurista

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 2. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 3. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 4. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 5. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 6. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 7. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 8. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 9. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 10. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 11. Ministeriö esittää suojavarusteiden hankkimista 100 miljoonalla eurolla
 12. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 13. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 14. Koronatartuntaketjuja seuraava mobiilisovellus käyttöön syksyllä – tilanne sairaanhoitopiireissä on rauhallinen
 15. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.