Saimaannorpilla on herkät hetket käsillä – Metsähallitus muistuttaa, ettei kuuttia saa lähestyä tai koskettaa

Helmi-maaliskuu on herkkää aikaa Saimaannorpille. Metsähallitus muistuttaa, ettei kuuttia saa lähestyä. Timo Seppäläinen

Metsähallitus on laatinut toimintaohjeen saimaannorpan kuuttien imetysrauhaa varten. Saimaannorpan lisääntymisen herkin jakso on synnytysaika helmikuun lopulla ja maaliskuun imetysjakso. Kuutille aiheutuvat häiriöt korostuvat vähälumisina ja lauhoina talvina. Avojäälle syntyvä kuutti voi selvitä imetyskauden, jos emä saa rauhassa hoitaa sitä.

Korkeasaaren saimaannorppa Topias ei pistä pahakseen, vaikka polskii altaassaan ilman lajitovereita – Saimaalla lauhan talven heikot jäät yhä esteenä pesimisen apukinosten kolaamiselle

– Leudon talven vuoksi osa kuuteista syntyy avojäälle ja osa pieniin kinoksiin, vaikka apukinoksia on kolattu. Etenkin Saimaan eteläosissa ei ole lumettomuuden vuoksi pystytty kolaamaan apukinoksia. Kuutilla on parhaat mahdollisuudet selviytyä, kun emä saa rauhassa hoitaa kuuttia, Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela korostaa.

Kuuttia ei saa lähestyä tai koskettaa. Emä voi hylätä kuutin ja molemminpuolinen tartuntatautivaara on olemassa. Myös laki kieltää saimaannorpan häiritsemisen.

Lauhan talven oikut: väärän värinen jänis, märkä siili ja kiepitön riekko

Kuuttia voi seurata kauempaa kiikareiden avulla, mutta tämä on tehtävä kuuttia häiritsemättä. Norppahavainnoista on hyvä kertoa myös naapureille, jotta nämä eivät häiritse kuuttia. Havainnoista toivotaan tietoa myös Metsähallituksen norppakannan seurantaan.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut