Influenssaa liikkeellä viime vuosia vähemmän mutta epidemian huippu on vasta edessä – rokotteen ehtii vielä ottaa

Influenssan epidemian huippua odotetaan maaliskuulle. JARNO MELA / LEHTIKUVA
STT

STT

Influenssa on levinnyt tänä talvena tavallista hitaammin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Epidemian huippu on kuitenkin vasta edessä, ja sitä odotetaan maaliskuulle. Influenssarokotteen ehtiikin vielä hyvin ottaa, THL muistuttaa. Suojan muodostumisessa kestää noin kaksi viikkoa.

Alueellisia eroja epidemiassa on: tällä hetkellä influenssa-aktiivisuus on korkeaa Pohjois-Karjalassa ja suuressa osassa maata kohtalaista.

Influenssatartuntojen määrä on ylittänyt epidemiakynnyksen, mutta tartuntoja on toistaiseksi aiempia vuosia vähemmän. Influenssa A -virukseen sairastuneita oli keskiviikkoon mennessä tilastoitu reilut 6 500 ja B-virukseen sairastuneita noin 1 000. Tilastoidut tapaukset edustavat vain pientä osaa sairastuneista.

Epidemiakynnys ylittyi tammikuun puolivälin tienoilla.

Yli miljoona jo rokotettu

Influenssarokotetta on annettu julkisessa terveydenhuollossa tähän mennessä noin 1,1 miljoonaa annosta. Rokotteen saavat maksutta muun muassa yli 65-vuotiaat, 0,5–6-vuotiaat lapset, raskaana olevat ja sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat. Muut kuin ilmaiseen rokotteeseen oikeutetut saavat rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja voivat käydä pistättämässä sen terveysasemalla. Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, joten rokote täytyy ottaa joka vuosi.

– Alustavien arvioiden perusteella rokotteen teho on ikäihmisillä kohtuullisen hyvä ja lapsilla hyvä, joten rokotteen ottamisesta on edelleen hyötyä. Etenkin 65 vuotta täyttäneiden ja riskiryhmiin kuuluvien kannattaa vielä ottaa rokote, ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo THL:n tiedotteessa.

RS-virus jyllää, muttei ainakaan vielä toissa vuoden tavoin

Parhaillaan leviää myös RS-virus, joka voi olla pikkulapsille ja vanhuksille vaarallinen ja vaatia jopa sairaalahoitoa. Hengitystieinfektiota aiheuttavaa RS-virusta on todettu tammikuussa noin 1 700 ja helmikuussa 19. päivään mennessä noin 1 200, kertoo THL. Kyse on laboratoriovarmennetuista tapauksista.

RS-virus jyllää kunnolla vain joka toinen talvi. Toissa talvena tapauksia oli enimmillään yli 2 600 kuukaudessa.

Tähän mennessä vaikuttaa siis siltä, ettei virus leviäisi niin tehokkaasti kuin kaksi vuotta sitten. THL:n erityisasiantuntija Niina Ikosen mukaan on kuitenkin vaikea arvioida, kuinka paljon tapauksia vielä tulee. Aikaisempina vuosina piikki on ollut usein juuri helmikuussa.

– On odotettavissa, että maaliskuussa todetaan vielä melko runsaasti tapauksia, Ikonen sanoo STT:lle.

Virus leviää usein pisaratartuntana, ja rokote on vasta kehitteillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.